ροή ειδήσεων

Η τιμή βενζίνης στα νησιά έβαλε… φωτιά στις τσέπες



Την ανηφόρα τράβηξαν οι τιμές της βενζίνης στα ελληνικά νησιά.... Η πρακτική που εξελίσσεται σε «θεσμό» τους θερινούς μήνες συνεχίστηκε και φέτος, με τους πρατηριούχους να ποντάρουν σε έσοδα, πρωτίστως, από τους τουρίστες, αφού είδαν τους Ελληνες να βάζουν βενζίνη με το «σταγονόμετρο» λόγω της επιβολής των capital controls.


Φορείς της αγοράς επισήμαναν στον «Ε.Τ.» τις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων στα νησιά από αυτές των αστικών κέντρων που συγκρατούν τη συνολική μέση τιμή της βενζίνης σε λογικά επίπεδα - περί τα 1,513 ευρώ το λίτρο. Τσουχτερό κοστολόγιο καταγράφηκε, κυρίως, σε απομακρυσμένα νησιά, όπου ο εφοδιασμός των πρατηρίων σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 15νθήμερο.


Καταγραφή τιμών


Η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης στο Ηράκλειο της Κρήτης διαμορφώθηκε χθες στα 1,597 ευρώ ανά λίτρο, με φθηνότερη τιμή στα 1,52 ευρώ και ακριβότερη στα 1,799.


Στο Δήμο Νάξου, όπου εντάσσονται και αρκετά μικρά ακριτικά νησιά, αντίστοιχα η μέση τιμή ήταν 1,678 ευρώ, με 1,648 ευρώ φθηνότερη και 1,72 ευρώ ακριβότερη τιμή πρατηρίου. Στη δε Ρόδο άγγιξε τα 1,551 ευρώ (φθηνότερη: 1,482 ευρώ και ακριβότερη: 1,638 ευρώ). Την ίδια μέρα στην Αθήνα καταγράφηκαν τιμές της τάξης των 1,48 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 1,485 ευρώ.


Στο τελευταίο δελτίο από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (14/8) οι μέσες τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκαν στα 1,483 ευρώ και 1,489 ευρώ αντίστοιχα ανά λίτρο. Την ίδια χρονική περίοδο στα νησιά των Κυκλάδων σκαρφάλωσαν στα 1,682 ευρώ, σε Κεφαλλονιά στα 1,647, σε Λασίθι και Σάμο στα 1,626 και στη Χίο στα 1,622.


«Φαρμάκι» είναι οι τιμές στα νησιά και για το πετρέλαιο κίνησης - σε σύγκριση, πάντα, με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Την πρωτιά κατέχουν και σε αυτή την κατηγορία καυσίμων οι Κυκλάδες με 1,305 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακολουθούν η Κεφαλλονιά (1,280 ευρώ), η Χίος (1,277 ευρώ) και η Σάμος (1,255 ευρώ). Τη στιγμή που σε Αττική και Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκαν στα 1,141 και 1,150 ευρώ αντίστοιχα.


Τι έφεραν τα capital controls


Λίγες μόλις ημέρες μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφωνόταν στα 1,581 ευρώ. Σε κλίμακα αισθητά υψηλότερη από το μέσο όρο κινήθηκαν οι Κυκλάδες (1,71 ευρώ), ο Νομός Λασιθίου (1,69 ευρώ) και η Σάμος (1,68 ευρώ). Στον αντίποδα, σταθερά βρέθηκαν τα πρατήρια σε Αττική (1,56 ευρώ) και Θεσσαλονίκη (1,55 ευρώ), όπου παρατηρήθηκαν αισθητά χαμηλότερες τιμές.


Μια εβδομάδα αργότερα, υπήρξε ανεπαίσθητη αύξηση στη μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων (1,582 ευρώ), ενώ την Παρασκευή, 17 Ιουλίου έπεσε στα 1,580. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε με τη μέση τιμή της βενζίνης να διαμορφώνεται στα 1,571 ευρώ στις 24/7 και στα 1,551 ευρώ την αμέσως επόμενη Παρασκευή (31/7), σύμφωνα, πάντα, με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα στα περισσότερα ελληνικά νησιά η συγκεκριμένη «κατρακύλα» δεν έγινε αντιληπτή αφού οι τιμές διατηρήθηκαν σε επίπεδα άνω των 1,6 ευρώ ανά λίτρο.


Να σημειωθεί πως η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη την τιμή διυλιστηρίου κατά 31,7%, τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 62% και τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιριών εμπορίας, μεταφορών υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,4%.


Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η φορολογία στα καύσιμα αγγίζει το 1 ευρώ, ενδεχόμενη καθοδική τροχιά του αργού πετρελαίου δεν θα πρέπει να μεταφράζεται, αυτομάτως, σε μειώσεις στις τιμές που αναρτούν τα πρατήρια στους πίνακές τους, άσχετα αν κάποιες φορές τυγχάνει να συμβαίνει.


Ιωάννα Φεντούρη
e-typos.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *