ροή ειδήσεων

4.000 ευρώ για μία γέννα;


Και μετά σου λέει υπογεννητικότητα! Πως ρε κύριε να αποφασίσει ένα ζευγάρι να κάνει παιδιά... όταν έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε τοκετός να στοιχίζει πάνω από 4.000 ευρώ; Αποτέλεσμα κανείς να μην το τολμάει και επιπλέον -αν το αποφασίσουν- βρίσκονται σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και μαύρου χρήματος.


Διάβαζα στην «Καθημερινή», την περίπτωση μιας γυναίκας που διηγιόταν μια ιστορία απόλυτης παράνοιας, παραλυτικής γραφειοκρατίας και εξωφρενικής διαφθοράς, μια ιστορία που φαίνεται ότι ζουν πολλές γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα.

Η εν λόγω κοπέλα και ο σύζυγος της είναι στρατιωτικοί. Η πρώτη της εγκυμοσύνη δεν είχε πάει καλά. Το έμβρυο χάθηκε στον 3ο μήνα. Ο τότε γυναικολόγος της εργαζόταν σε δημόσιο μαιευτήριο, διατηρώντας παράλληλα και ιατρείο. «Μου έπαιρνε 60 ευρώ «μαύρα» σε κάθε δεύτερη επίσκεψη, ενώ το ιατρείο του δεν διέθετε ούτε υπέρηχο. Τελικά χρειάστηκε να κάνω απόξεση σε γνωστό μαιευτήριο δίνοντάς του 1.500 ευρώ «μαύρα», τα οποία θα μοιραζόταν όπως μου είπε με τη γιατρό που θα έκανε την ιστολογική εξέταση στο έμβρυο, και τον γενετιστή».

Ήταν εύλογο στη δεύτερη εγκυμοσύνη να αλλάξει γιατρό. Επέλεξε κάποιον εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων. Το ιατρείο του υπερσύγχρονο, ενώ η γραμματεία πάντα έκοβε αποδείξεις για την επίσκεψη (50 ευρώ, εκτός κι αν επρόκειτο για κάποιο μεγάλο υπέρηχο που η τιμή έφτανε τα 150 ευρώ.

Όταν έφτασε στον 7ο μήνα της κύησης, ο σύζυγός της ρώτησε τον γιατρό για το κόστος της γέννας. «Είναι νωρίς ακόμα» απάντησε εκείνος. Όταν ήρθε η ώρα για τον τελευταίο μεγάλο υπέρηχο, γνωστό ως doppler, που έγινε στο μαιευτήριο που συνεργάζεται ο γιατρός (120 ευρώ), το ζευγάρι ρώτησε το λογιστήριο πόσο κοστίζει το δωμάτιο. «Εκεί διαπιστώσαμε ότι εμείς οι στρατιωτικοί θεωρούμαστε ανασφάλιστοι και έτσι δεν ισχύουν οι τιμές του ΕΟΠΥΥ». Έτσι, ένα τρίκλινο για φυσιολογικό τοκετό θα τους στοίχιζε 1.700 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για καισαρική 1.900 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το μεγάλο ερώτημα παρέμενε: ποια θα ήταν η αμοιβή του γιατρού; Ο μαιευτήρας τους παρέπεμπε συνεχώς στη διευθύντρια του κέντρου του. «Δεν ασχολούμαι εγώ με τα οικονομικά», έλεγε. Κάποια στιγμή εντόπισαν τη συγκεκριμένη γυναίκα που τους ενημέρωσε ότι εφόσον θα μείνουν τε τρίκλινο η αμοιβή του γιατρού κυμαίνεται μεταξύ 2.000 με 2.500 ευρώ. Σε καλύτερο δωμάτιο, η τιμή θα ανέβαινε. Όταν το ζευγάρι είπαν ότι είναι στρατιωτικοί, με μισθό 1.000 ευρώ, εκείνη απάντησε:«Θα τον ρωτήσω εάν γίνεται να το αφήσει 1.800».

Πράγματι, την επόμενη ημέρα, τους τηλεφώνησε η γραμματεία λέγοντας ότι ο γιατρός συμφώνησε για τα 1.800 ευρώ«αλλά με μικρότερη απόδειξη».



«Με λίγα λόγια, χρειάζομαι 2.000 πάνω κάτω για το μαιευτήριο και 1.800 για τον γιατρό, «ψιλομαύρα», και αν θέλω να κάνω και τις ιατρικές εξετάσεις του μωρού άλλα 300 και αν χρειαστώ και μαία άλλα 200, «μαύρα» κι αυτά. Δηλαδή από 4.300 και πάνω πρέπει να έχω στην τσέπη μου αλλιώς θα γεννήσω στην μπανιέρα μου. Βρίσκομαι λοιπόν στα μέσα του 8ου μήνα με ένα σωρό ερωτήματα. Να αλλάξω γυναικολόγο; Να αλλάξω μαιευτήριο; Ή να συνεχίσω εκεί και ποιος ξέρει πως θα ζούμε με τον άντρα μου και το μωρό τους επόμενους μήνες;»

(Σημείωση: Ούσα αξιωματικός της αεροπορίας δικαιούται 700 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.000 ευρώ για καισαρική, αλλά η γραφειοκρατία του στρατού είναι τέτοια που κανείς γνωρίζει πότε και εάν αυτά τα χρήματα θα καταβληθούν).

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *