ροή ειδήσεων

Η Ευρώπη δεκανίκι της Τουρκίας για το προσφυγικό


Θρυαλλίδα εξελίξεων το προσφυγικό. Αναζητεί συμμάχους η Τουρκία...


Γεωπολιτικά απομονωμένη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τη θέση της στο προσφυγικό ζήτημα, η Τουρκία αναζητεί πρόσφορο έδαφος για ανοίγματα στο Ισράηλ. Την ίδια στιγμή που η ένταση με τη Ρωσία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, η Τουρκική διπλωματία ελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, αναζητώντας συμμάχους και κλείνοντας προηγούμενα ανοικτά μέτωπα. Όπως ανακοινώθηκε, Ισραήλ και Τουρκία κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, οι οποίες είχαν διαταραχθεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ισραήλ θα θεσπίσει ένα ταμείο για την χορήγηση αποζημιώσεων για τους θανάτους 10 Τούρκων υπηκόων, ο οποίοι επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010.

Παράλληλα, συζητήθηκε η κατασκευή ενός αγωγού που θα ενώνει τις δύο χώρες και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Τουρκία, ώστε η τελευταία να απεμπλακεί από την εξάρτησή της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία έχει περιορίσει το πεδίο γεωστρατηγικής δράσης της Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη έχει αναγκάσει τα δύο κράτη να αναζητήσουν τρόπο διπλωματικής επικοινωνίας, η οποία απεκόπη τα τελευταία χρόνια λόγω της εκατέρωθεν απόσυρσης των πρέσβεων.

Ενόσω η Τουρκία θα έχει σε μεγίστη προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική την ισλαμική ατζέντα με σκοπό τη διεύρυνση του στρατηγικού της βάθους στη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορεί να υπάρξει η παλαιά στρατηγική σύγκλιση μεταξύ των δύο κρατών και τέτοιες κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεών τους είναι τακτικοί ελιγμοί για να λύσουν μόνο προβλήματα του παρόντος.

Δίαυλος Ευρώπης - Τουρκίας

Παρά τις προθέσεις του Μπένζαμιν Νετανιάχου να εξομαλύνει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες από τα ακροδεξιά κόμματα. Ως εκ τούτου η Τουρκία δεν έχει να περιμένει πολλά διπλωματικά οφέλη από την Τουρκία, παρά μόνο σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Στον αντίποδα, η Ευρώπη λόγω της προσφυγικής κρίσης εμφανίζεται περισσότερο ενδοτική προς την Τουρκία.

Η Ευρώπη με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό εισέρχεται σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά, καθώς ανοίγει έναν σημαντικό δίαυλο με την Τουρκία τη στιγμή που ΗΠΑ και Ρωσία την αποκλείουν με κάθε τρόπο από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Στην πραγματικότητα η απόφαση της ΕΕ δημιουργεί τετελεσμένα, στηρίζοντας την κυβέρνηση Ερντογάν και αφήνοντας χώρο για την επανεξέταση της πρότασης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της συριακής μεθορίου. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από ευρωπαϊκής πλευράς είναι προφανές ότι δεν συνάδουν με το επίπεδο των δεσμεύσεων και τη ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας σαφές ότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας είτε παραμένει κρυφό είτε ανολοκλήρωτο.

Το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν εστιάζεται ούτε στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορούν να παγώσουν, ούτε στη χρηματοδότησή της, αλλά στην επιλογή σχεδίου που θα προωθήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, της ISIS και τον τρόπο που θα πολιτευθεί στην περιοχή.

Αν η Ευρώπη επέλεξε να παίξει το χαρτί της Άγκυρας στην περιοχή της Συρίας, την ίδια στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ σχηματίζει κοινό μέτωπο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της ISIS, τότε είτε η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη κρίση, είτε έχει αποφασίσει να δυναμητίσει πλήρως τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Με δεδομένο ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς την Άγκυρα έμεινε σε λεκτικό και θεωρητικό επίπεδο και δεν εξειδικεύτηκε με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και με τον Πούτιν να αρνείται επανειλημμένως να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι ξεκάθαρο ότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν επιθυμούν να αναδείξουν την Τουρκία σε ρυθμιστή στην περιοχή.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/12/15 16:34

    Μάλιστα. Ομαλοποίηση σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας...σαν να λέμε "Αλβανός τουρίστας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *