ροή ειδήσεων

Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα υπάρχει η κουλτούρα να μην πληρώνονται φόροι



Η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλά για το νέο πρόγραμμα, τη φορολογία και τα σφάλματα του Ταμείου....




Για “κουλτούρα” μη καταβολής φόρων των Ελλήνων μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ, φέρνοντας ως παράδειγμα το καθεστώς που ισχύει για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ τόνισε πως η αναδιάρθρωση χρέους βρίσκει εμπόδια επειδή υπάρχει πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα.

Μάλιστα, η διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα επιβιώσει από αυτή την κρίση, μπορεί να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο.

“Οι συνέπειες της ύπαρξης της Ελλάδας σε μία νομισματική ένωση είναι ότι χάνει ένα εργαλείο απέναντι στην ύφεση”, δήλωσε στην Huffington Post. “Δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση, όπως άλλες χώρες εκτός μίας νομισματικής ένωσης. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε πρέπει να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις στο μοναδικό σου κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις συνολικά την οικονομία αναδιαρθρώνοντας την ώστε να είναι πιο ευέλικτη και επιρρεπής στην καινοτομία. Αυτή είναι η επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη. Το άλλο θέμα με την Ελλάδα, που νομίζω ότι την κάνει ιδιαίτερη περίπτωση στην ευρωζώνη είναι πως υπάρχει μία κουλτούρα…”.

Διευκρινίζοντας τα λεγόμενά της συμπλήρωσε: “Δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Αλλά υπήρχε μία κουλτούρα, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία, της μη συνεισφοράς στην κοινωνία με την πληρωμή φόρων. Υπό το Σύνταγμα, ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία εξαιρείται από τους φόρους. Με τον καιρό, ο ορισμός του τι είναι ναυτιλιακά σταδιακά διευρύνθηκε. Μία από τις προτάσεις στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας και να προχωρήσει στην καταβολή φόρων. Είναι λίγο περίεργο. Κάποια στιγμή, πριν από 18 μήνες, η ναυτιλιακή βιομηχανία προσέφερε μία συνεισφορά στις φορολογικές αρχές στην Ελλάδα γιατί δεν πλήρωνε φόρους. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη”.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση χρέους και το αν έπρεπε το ΔΝΤ να επισημάνει την ανάγκη για κάτι τέτοιο και πριν από πέντε χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: “Πιέσαμε έντονα για την πρώτη αναδιάρθρωση στο ιδιωτικό χρέος το χειμώνα του 2011 ή 2012″.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι “δεν άρεσε” η έκθεση και σε ερώτηση για το αν αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή σε πολιτικό πρόβλημα, απάντησε: “Νομίζω ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα. Με τέτοιο επίπεδο χρέους, τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής, την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικός προορισμός, όλοι ξέρουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει”.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το στις συνομιλίες της με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημά τους με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: “Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό”.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *