ροή ειδήσεων

Προς διακοπή ρεύματος στους «κακοπληρωτές»



Eναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ,...
που έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. και τείνουν προς τα 2,5 δισ. ευρώ αναζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα η Αρχή θα θέσει στον δημόσιο διάλογο δύο ή τρεις προτάσεις, τις οποίες επεξεργάζεται, με στόχο τουλάχιστον να ελεγχθούν οι κακοπληρωτές. Πριν από μήνες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε ζητήσει από τη ΡΑΕ να απαγορεύσει την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές εκείνους που δεν έχουν ξεπληρώσει τη ΔΕΗ. Το αίτημα αυτό τότε δεν είχε γίνει δεκτό, προκαλώντας την αντίδραση της ΔΕΗ.

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΡΑΕ ανέφεραν ότι τα μέτρα που επεξεργάζονται μπορεί να μη φθάνουν στην απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι που θα θέτουν φραγμούς στους καταναλωτές που εκ συστήματος δεν πληρώνουν. Δεν απέκλειαν να προβλεφθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης για ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και αφήνουν να συσσωρεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί... «Η συνεχής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών απειλεί την αγορά ηλεκτρισμού» δήλωσε στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής, υπενθυμίζοντας τον φαύλο κύκλο με τα χρέη, που το 2012 κόντεψε να οδηγήσει σε κραχ το όλο σύστημα.

Απελευθέρωση αγοράς
Αλλά και τομείς της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπλοκάρουν εξ αιτίας της ανεπάρκειας πόρων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού σε Ρόδο και Κρήτη, που θεωρητικά ισχύει από 1ης Σεπτεμβρίου, στην πράξη όμως η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει. Και τούτο όχι επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά γιατί είναι εξαιρετικά προβληματική η πληρωμή των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι θα πρέπει να αγοράζουν το ρεύμα στο κόστος παραγωγής, δηλαδή στο υψηλό κόστος που παράγουν οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά και να το πωλούν στην ίδια τιμή με αυτήν που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Τη διαφορά τιμής μεταξύ του κόστους προμήθειας και του τιμολογίου θα έπρεπε κανονικά να καλύπτουν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -χρέωση που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος για να εξομαλύνει το υψηλό κόστος παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά- όμως ο λογαριασμός των ΥΚΩ δεν επαρκεί, επειδή είναι ελλειμματικός κατά 262 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα έχει προέλθει από τη μη έγκαιρη ανατίμηση των ΥΚΩ τα προηγούμενα χρόνια για μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξετάζονται διάφορα μέτρα.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/10/15 15:48

    ΤΗΝ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/10/15 17:30

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 2 ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΛΥΔΑΤΗ ΖΩΗ. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ; ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΚΟΨΕΤΕ, ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΑΜΕΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/10/15 00:55

    Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΛΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΛΟΒΑΤΟΡΕΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ !!!!!!! ΑΛΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ,ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΡΕΛΛΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΠΩΣ ΕΓΩ ΕΔΩΣΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΠΟΣΟ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΦΟΡΕΣ Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΡΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕ !!!! Π Ρ Ο Σ Ε Χ Ε Τ Ε ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΔΕΣΤΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ,ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/10/15 11:30

    TO DEN PLIRONO DEN EINE GIATH GOYSTARO ALLA DEN MOY FTANOYN OTAN O LOGARIASMOS ERXETE ME OLOYS TOYS ALLOUS GIAFTO KALITERA NA BGENI KATHE MINA O LOGARISMOS OPOS TOY OTE POY KANIS EPILOGI POS THA PLIRONIS H ALLON FOREON TA IDIA KAI ME TO NERO AFOY ERXETE OLO MAZI POS NA TO PLIROSIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *