ροή ειδήσεων

Το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας είναι κοντά … πάμε σε ανοιχτό πόλεμο Τουρκίας-PKK;

Για την Άγκυρα ένας πόλεμος κατά του ΡΚΚ θα σημαίνει την ...
ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στις κουρδικές πόλεις. Για το ΡΚΚ το σίγουρο σημάδι θα είναι η ανάπτυξη έμπειρων μαχητών του από τα βουνά στις πόλεις. Ένα άλλο σημάδι θα μπορούσε να είναι η μετατροπή των ορυγμάτων που το ΡΚΚ έχει δημιουργήσει εντός πόλεων, για την αποτροπή τουρκικών προσβολών σε αυτές, σε οχυρωμένα σημεία, εφοδιασμένα με αντιαρματικά όπλα και προστατευμένα από ναρκοπέδια.

Όταν αυτές οι κινήσεις γίνουν εκατέρωθεν ορατές, το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας είναι κοντά και η σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο. Και όλα τα σημάδια υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, ειδικά στο Κιρζέ, το Σιλόπι, το Σιρνάκ, το Νουσιμπίν, τη Γουκσεκόβα, το Σεμντινλί και την ευρύτερη περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.

Αυτό αναφέρουν επίσημες πηγές στην Άγκυρα. Τις τελευταίες 10 ημέρες Τουρκία και ΡΚΚ ενημερώνουν πολίτες όλων αυτών των περιοχών να απομακρυνθούν. «Μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας ετοιμάζεται. Οι ουδέτεροι άμαχοι πρέπει να απομακρυνθούν».

Την ίδια ώρα ο Τουρκικός στρατός μετακινεί μονάδες του στις ανωτέρω περιοχές. Σημεία ελέγχου έχουν ήδη στηθεί στις εισόδους πόλεων όπως το Κιρζέ, το Σιλόπι και το Νουσιμπίν, τα σχολεία έχουν πάψει να λειτουργούν με εντολή του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, το οποίο διέταξε και τους περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκεί να επιστρέψουν στις περιοχές καταγωγής τους για «επαγγελματική εκπαίδευση».



Και μόνο το γεγονός αυτό θεωρείται ξεκάθαρο σημάδι για το τι έρχεται, αφού η ίδια εντολή έχει δοθεί και στους Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι όσοι δεν μπορούν να πάνε αλλού καταφεύγουν στα τουρκικά παράλια.

Στο Κιρζέ και το Σιλόπι όμως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων διατάχθηκε να μη φύγει, αν και οι πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν. Φήμες κυκλοφορούν πως τα νοσοκομεία επεκτείνουν τις ικανότητες των νεκροτομείων τους, προκαλούν φόβους για επικείμενη σφαγή.

Πως σκοπεύει να αντιδράσει το ΡΚΚ; Οι Κούρδοι γνωρίζουν πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον τους. Το ΡΚΚ έχει δύο επιλογές, να αποφύγει τη μάχη, καταφεύγοντας στα βουνά ή να πολεμήσει. Οι πηγές καταλήγουν πως οι Κούρδοι θα πολεμήσουν.

Αυτό καθίσταται εμφανές από τις μετακινήσεις έμπειρων μαχητών από τα βουνά στις πόλεις, προς ενίσχυση των τοπικών πολιτοφυλακών. Παλαιότερα το ΡΚΚ ακολουθούσε την τακτική να αποστέλλει έμπειρους μαχητές μόνο για λίγο, για να συντονίσουν τη δράση των πολιτοφυλάκων. Κατόπιν αποχωρούσαν για να μην υποστούν σοβαρές απώλειες. Τώρα όμως οι έμπειροι Κούρδοι μαχητές θα παραμείνουν και θα διευθύνουν τις μάχες κατά των Τούρκων.

Και δεν έρχονται μόνοι. Φέρνουν μαζί τους και προηγμένα όπλα, όπως φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαρματικά Milan, TOW, αλλά και ρωσικά Kornet. Το ΡΚΚ προετοιμάζει ακόμα και την οικονομική παράμετρο του επικείμενου πολέμου, αλλά έχει καταρτίσει και καταλόγους εχθρών και φίλων στις εν λόγω περιοχές με προφανή στόχο. Το ερώτημα είναι αν οι συγκρούσεις που έρχονται θα προκαλέσουν γενικευμένο «εμφύλιο» πόλεμο στην Τουρκία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στο ερώτημα αυτό πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα. Ποιο θα είναι το κοινωνικό κόστος ενός πολέμου και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Αν οι απώλειες αμάχων είναι μεγάλες το χάσμα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων θα μεγαλώσει και η συμβίωση τους εντός του τουρκικού κράτους θα είναι αδύνατη. Επίσης η όποια νίκη των Τούρκων θα έχει περιορισμένη, σε βάθος χρόνου, αξία και απλώς θα μεγιστοποιήσει τον διχασμό.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το ΡΚΚ, πιεζόμενο στον Νότο, να επεκτείνει την σύγκρουση σε όλη την Τουρκία, ως αντιπερισπασμό για χαλάρωση της πίεσης εναντίον στα νότια. Έτσι είναι πιθανές οι εκτελέσεις επιθέσεων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, οδηγώντας πραγματικά σε πόλεμο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα εξοργίσει την τουρκική κοινή γνώμη και θα υποχρεώσει την κυβέρνησή της να αντιδράσει αναλόγως.

Η Άγκυρα χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη κατά των Κούρδων. Όμως το ζήτημα είναι αν θα επιτευχθεί αυτή η νίκη, πως θα επιτευχθεί και με τι πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *