ροή ειδήσεων

Ποια πρόσωπα και λογαριασμούς "έδωσε" ο Φαλτσιανί για τη λίστα Lagarde


Τι αποκάλυψε στους 4 Έλληνες Εισαγγελείς...

Να επιβεβαιώσει την ακρίβεια και την πιστότητα της λίστας Λαγκαρντ που αποτελεί μια απο τις βασικές πηγές έρευνας για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα , να δηλώσει δηλαδή αν πράγματι αυτή που με χίλια βάσανα έφτασε τελικά στις ελληνικές αρχές είναι πράγματι ταυτόσημη με εκείνη που...


βρίσκεται σήμερα στα χέρια των διωκτικών αρχών κλήθηκε από τους 4 Έλληνες εισαγγελείς που τον εξέταζαν επι ώρες χθές στην ελληνική πρεσβεία στο Παρισι, ο"mister λίστα Λαγκάρντ", πρώην υπάλληλος της Ελβετικής HSBC, Εμβρέ Φαλτιανί. Η κατάθεση του ανθρώπου που υπέκλεψε τα αρχεία και είναι ένα απο τα πιο συζητημένα πρόσωπα στην Ευρώπη, εισέφερε κατά πληροφορίες σημαντικά στοιχεία για 3 λόγους:

-Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φαλτσιανί έδωσε στους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας στην οποία εργάστηκε, πιθανόν όμως όχι ονόματα πολιτικών η άλλων προσώπων που ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου η αφορολόγητου χρήματος. Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι ενώ τα αρχεία της λίστας αποτελούν φωτογραφία της στιγμής (της ημέρας που υποκλάπηκαν) ο Φαλτσιανί έδωσε προηγούμενες κινήσεις των λογαριασμών που ξεκαθαρίζουν πλήρως την εικόνα. Π.χ μπορεί κάποιος τη στιγμή που υπεκλάπησαν τα αρχεία να εμφανιζόταν με 500.000 ευρώ κατάθεση αλλά το προηγούμενο διάστημα αυτό το ποσό να ήταν υπερπολλαπλάσιο.

-Οι καταγγελίες που ερευνήθηκαν αφορούσαν και συνεργάτες πολιτικών και- σύμφωνα με δημοσιεύματα στα οποία είχαν αποτυπωθεί- μιλούσαν για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης,στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών. Τα πρόσωπα αυτά σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

-Η διαδικασία αυτή, για πρώτη φορά μετά απο 5 χρόνια ουσιαστικής άκαρπης έρευνας για την υπόθεση της λίστας η οποία επι σειρά ετών βρισκόταν εν υπνώσει, αναβαθμίζει την έρευνα δεδομένου ότι η νομική της βάση περνάει απο τη φοροδιαφυγή στο επίπεδο και της εγκληματικής οργάνωσης δίνοντας νέα ώθηση.

Παρασκήνιο ενός ραντεβού

Είναι απορίας άξιον πάντως γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια η προσπάθεια για απευθείας επαφή του συγκεκριμένου προσώπου με την ελληνική δικαιοσύνη όταν δήλωνε σε όλους τους τόνους εδώ και πέντε χρόνια διαθέσιμος να καταθέσει επιπλέον στοιχεία. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως οι μόνοι όροι που έθετε ο Φαλτσιανι για να καταθέσει είναι αυτοί της μυστικότητας και της προστασίας του, γιαυτό και οι 4 Έλληνες εισαγγελείς με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, κινήθηκαν υπό όρους απολυτής εχεμύθειας. Το ραντεβού κλείστηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου ο Φατσιανί (ο οποίος δέχεται απειλές απο ολο τον κόσμο) έφτασε συνοδευόμενος απο άνδρες των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Το ραντεβού Φαλτσιανί και Ελλήνων εισαγγελέων κλείστηκε πριν από ημέρες μετά από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με πληροφορίες,ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για το ταξίδι και τη μετάβαση στο Παρίσι του κλιμακίου των εισαγγελέων. Το γεγονός αυτό , όπως αναφέρεται , μπορεί να δημιουργήσει δυσαρέσκεια στα υψηλά κλιμάκια, ενώ ήδη υπάρχει κινητικότητα σε πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους αφού η είδηση έπεσε ως βόμβα αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά την ολοκληρώση της κατάθεσης. Οι γνωρίζοντες λένε όμως πως αν αυτός ο προβληματισμός μετουσιωθεί σε προσπάθεια "αφαίρεσης της δικογραφίας" από τους 4 εισαγγελείς που μετέβησαν στο Παρίσι , με τη γνωστή μέθοδο της αναβαθμίσεως της έρευνας ( π.χ ανάθεσης σε άλλους ανωτερους εισαγγελείς κλπ) τότε ουσιαστικά θα πρόκειται για ομολογία ενοχής σχετικά με τα ζητήματα "μερικής ακινησίας" των διωκτικών αρχών επι πέντε χρόνια σχετικά με τη λίστα και κυρίως με το γεγονός ότι δεν επιχειρήθηκε να καταθέσει ο υπ΄αριθμόν ένα μάρτυρας της υπόθεσης.

Πολυσέλιδη κατάθεση

Η πολυσέλιδη κατάθεση Φαλτσιανί αποτέλεσμα της πολύωρης εξέτασης του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου είχε μεταβεί το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς και θα ερευνηθεί σε βάθος το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις των λογαριασμών που δόθηκαν από τον Φαλτσιανί και άλλες τραπεζικές πληροφορίες για Έλληνες καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ απαιτούν χρόνο για να αποκαλύψουν ενδεχομένως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών για μαύρο χρήμα τα τελευταία χρόνια.

Αφορμή πάντως για την εξέταση Φαλτσιανί,που ενδεχομένως να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τις περαιτέρω έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ,αποτέλεσε η διαβίβαση καταγγελιών προς την Εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι εν λόγω καταγγελίες που είχαν αποτυπωθεί και σε σχετικά δημοσιεύματα,έκαναν λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης,στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών.

Τα πρόσωπα αυτά σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ που αναμένεται να ενταθούν μετά και την κατάθεση Φαλτσιανί, αποτελούν μόνιμη ενασχόληση και των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρή, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και μαύρο χρήμα. Πρόσφατα μάλιστα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τον δικηγόρο Γιώργο Παπασταύρου, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται.

*του Παναγιώτη Στάθη/capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *