ροή ειδήσεων

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων -Πόσο δηλητηριώδες είναι


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Αλεξανδρινό είναι το λουλούδι των Χριστουγέννων....
Κόκκινο, με μεγάλα πέταλα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι αποτελεί κάτι και σαν σήμα κατατεθέν των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πόσο ασφαλές, όμως, είναι το εν λόγω λουλούδι;

Ολοι κάπου, κάποτε έχουν ακούσει τη φήμη ότι το Αλεξανδρινό είναι δηλητηριώδες. Και φυσιολογικά, φοβούνται. Και για τους ίδιους και για τα κατοικίδιά τους. Η φήμη είναι αληθής, το Αλεξανδρινό είναι δηλητηριώδες, αλλά τόσο που ούτε έναν αρουραίο δεν μπορεί να βλάψει. Αν το μασουλήσει το κατοικίδιό σας, το πολύ πολύ να υποφέρει από πονόκοιλο, αναφέρει η κτηνίατρος Σούζαν Κόνεσνι.

Τα φύλλα του Αλεξανδρινού έχουν πικρή γεύση, ωστόσο, αυτή ακριβώς η γεύση δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει σκύλους, γάτες, πουλιά, κουνέλια και ιγκουάνα από το να τα μασουλήσουν. Οπως συνήθως κάνουν όλα τα ζωάκια με οτιδήποτε βρουν μπροστά τους.



Το «δηλητήριο» του Αλεξανδρινού δεν είναι άλλο από το γαλακτώδες υγρό που εκκρίνουν τα φύλλα του και το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, το στόμα, τους βλεννογόνους, στα μάτια και σε περίπτωση κατάποσης και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Σε περίπτωση που ένα ζωάκι το καταπιεί, οι κτηνίατροι υποστηρίζουν, υπάρχει η πιθανότητα να τους προκληθούν ήπιες έως μέτριες γαστρικές διαταραχές, εμετοί και διάρροιες. Υποστηρίζουν δε, ότι η κατάποση του Αλεξανδρινού σε γενικές γραμμές δεν είναι απειλητική για τη ζωή του κατοικίδιου, υποστηρίζουν, όμως, ότι καλό είναι καλέσετε αμέσως μόλις το αντιληφθείτε είτε τον κτηνίατρό σας, είτε το κέντρο δηλητηριάσεων. Και αυτό γιατί ανάλογα με την ποσότητα που έχει καταπιεί το ζωάκι ενδέχεται να είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή.


Οσον αφορά τους ανθρώπους, και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση που το μωρό του έχει φάει φύλλα Αλεξανδρινού... Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.

Υπάρχει όμως πραγματικά κίνδυνος; Μελέτη του πανεπιστημίου του Οχάιο το 1971 κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκαν σε αρουραίους Αλεξανδρινά ως τροφή, έδειξε ότι τα τρωκτικά δεν πέθαναν, ούτε είχαν συμπτώματα τοξικότητας, ούτε καν κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένα παιδί 22 κιλών θα πρέπει να φάει 500 φύλλα Αλεξανδρινού σε εφαρμογή της αναλογίας με τους αρουραίους. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, καθώς τα φύλλα έχουν εξαιρετικά άσχημη γεύση, οπότε ένα παιδί δεν μπορεί να τα φάει.

Ο αλλεργιολόγος Κλιφ Μπάσετ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, πάντως, αναφέρει, ότι όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ ή στο καουτσούκ θα μπορούσαν να βγάλουν εξανθήματα αν έρχονταν σε επαφή με τα φύλλα του Αλεξανδρινού.







Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *