ροή ειδήσεων

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα το πάρουν



Με τον χειμώνα να έρχεται και τις πρώτες τροφοδοσίες για πετρέλαιο να έχουν ξεκινήσει, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να έχει...


καταλήξει στις αποφάσεις του ως προς το επίδομα θέρμανσης για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, οι λύσεις της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ύψους του επιδόματος έχουν εγκαταλειφθεί και προκρίθηκε η λύση της αυστηροποίησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειμένου να μειωθεί, σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο, ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επιδοτηθούν.
Η επιλογή αυτή κρίθηκε από το οικονομικό επιτελείο ως η πιο σώφρων και με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις καθώς σε σχέση με πέρυσι η τιμή που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης όλα τα νοικοκυριά, ακόμη και αυτά που θα χάσουν την επιδότηση, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη. Στην πράξη, όλα τα νοικοκυριά θα αγοράσουν πετρέλαιο (τουλάχιστον όσο διατηρούνται οι χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου) στην τιμή που κόστιζε πέρυσι στα επιδοτούμενα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση, το ποσό του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει τη φετινή χειμερινή περίοδο να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή να μειωθεί από τα 210 εκατομμύρια ευρώ στα 105. Αυτό αποφασίστηκε να γίνει ως εξής:

-Η επιδότηση του πετρελαίου διατηρείται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Με δεδομένο ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου ξεκινά σήμερα περίπου στα 0,85 ευρώ ανά λίτρο, σημαίνει ότι το τελικό κόστος για ένα επιδοτούμενο νοικοκυριό περιορίζεται στα 0,5 ευρώ ανά λίτρο. Να σημειωθεί πέρυσι η χειμερινή περίοδος έληξε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,94 ευρώ ανά λίτρο και φέτος ξεκινά περίπου στα 0,80 έως 0,85 ευρώ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

-Διατηρείται η ουσιαστική εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης καθώς εκτιμήθηκε ότι αν επιστρέφαμε στο προηγούμενο καθεστώς του πολύ μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα άνοιγε και πάλι παράθυρο για μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο με πώληση του πετρελαίου θέρμανσης ως καύσιμο κίνησης.

- Aυστηροποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Το πόσο θα αυστηροποιηθούν είναι αντικείμενο επεξεργασίας στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών καθώς ο στόχος είναι να μειωθούν τα επιδοτούμενα νοικοκυριά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιεύσει το υπουργείο Οικονομικών να είναι κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι ήταν:

- Άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ

- Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ

- Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ

Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Τα παραπάνω όρια αναμένεται να μειωθούν αισθητά.
Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ανέγραφαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διέθεταν εντός του 2013 αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *