ροή ειδήσεων

Όχι στα «κοράκια» τα «κόκκινα» δάνεια, λένε οι μεσίτες


Μεγάλος είναι ο αντίκτυπος στην πολύπαθη αγορά ακινήτων, από την απόφαση της κυβέρνησης να πουληθούν τα...


«κόκκινα» δάνεια στα distress funds, τα αποκαλούμενα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «κοράκια».
Για να μη χαθούν οι κατοικίες των δανειοληπτών αβλεπί, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), ζητά από την κυβέρνηση να γίνει επανεκτίμηση των «κόκκινων» δανείων από ειδικούς ανεξάρτητους εκτιμητές. Η ΟΜΑΣΕ, μέσω του προέδρου της Δημήτρη Μπινιάρη, προτείνει, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να συμφωνηθεί και η «αναχρηματοδότηση» των νοικοκυριών με βάση το σημερινό τους εισόδημα.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρότασή της η ΟΜΑΣΕ αναφέρει:
Άμεση επανεκτίμηση όλων των ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων, από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές ή Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων πενταετούς τουλάχιστον εμπειρίας (όχι από υπαλλήλους εκτιμητές των τραπεζών ούτε υπαλλήλους εκτιμητές των θυγατρικών τους εταιριών, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων) και εκ νέου διατύπωση των όρων και του υπολειπόμενου κεφαλαίου των δανείων, καθώς και του καθορισμού των δόσεων, σύμφωνα με την τρέχουσα εμπορική αξία τους, ώστε να γίνουν βιώσιμα. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζουμε ότι θα γίνει βιώσιμο το 50% - 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για το υπόλοιπο 40% - 50 % των περιπτώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα στους οφειλέτες που δεν μπορούν να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό, να παραδώσουν οικειοθελώς τα ακίνητα σε εύλογο χρόνο, (δίχως την χρονοβόρα, ψυχοφθόρα και κοστοβόρα διαδικασία του πλειστηριασμού) στην κατάσταση που αυτά βρίσκονται και λειτουργούν σήμερα και όχι κατεστραμμένα, με την προϋπόθεση της διαγραφής του συνόλου του υπολειπόμενου δανεισμού που είχε δοθεί για το συγκεκριμένο ακίνητο, ώστε οι τράπεζες να περιοριστούν στην άμεση εκμετάλλευση του ενυπόθηκου ακινήτου του μη εξυπηρετούμενου δανείου και να μην στραφούν εναντίον άλλων περιουσιακών στοιχείων όσων δανειοληπτών βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του δανείου τους.
Για να αποφευχθούν καταχρήσεις, καθώς και για να υπάρξει συντονισμός με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τους νομικούς περιορισμούς κάτω από τους οποίους αυτές λειτουργούν, η διαδικασία αυτή μπορεί να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως η αξία του δανείου που έχει ήδη αποπληρωθεί, οι προβλέψεις που έχει ήδη σχηματίσει η τράπεζα, η αξία του ακινήτου και η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Με τη πρόταση αυτή, εκτιμάται πως ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, που ενδεχομένως θα ανέλθει και στο 25% των κόκκινων δανείων, θα διευθετηθεί εξωδικαστικά δίδοντας την δυνατότητα στους δανειολήπτες, να επανεκκινήσουν τυχόν επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, δίχως να παραμένουν υπό την δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης ολόκληρης της περιουσίας τους.
Σύμφωνα με την ΟΜΑΣΕ, όσοι δανειολήπτες επιλέξουν αυτήν τη λύση, θα έχουν το κίνητρο να παραδώσουν άμεσα τα ακίνητά τους, κερδίζοντας από την μείωση του δανεισμού τους, που θα ισούται με το ύψος της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου, ενώ ταυτόχρονα δεν θα κινδυνεύσουν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, πιθανόν μικρότερης αξίας και λιγότερο σημαντικά για τις τράπεζες, αλλά σημαντικά για τους ίδιους.
Άμεση επανεκτίμηση από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές ή Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων τουλάχιστον πενταετούς εμπειρίας, όλων των ενυπόθηκων ακινήτων, ώστε να δοθεί η επιλογή στους δανειολήπτες, που ακόμα καταφέρνουν να πληρώνουν τα δάνειά τους (παρότι κατά κανόνα οι αξίες των ακινήτων τους και τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί κατά πολύ) να καταβάλουν δόσεις που αντιστοιχούν στην τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων τους και όχι στην αξία εκτίμησης της περιόδου που δανειοδοτήθηκαν.
Το υπόλοιπο του δανείου, μπορεί να καταβληθεί μελλοντικά με την επιμήκυνση της χρηματοδοτικής σύμβασης και με τη χρήση ειδικών ρητρών, που θα προσαρμόζουν τη δόση και τους όρους του δανείου, σε δυνητικές θετικές εξελίξεις στα εισοδήματα των δανειοληπτών ή στην αύξηση της αξίας των ακινήτων τα επόμενα χρόνια.
Όπως εκτιμά η ΟΜΑΣΕ, αν η πρόταση αυτή δεν υλοποιηθεί άμεσα, σε δύο χρόνια από σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια, θα ανέλθουν από το 40% που είναι σήμερα στο 65% του συνόλου των δανειοδοτήσεων.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/12/15 06:14

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ==ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ==

    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ 20.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΛΛΗΝΑ
    ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ==ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ==

    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΘΕ ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΟΛΙΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ, ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΕΣΑΕΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΕΝΟΣ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΟΥ, ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. «

    ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΦΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΕΝΦΙΑ – ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ- ΦΠΑ-ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΤΛ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ (ΙΚΑ – ΤΕΒΕ ΚΤΛ)»
    Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΣΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
    ΗΤΟΙ: α) ΠΟΣΟ ΥΨΟΥΣ 600 ΔΙΣ ΔΟΛ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012,
    ΚΑΙ β) ΠΟΣΟ ΥΨΟΥΣ 2,3 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ Η ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΙΟΤΡΟΠΩΣ ΘΕΩΡΗΘΕΙ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ, ΚΑΙ ΚΥΡΩΘΕΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ, ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥ.

    ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.

    ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    ΒΙΚΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ &ΤΑΜΕΙΑΣ.

    Email ellinonsyneleysis@gmail.com.
    Γραφείο πληροφορίες Λ.ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 210 2323639 κα ΣΩΖΟΥ.

    ΚΑΙ ΣΕ 1ΟΟ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΜΕ.

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ.

    ΓΙΑ ΠΕΡΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ

    Ε.ΣΥ ΡΟΔΙΩΝ 1 ΚΟΔΡΙΚΤΩΝ62 ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
    ΤΗΛ 2241 600722 6945537788

    Ε.ΣΥ ΡΟΔΙΩΝ 2 ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ 2
    ΤΗΛ 2241 304229 6949389388

    ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ==ΣΤΑΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΓΑΙΟΥ==
    ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/12/15 12:08

    Δόξα το θεό έχουμε και τους "γύπες" και τα "κοράκια"! Αλλιώς θα μοιράζανε τα κόκκινα δάνεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε μας τους υπόλοιπους Έλληνες για να συμπληρωθούν τα κενά. Αυτό είναι το θαύμα που περιμένουν οι δανειολήπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Και δεν είναι λίγα. Άκουσα ότι πρόκειται για πάνω κάτω 120 δις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *