ροή ειδήσεων

Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Βαλς: Μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση – «Μίνι Σένγκεν» χωρίς την Ελλάδα, προτείνει η Ολλανδία...

Στον απόηχο της μεγαλύτερης μεταναστευτικής ροής από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη και υπό το φως του μακελειού στο Παρίσι από τζιχαντιστές, που εκκινεί άλλες …διαθέσεις από εταίρους, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση» στη τζιχαντιστική απειλή μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων, που ταξίδευε ανενόχλητος τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη Συρία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους της για την λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας.

Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για την λήψη μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ , ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να συντονισθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή.

Βαλς: Η Συνθήκη Σένγκεν μπορείν να τεθεί υπό αμφισβήτηση

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι η ζώνη Σένγκεν θα απειληθεί εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της ως προς τη φύλαξη των συνόρων», ενώ ο πρόεδρος Ολάντ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάγκη θέσπισης του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές για τον εντοπισμό των μετακινήσεων των τζιχαντιστών.

Την παραμονή του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία» αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους.

Παράλληλα, ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να «παρεισφρήσουν» στη Γαλλία.

«Τα πρόσωπα αυτά επωφελήθηκαν από την κρίση των προσφύγων, αυτό το χάος και ίσως ορισμένοι εξ αυτών παρεισέφρησαν» στη Γαλλία είπε ο Βαλς, χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του. Πρόσθεσε ότι «άλλοι βρίσκονταν στο Βέλγιο ήδη. Άλλοι, θέλω να το υπενθυμίσω, βρίσκονταν στη Γαλλία».

Το προσφυγικό θα βρεθεί αναγκαστικά στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Ολάντ μίλησε χθες για την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών ελέγχων πριν απο την υποδοχή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το θέμα του ελέγχου των προσφύγων πρέπει να διευθετηθεί πολύ σύντομα.

Reuters

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο συμπεράσματος, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να «εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, περιλαμβανομένων και σε άτομα που χαίρουν του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης».

Το έγγραφο αντανακλά τα αιτήματα της Γαλλίας για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες ευρωπαϊκές, εκτός της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται πως τα έγγραφα των πολιτών της Σένγκεν ήδη ελέγχονται κατά την είσοδο ή αποχώρησή τους από την περιοχή, όμως η νέα πρόταση σημαίνει πως θα υπάρξει αναβάθμιση των ελέγχων, ώστε να έγραφα να συγκρίνονται και με τα στοιχεία βάσεων δεδομένων που τηρούν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Σχέδιο «Μίνι Σένγκεν» με ολλανδική «σφραγίδα»

Ταυτόχρονα, η Ολλανδία φέρεται να έχει συζητήσει με τους εταίρους της ένα σχέδιο για την εφαρμογή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.

Η ιδέα για μια «μίνι-Σένγκεν» εντός της περιοχής Σένγκεν, πάντως, παραβιάζει τη Συνθήκη η οποία προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, δια της εκπροσώπου της, δήλωσε πάντως πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία μιας «μίνι-Σένγκεν».

O γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο ολλανδός ομόλογός του τον έχει ενημερώσει για την ιδέα αυτή και είπε ότι το Βερολίνο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση.

«Ο πολιτικός στόχος μας θα πρέπει να είναι να λειτουργεί ο χώρος Σένγκεν στο σύνολό του» τόνισε ο ντε Μεζιέρ.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εφημερίδα De Telegraaf σε δημοσίευμά της γράφει πως η «μίνι-Σένγκεν» θα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και θα αφορά τη δημιουργία κέντρων διέλευσης για μετανάστες εκτός των συνόρων αυτών.

Daily Mail: Σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Δεν είναι τυχαίο το χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα της DailyMail, που ανέφερε ότι σχέδιο να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζονται το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Εκτός από τη χώρα μας το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και της Ιταλίας και της Ισπανίας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια «μίνι ζώνη Σένγκεν», στην οποία θα ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου. Έτσι, οι αρχές θα είναι σε θέση να ελέγχουν τα διαβατήρια όλων των ταξιδιωτών που προέρχονται από χώρες εκτός της ζώνης και να αντιπαραβάλουν τα ονόματά τους με τις βάσεις δεδομένων με ύποπτους για τρομοκρατική δράση.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ την Παρασκευή.

Επικαλούμενο έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, η αγγλική εφημερίδα λέει ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ζώνη του Σένγκεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα σε κάποια λύση, αλλά υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις και πολλές αντικρουόμενες απόψεις μέχρι την συνάντηση της Παρασκευής» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα. Το σενάριο αυτό άρχισε να συζητείται μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ενώ οι αφίξεις προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *