ροή ειδήσεων

Δείτε τι συνέβη στον πλανήτη τον Οκτώβριο που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά!


Χειρότερος χειμώνας όλων των εποχών είπατε; ...

Η μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη για τον μήνα Οκτώβριο ανέβηκε κατά 0,98 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο του Οκτωβρίου....


Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι, η ΝΑSΑ και άλλοι διεθνείς φορείς, που ελέγχουν τη θερμοκρασία στον πλανήτη, δημοσιοποίησαν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η Γη βρίσκεται στο μέσον της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το γνωστό όριο «ελεγχόμενης» κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη για τον μήνα Οκτώβριο ανέβηκε κατά 0,98 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο του Οκτωβρίου, καθιστώντας αυτήν την υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα των ιστορικά καταγεγραμμένων θερμοκρασιών της Γης.




Η λίστα με τον υπερθετικό βαθμό είναι εντυπωσιακή:
• Ο θερμότερος Οκτώβριος που έχουμε ζήσει (στα 136 χρόνια, οπότε υπάρχουν στοιχεία της ΝΟΑΑ).
• Ο θερμότερος μήνας σε σχέση με τον μέσο όρο του (από 1.630 μήνες).
• Ο έκτος συναπτός μήνας που σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.
• Ο έβδομος από τους 10 θερμότερους μήνες, που έχουν καταγραφεί το 2015.
Τα στοιχεία της ΝΟΑΑ επιβεβαιώνονται από ανάλογα στοιχεία της ΝΑSΑ και της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που ανέδειξαν τον φετινό Οκτώβριο ως τον θερμότερο μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο. Ολα αυτά συνηγορούν στο ότι το 2015 θα είναι ο θερμότερος χρόνος συνολικά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ, που είχε σημειωθεί μόλις πέρυσι.
Οι θερμοκρασίες ενισχύθηκαν φέτος από το ισχυρότερο Ελ Νίνιο, που έχει καταγραφεί ποτέ. Υπενθυμίζεται πως το Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερθέρμανση των ωκεανών στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, συνδράμει στη φετινή αύξηση των θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο. Με την πρόσθετη υπερθέρμανση που προέρχεται από τους ωκεανούς στη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου, οι χρονιές του Ελ Νίνιο τείνουν να είναι οι θερμότερες, ενώ εκείνες που επηρεάζονται από το Λα Νίνια, το οποίο περιλαμβάνει ψυχρότερα νερά στον Ειρηνικό από ό,τι συνήθως, τείνουν να είναι οι πλέον κρύες. Κι ενώ το φετινό Ελ Νίνιο είναι ένα από τα τρία ισχυρότερα που έχουμε γνωρίσει, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικώς υπεύθυνο για την υπερθέρμανση. Αλλωστε, 13 από τις 15 θερμότερες καταγεγραμμένες χρονιές σημειώθηκαν από το 2000 και μετά, και φέτος είναι η πρώτη χρονιά με τόσο ισχυρό Ελ Νίνιο από το 1998.
Μάλιστα, οι πρόσφατες χρονιές Λα Νίνια, όπως το 2007 και το 2010, ήταν θερμότερες από αυτές του Ελ Νίνιο πριν από μερικές δεκαετίες. Ετσι, ενώ τα δύο φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν το θερμόμετρο λίγο πάνω ή κάτω, η συνολική τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική χάρη στις εκπομπές χημικών αερίων και στις ανθρώπινες δραστηριότητες, που οδηγούν σε υπερθέρμανση τον πλανήτη. Οταν όμως προστίθενται σε έναν διαρκώς θερμαινόμενο πλανήτη υπό την επήρεια ενός ισχυρού Ελ Νίνιο, τότε η χρονιά καταλήγει με θερμοκρασίες που είναι πλέον εκτός ορίων.
Τέλος, σε μιαν άλλη εξέλιξη, οικολόγοι ακτιβιστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει τις διαδηλώσεις γύρω από την περιοχή όπου θα πραγματοποιείται η Σύνοδος για το Κλίμα, αλλά υποσχέθηκαν ότι θα υψώσουν τις φωνές τους για μια συμφωνία.

Πηγή: kathimerini.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *