ροή ειδήσεων

Δυσανεξία στη λακτόζη; Με τι να αντικαταστήσεις το γάλα



5 υποκατάστατα του γάλακτος για όταν ξεκινούν οι περικοπές στα γαλακτοκομικά...

Τώρα τελευταία έχεις εντοπίσει πως τα γαλακτοκομικά προιόντα σε ενοχλούν. Ναι, για εκείνο το πρήξιμο στην κοιλιά λέμε μετά το πρωινό σου. Γάλα με δημητριακά έφαγες και πάλι νιώθεις φουσκωμένη.


Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι κάτι ανησυχητικό, πρέπει όμως να είσαι προσεκτική ως προς την επιλογή των τροφών που καταναλώνεις.

Ως δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Εκτιμάται ότι περίπου 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή λακτάσης.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια λακτάσης και συνακόλουθα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται πριν την εφηβεία.

Για την αποφυγή εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι σκόπιμο να αποφεύγονται το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα παράγωγά τους που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης.
Θα βάλεις στη ζωή σου τα υποκατάστατα του γάλακτος φυτικής προέλευσης και τότε θα δεις στον οργανισμό σου διαφορά.

Γάλα σόγιαςΕίναι διατροφικά κοντά στο αγελαδινό γάλα. Περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης (3,5%), όπως το αγελαδινό γάλα, 2% λιπαρά, υδατάνθρακες, νάτριο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, φυτικές ίνες. Στερείται καζεΐνης και είναι μια καλή πηγή λεκιθίνης και βιταμίνης Ε.

Γάλα αμυγδάλουΠεριέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος 2,2%. Δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερόλη, γλουτένη, και ζάχαρη. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Δεν περιέχει πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

Γάλα καρύδαςΕίναι πολύ φτωχό σε σάκχαρα και λιπαρά, αλλά αρκετά πλούσιο σε κάλιο. Έχει μόνο 50 θερμίδες το ποτήρι.

Γάλα κάνναβηςΈχει υψηλά φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι μια καλή πηγή σιδήρου και διαθέτει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα λειτουργώντας ως μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Γάλα ρυζιούΔεν περιέχει χοληστερόλη και λακτόζη, ενώ ενδείκνυται για άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στη σόγια ή με προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Περιέχει ελάχιστες πρωτεΐνες, αλλά συνιστάται σε όσους αθλούνται, διότι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *