ροή ειδήσεων

Πόλεμος εισαγγελέων - κυβέρνησης για τους... φοροφυγάδες


Συνέχεια στην κόντρα της με το υπουργείο Δικαιοσύνης που ξέσπασε με αφορμή...
σχόλιο-κριτική κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία για τις λίστες, δίνει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος...


Συγκεκριμένα, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωσή της εξέφραζε έντονες διαφωνίες για την τροπολογία που μπήκε αιφνιδίως στο σύμφωνο συμβίωσης και αφορά στην αποδεικτική αξιοποίηση υλικού που μπορεί να έχει ληφθεί ακόμη και με παράνομο τρόπο. Η Ενωση Εισαγγελέων διαφώνησε με την τροπολογία σε επιστημονικό επίπεδο, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων η οποία εξέφραζε τις ίδιες αντιρρήσεις.

Οι απειλές Παπαγγελόπουλου
Λίγη ώρα αργότερα απαντώντας στην ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας επιτίθεται στους εισαγγελείς λέγοντάς τους ούτε λίγο ούτε πολύ ότι προτιμούν να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις παρά να πληρώνουν φόρους οι φοροφυγάδες, ενώ κατέληγε απειλώντας τους με τη φράση «προς το παρόν... αυτά».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Παπαγγελόπουλου είχε ως εξής:
«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος.
Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή.
Προς το παρόν…αυτά».

Η απάντηση των Εισαγγελέων
Σήμερα η Ενωση Εισαγγελέων με νεότερη ανακοίνωσή της απαντά στον κ. Παπαγγελόπουλο λέγοντας ότι ουδέποτε άμεσα ή έμμεσα προέκριναν τη μείωση μισθών και συντάξεων και ότι αντίθετα, με τη επίμαχη ανακοίνωση δήλωσαν ρητά την προσήλωσή τους στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Ολόκληρη η νεότερη ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια σχολίου του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιου για τη διαφθορά, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου που αναφέρεται στο πρόσωπό μας, δηλώνουμε τα ακόλουθα:
(Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4-1-2016 Ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται. Αντίθετα, με την επίμαχη Ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς –όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.
(Β) Η από 4-1-2016 Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος –η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν 4356/2015.
Ο Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τζαβέλλας -Αντεισαγγελέας Εφετών
Ο Γεν. Γραμματέας: Δημήτριος Ζημιανίτης -Αντεισαγγελέας Εφετών».

Πυρά και από Παρασκευόπουλο
Πάντως, χθές ανακοίνωση για την ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων εξέδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
«Με το άρθρο 65 Ν 4356/2015 («Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές κ. ά διατάξεις») –το οποίο, μάλιστα προήλθε από τροπολογία μη υποβληθείσα σε δημόσια διαβούλευση-, εισήχθη παρέκκλιση από την εφαρμογή του άρθρου 177 § 2 ΚΠΔ, ώστε για ορισμένες κατηγορίες κακουργημάτων (αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς), εφεξής να επιτρέπεται κατ’ αρχήν η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο.
Με τη διάταξη αυτή, κατ’ ουσίαν επανέρχεται εν μέρει σε ισχύ η διάταξη ως είχε πριν την τροποποίησή της με το άρθρο 10 Ν 3674/2008. Ο νόμος εκείνος επιχείρησε τότε να ευθυγραμμίσει τη διάταξη του άρθρου 177 § 2 ΚΠΔ με τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Ακυρωτικού. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ, με αφορμή την εκ νέου τροποποίηση της διάταξης αυτής, εκφράζει τις επιφυλάξεις του, ιδίως διότι:

(α) Η τροποποίηση αφορά και πάλι σε βασική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί το έργο της ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής αναθεώρησης του ΚΠΔ και παρά το αίτημα που η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος –και άλλοι επιστημονικοί φορείς- έχουν πλειστάκις υποβάλλει, να μην τροποποιούνται τα κείμενα των Κωδίκων με άσχετα νομοθετήματα, χωρίς την απαιτούμενη συστηματική και δογματική επεξεργασία, καθώς οι εφαρμοστές του δικαίου αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις συχνές και ευκαιριακές τροποποιήσεις του νόμου, με συνέπεια να γεννάται σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου.

(β) Η νέα διάταξη δεν είναι εμφανές εάν και πώς συνάδει με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 19 § 3, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού (απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας) και των άρθρων 9 (άσυλο κατοικίας) και 9 Α (προστασία προσωπικών δεδομένων)».

(γ) Η νέα διάταξη εισάγει, με τρόπο νομικά μη αποδεκτό, ειδική δικονομική αντιμετώπιση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων και κατηγορουμένων, ώστε η μεταχείρισή τους, στο πεδίο της επί ίσοις όροις άσκησης των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων να εγγράφεται ως ελεγχόμενη, όσον αφορά στη συμβατότητά της με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους, όπως αυτές έχουν παγιωθεί από την εσωτερική νομολογία, αλλά και από εκείνη του ΕΔΔΑ.

(δ) Τέλος, η νέα διάταξη εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης και, επομένως, υπόκειται ευλόγως σε κριτική ως νομοθετική παρέμβαση ad rem. Συνακόλουθα, δεν αποφεύγει να δημιουργήσει την εντύπωση εργαλειακής χρησιμοποίησης της Δικαιοσύνης για την επίτευξη ορισμένης πολιτικής ή στόχου, που δεν είναι συμβατή με τους κανόνες καλής νομοθέτησης και σεβασμού των διακριτών ρόλων των πολιτειακών λειτουργιών.

Το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει την προσήλωση της εισαγγελικής αρχής στο στόχο της καταπολέμησης της διαφθοράς, πάντοτε εντός του συνταγματικού πλαισίου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών
O Γεν. Γραμματέας: Δημήτριος Ζημιανίτης, Αντεισαγγελέας Εφετών».
Παραιτήθηκαν πέντε από τα εννέα μέλη της Ενωσης Εισαγγελέων
Εντωμεταξύ, ανοιχτή είναι η σύγκρουση και στο εσωτερικό της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με πέντε από τα εννέα μέλη της να δηλώνουν χθες το απόγευμα παραίτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν ερωτήθηκαν για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, με το οποίο διαφωνούν και γι' αυτόν τον λόγο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Πρόκειται για τους κ.κ. Αδάμη, Σωτηροπούλου, Παπαματθαίου, Νούλη και Παναγόπουλο.
Από την άλλη πλευρά, η Ενωση Εισαγγελέων υποστηρίζει ότι οι παραιτηθέντες είχαν στα χέρια τους το κείμενο της ανακοίνωσης από το Σάββατο το βράδυ και πως μόνο ένας από τους πέντε διαφώνησε με το περιεχόμενό του.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/1/16 17:16

    Οι εισαγγελείς πολεμούσαν την διαφθορά??? Μαζί χεράκι-χεράκι με την κυβέρνηση στην καταστροφή του κράτους σύμφωνα με την Διεθνή διαφάνεια!!! Αλλού αυτά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *