ροή ειδήσεων

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείς στεγνωτήρα χεριών – Διάβασε το γιατί…


Οι ερευνητές πειραματίστηκαν, μολύνοντας αρχικά τα χέρια εθελοντών…
με ένα ακίνδυνο βακτήριο, τον Λακτοβάκιλλο. Στη συνέχεια, συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα αέρα, διαπίστωσαν ότι, όταν κανείς στέγνωνε τα χέρια του στο μηχάνημα, αφού τα είχε πλύνει ανεπαρκώς, ο μικροοργανισμός αυτός είχε εξαπλωθεί σε όλο τον χώρο γύρω από τη συσκευή σε απόσταση έως δύο μέτρων

Οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ χειρότεροι από τις χάρτινες πετσέτες, όσον αφορά στην εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι οι αυτόματες συσκευές που εκτοξεύουν ζεστό αέρα για να στεγνώσει κανείς τα χέρια του, μπορούν να εξαπλώσουν τα βακτήρια σε όλο τον χώρο τριγύρω.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Γουίλκοξ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Hospital Infection», καθώς και σχετική επιστημονική ανακοίνωση σε διεθνές ιατρικό συνέδριο στη Λυόν της Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από τέτοιες συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες πετσέτες.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν, μολύνοντας αρχικά τα χέρια εθελοντών με ένα ακίνδυνο βακτήριο, τον Λακτοβάκιλλο. Στη συνέχεια, συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα αέρα, διαπίστωσαν ότι, όταν κανείς στέγνωνε τα χέρια του στο μηχάνημα, αφού τα είχε πλύνει ανεπαρκώς, ο μικροοργανισμός αυτός είχε εξαπλωθεί σε όλο τον χώρο γύρω από τη συσκευή σε απόσταση έως δύο μέτρων.

Όσο πιο έντονα εκτοξευόταν ο θερμός αέρας από τη συσκευή στεγνώματος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των διασκορπισμένων βακτηρίων στον χώρο. Τα βακτήρια παραμένουν στον αέρα αρκετό χρόνο, αφ’ ότου έχουν περάσει τα περίπου 15 δευτερόλεπτα που λειτουργεί το μηχάνημα. Οι μισοί σχεδόν μικροοργανισμοί ανιχνεύτηκαν στον αέρα πέντε λεπτά μετά το σταμάτημα του στεγνώματος, ενώ ακόμη και έπειτα από 15 λεπτά υπήρχαν ακόμη στον αέρα τα μικρόβια είχαν εξαπλωθεί εξαιτίας του ρεύματος ζεστού αέρα της συσκευής.

«Την επόμενη φορά που θα στεγνώσετε τα χέρια σας σε μια δημόσια τουαλέτα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό στεγνωτήρα, μπορεί να εξαπλώνετε βακτήρια χωρίς να το ξέρετε. Μπορεί επίσης να δέχεστε μικρόβια από τα χέρια άλλων ανθρώπων. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για να κατανοήσουμε τους τρόπους που τα βακτήρια εξαπλώνονται, μεταδίδοντας ασθένειες», δήλωσε ο Μαρκ Γουίλκοξ.

Εκπρόσωπος, όμως, της εταιρείας Dyson, που κατασκευάζει τέτοιες συσκευές στεγνώματος, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», κατηγόρησε τους ερευνητές ότι διεξήγαγαν την έρευνα μετά από ανάθεση που τους έκανε η (ανταγωνιστική) βιομηχανία χάρτινων πετσετών και ότι κατέληξαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές μόλυναν τα χέρια τους με εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα βακτηρίων και, επιπλέον, δεν φρόντισαν να τα πλύνουν καλά, προτού τα στεγνώσουν στο μηχάνημα.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *