ροή ειδήσεων

Φόβοι για κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων



Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζει την κατάσταση «υγειονομική βόμβα».


Στο γυναικολογικό τμήμα του νοσοκομείου Μυτιλήνης, περίπου 20 έγκυοι πρόσφυγες εξετάζονται σε καθημερινή βάση. Τα εξωτερικά ιατρεία γεμίζουν καθημερινά με μετανάστες. Η αναλογία με τον πληθυσμό του νησιού είναι χαρακτηριστική: 50 μετανάστες/πρόσφυγες έναντι δύο ντόπιων την περασμένη Τρίτη στα επείγοντα. Γαστρεντερίτιδες, θλαστικά τραύματα, προβλήματα λόγω αφυδάτωσης, είναι η πλειονότητα των περιστατικών – πλην των γυναικολογικών.

«Κρούσματα από λοιμώδεις ασθένειες που να απειλούν τη δημόσια υγεία δεν έχουμε. Αλλά ανησυχούμε», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας και προσθέτει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι εφιαλτικές, οι χώροι υγιεινής δεν επαρκούν και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν επιδημίες». Στην Κω έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά ελονοσίας, τα οποία αντιμετωπίστηκαν.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος δηλώνει στην «Κ» ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από πλευράς της “θρυλούμενης” υγειονομικής βόμβας». Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, όσο δεν υπάρχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, να καταγραφούν κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων –«υγειονομικά βομβίδια», όπως τα χαρακτηρίζει.

Σε Μυτιλήνη και Κω, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εκτός νοσοκομείου γίνεται από εθελοντές. Γιατροί χωρίς Σύνορα και Γιατροί του Κόσμου εξετάζουν όσους πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Από πλευράς κράτους, οι κινητές μονάδες που έχει στείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ διεκδικεί 15 εκατομμύρια ευρώ για τις δράσεις του 2015 και αναμένεται η έγκριση-εκταμίευση των κονδυλίων από τις Βρυξέλλες. Επιπρόσθετο πρόβλημα: η προκήρυξη των εκλογών «πάγωσε» τις προσλήψεις.

Στη Μυτιλήνη η κινητή μονάδα αξιοποιείται τώρα από τις εθελοντικές οργανώσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου έχει στείλει στο ΚΕΕΛΠΝΟ λίστα με ιδιώτες γιατρούς που θέλουν να τη στελεχώσουν σε επίσημη βάση. Οπως τονίζει ο κ. Προβέτζας, υπάρχει ανάγκη δεύτερης μονάδας, πλήρως εξοπλισμένης και ενίσχυσης του νοσοκομείου του νησιού, από το οποίο αποχώρησαν τα τελευταία 6 χρόνια 160 νοσηλευτές χωρίς να αντικατασταθούν.

Στην Κω, η κινητή μονάδα βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στο λιμάνι, κοντά στα γραφεία της Frontex, και θα εγκατασταθεί όπου και όταν δημιουργηθεί μόνιμος καταυλισμός για τους πρόσφυγες. Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω κ. Μαρία Φρατζάκη, η κατάσταση στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινούς διαβίωσης.

Το νοσοκομείο του νησιού δέχεται καθημερινά πρόσφυγες που αναφέρουν προβλήματα υγείας για να εξετασθούν. Κυρίως εμπύρετα περιστατικά, γαστρεντερίτιδες και θλαστικά τραύματα, αλλά και καισαρικές τομές.

Το λιγοστό προσωπικό καλείται επιπλέον να ασκήσει και καθήκοντα «φύλαξης», αφού πρόσφυγες καταφεύγουν παρατύπως σε βοηθητικούς χώρους του νοσοκομείου για να χρησιμοποιήσουν τα μπάνια, ενώ έχουν κλαπεί και τρία αναπηρικά αμαξίδια!

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *