ροή ειδήσεων

Κατάπτυστη σύμβαση - «λαγός» σε ξενοδοχείο της Ρόδου


Δύο μήνες πριν από τη λήξη της κλαδικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων,... ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στρώνει το δρόμο για νέες ανατροπές

Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αττικής για την κλαδική τους Σύμβαση


Με μια επιχειρησιακή Σύμβαση που προβλέπει μισθούς στο ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους μισούς μήνες του έτους, δίνει στον εργοδότη το «ελεύθερο» να διευθετεί το χρόνο εργασίας «κατά το δοκούν» και υπόσχεται «εργασιακή ειρήνη», «άνοιξαν το χορό» των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού.



Η Σύμβαση αφορά τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλλάς». Υπογράφτηκε από τον πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και ταμία της Ομοσπονδίας του κλάδου και, από την άλλη, από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου και Α' αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Την επιχειρησιακή Σύμβαση καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δύο μόνο μήνες πριν από τη λήξη της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς το ίδιο σωματείο, που έσυρε το χορό των μειώσεων το 2012, υπογράφοντας πρώτο μείωση 13% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου, ξαναχτύπησε!

Στην επιχειρησιακή Σύμβαση που υπέγραψε, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλλάς», για τις περιόδους από 15 Οκτώβρη έως 15 Απρίλη και για τα έτη 2015, 2016 και 2017, θα αμείβονται με 586 ευρώ μεικτά (προσαυξημένα κατά 8%, ως οικειοθελή παροχή)! Και επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό για την εργοδοσία, η Σύμβαση προβλέπει παράλληλα την κατάργηση του 5ήμερου και του 8ωρου, «κατά την απόλυτη κρίση» του εργοδότη. Για κερασάκι στην τούρτα, το σωματείο δεσμεύεται για εργασιακή ειρήνη μέχρι το τέλος της ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο σημειώνουν πως δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», ούτε για «ξεστράτισμα» ενός συνδικαλιστή ή σωματείου. Υπογραμμίζουν πως η συγκεκριμένη Σύμβαση παίζει το ρόλο του «λαγού» στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει σε καμιά περίπτωση, είναι να κρύψουν τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου της Ρόδου, όσο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, τις προθέσεις τους για το επόμενο διάστημα», σημειώνουν, και προσθέτουν: «Κι επειδή τελευταία ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν πολύ τον χαρακτηρισμό "ακομμάτιστοι", τους προτείνουμε να τον αλλάξουν με το "πολυκομματικοί". Αλλωστε, όλοι τους πέρασαν ή είναι ακόμα στα κόμματα και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν τα τρία μνημόνια και προσφάτως της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αυτό που ποτέ δεν άλλαξαν - και δεν θα αλλάξουν - είναι να παραμένουν εργοδοτικοί μέχρι το μεδούλι. Οι εργαζόμενοι του κλάδου συνολικά και κατά περιοχή, τους χρωστούν μια απάντηση: Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *