ροή ειδήσεων

"Κόκκινα δάνεια": Ποιοι θα χάσουν σπίτια κι επιχειρήσεις


Μέχρι 15 Φεβρουαρίου η προστασία της πρώτης κατοικίας....
Η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών ήταν προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών και άφησε στον «αέρα» πολλά επιμέρους ζητήματα.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, η αγορά ανοίγει προς το παρόν μόνο για τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά δάνεια, όχι όμως για όσα αφορούν πρώτη κατοικία και τα οποία θα εξαιρεθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου μαζί με τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ αλλά και των στεγαστικών που αφορούν στην δεύτερη, εξοχική κατοικία. Ανοίγει μια δευτερογενής αγορά όπου οι ξένες εταιρείες θα μπορούν να μπουν και να αγοράσουν αυτά τα δάνεια σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν γίνει αγορές δανείων με 10 και 15 λεπτά το ευρώ, δηλαδή στο 10%-15% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προκρίνεται το μοντέλο της συνδιαχείρισης με τη σύσταση θυγατρικών μεταξύ των τραπεζών και των ξένων εταιρειών. Θα πρόκειται για εταιρείες – οχήματα ειδικού σκοπού (SPV’S) που θα συστήνονται από τις τράπεζες που έχουν τα προβληματικά δάνεια και από τα ξένα distressed funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για να μπουν στη νέα αγορά που δημιουργείται.

Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.

Πηγή: Ημερησία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *