ροή ειδήσεων

Τύμπανα πολέμου - Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου


Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ ΤΗΣ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ... - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ


Στα άκρα οδηγείται πλέον η κόντρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, μετά και την απόφαση της Άγκυρας να κλείσει σήμερα, Τρίτη (01/12/2015) τα Στενά του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες πλοία να περιμένουν εγκλωβισμένα στα Δαρδανέλια.


Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ, οι τουρκικές αρχές φέρνουν εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από τα Στενά, με αποτέλεσμα δεκάδες από αυτά να βρίσκονται εν αναμονή.

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti, ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία», τόνισε ο κ. Κραβσένκο, «δεν θα κλείσει τα Στενά για τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Μοντρέ, ειδικότερα, - ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες.»


Τι προβλέπει η Σύμβαση του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα Στενά

Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα - νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις».

Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, (συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα η Ρωσία) μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά».

Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Μοντρέ παρέμεινε σε ισχύ.

Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.

Στο μεταξύ, είχε αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.


newsbomb.gr/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *