ροή ειδήσεων

Στρατό στα σύνορά μας στέλνουν τα... Σκόπια! - Σε «πολιορκία» η Κως



Εντάσεις μεταξύ μεταναστών και κατοίκων στην Κω...
- Το «Ελ. Βενιζέλος» αύριο θα μεταφέρει στον Πειραιά μετανάστες από τη Μυτιλήνη - Μπλοκαρισμένα τα σύνορα με τα Σκόπια, όπου περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα

Δεν αρκεί που έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ζουν καθημερινά την αμφιβολία, προσπαθώντας να κάνουν μια νέα αρχή. Ο λόγος για τους πρόσφυγες που καθημερινά φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αναζητώντας ένα μέρος για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Η Ελλάδα για εκείνους αποτελεί πέρασμα, όμως πόσο εύκολο είναι να προωθηθούν στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη;

Το πρωί της Πέμπτης το «Ελ. Βενιζέλος» άφησε στο λιμάνι του Πειραιά σχεδόν 2.500 ψυχές που πλήρωσαν 60 ευρώ το άτομο για τη μεταφορά τους από το νησί της Κω! Με τις «καλύτερες συνθήκες η ακτοπλοϊκή μεταφορά των προσφύγων» διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και όταν ήδη οι δουλέμποροι έχουν αφαιμάξει τους πρόσφυγες για να τους παρατήσουν στα ελληνικά νησιά, ο Φλαμπουράρης θεωρεί το 60ευρω την «καλύτερη συνθήκη».

Το πλοίο μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένο να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη όμως η διαρροή ότι οι χιλιάδες μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα άλλαξε το σχεδιασμό. Διπλωματικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» αναχώρησε για το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραλάβει 2.500 πρόσφυγες κυρίως Σύρους, από τους 10.000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί, και να τους μεταφέρει πίσω στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το γραφείο της οποίας άνοιξε πριν από λίγο προκειμένου να εκδοθούν εισιτήρια, το «Ελ. Βενιζέλος» έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 6:30 αύριο το πρωί από τη Μυτιλήνη.

Σε «πολιορκία» η Κως

Στο μεταξύ, «εκρηκτική» παραμένει η κατάσταση στο νησί της Κω, όπου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στους δρόμους του νησιού, περιμένοντας να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ελλάδα ή την Ευρώπη.

Το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού βρίσκεται σε διαρκή «πολιορκία» από εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι φωνάζουν και διαμαρτύρονται για τα χαρτιά που δεν έχουν λάβει ακόμη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο επεισόδια στο κέντρο της Κω.

Την Πέμπτη υπήρξε ένταση ανάμεσα σε μετανάστες και αγανακτισμένους πολίτες όταν οι πρώτοι έκλεισαν ξανά τον δρόμο έξω από το ΑστυνομικόTτμήμα του νησιού, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Αμέσως, επενέβησαν εξαγριωμένοι πολίτες και οδηγοί οι οποίοι ζήτησαν από τους μετανάστες να φύγουν από τον δρόμο με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Πάντως, σύμφωνα με το aegeanews.gr, λίγα λεπτά αργότερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και τα πνεύματα ηρέμησαν, χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση αστυνομικής δύναμης

Στρατό στα σύνορα με την Ελλάδα στέλνουν τα Σκόπια

Μπλοκαρισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αναγκασμένοι να κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στωικά στην ουδέτερη ζώνη, έξω από την Ειδομένη, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Από χθες το μεσημέρι, η διέλευση έχει μπλοκάρει καθώς η αστυνομία της γειτονικής χώρας έχει σταματήσει να διοχετεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορήσει τον σταθμό της Γευγελής.

«Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προχώρησαν μάλιστα και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα και αναζητώντας την ελάχιστη σκιά, κατέκλυσαν τις δύο καντίνες ιδιωτών που στήθηκαν στο σημείο και κάνουν «χρυσές δουλειές».

Από την πλευρά της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των μεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την κεντρική εξουσία.

Με αφορμή, μάλιστα, τον αρχικό σχεδιασμό για την έλευση του "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των 2500 μεταναστών στα σύνορα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συγκάλεσε, σήμερα, έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, άλλων συναρμόδιων φορέων και ΜΚΟ. Μετά το πέρας της σύσκεψης, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό και όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές, «να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα μεταναστευτικά ρεύματα, με επαρκή διάχυση πληροφοριών, ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων».

«Ταυτόχρονα», αναφέρεται σχετικά, «οι βουλευτές του Νομού δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση δημοσιοποίηση και διεθνοποίηση του προβλήματος, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο, «σχετική με την κατάρτιση στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου επίλυσης των άμεσων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν στο εγγύς μέλλον από τα κύματα προσφύγων προς την περιοχή και συνολικά τη χώρα».

Πηγή: protothema.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *