επικαιρότητα

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται! Τι ακριβώς συμβαίνει

Υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές έρευνες και προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη,... αλλά αυτή είναι ίσως μια από τις συναρπαστικότερες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.


Σύμφωνα με μια έρευνα του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances» το λιώσιμο των πάγων επιβραδύνει την περιστροφή της Γης, κάτι που κάνει τις μέρες να διαρκούν λίγο περισσότερο.

Η απλουστευμένη εξήγηση της εκδοχής των συγγραφέων αναφέρει πως οι παγετώνες συρρικνώνονται επηρεάζοντας τόσο την κλίση του άξονα όσο και του ρυθμού περιστροφής της Γης, εξαιτίας της ανακατανομής του νερού που ήταν πάγος.

Καθώς το νερό μετατοπίζεται από τους πόλους προς τον ισημερινό, το μεσαίο τμήμα του πλανήτη μας γίνεται όλο και πιο μεγάλο. Αυτό το πλεόνασμα στην περίμετρο της Γης προκαλεί ένα «φρενάρισμα».

Οι συγγραφείς υπολογίζουν ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η διάρκεια μιας ημέρας στη Γη έχει μεγαλώσει κατά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και ότι θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και πιο συγκεκριμένα κατά πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου έως το 2100.

Αυτός ο χρόνος έρχεται να προστεθεί στο μεγάλωμα της διάρκεια που προκαλούν ούτως ή άλλως αρκετοί άλλοι παράγοντες όπως η βαρυτική έλξη της «πάλης» ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη, καθώς και αλλαγές στο ρυθμό περιστροφής του πυρήνα της Γης.Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

S M S

Αναγνώστης: Μπορώ να βγάλω κ γω σχολή για μπάτσος να με πληρώνεται για να κάθομαι να καπνίζω κ να μιλάω στο κινητό ενώ μπροστά μου (στην Φανερωμένη) τα αυτοκίνητα μένουν κολλημένα επι μισή ώρα κ να μη με νοιάζει...;;;

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης