ροή ειδήσεων

Ελαττωματικά σωσίβια πνίγουν τους πρόσφυγες


Ανδρες του Λιμενικού μεταφέρουν τις σορούς από την πρόσφατη τραγωδία στη Σάμο.



ΣΩΣΙΒΙΑ «ΜΑΙΜΟΥ»



Καταστάσεις που παραπέμπουν σε... περίοδο πολέμου καλούνται να διαχειριστούν οι Αρχές στη Σάμο, που έχει «παγώσει» από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πέμπτης, το πλέον μαζικό από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, με 26 νεκρούς -μεταξύ αυτών 10 παιδιά- και με προοπτική αυτοί να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς πολλοί ακόμη παρέμεναν αγνοούμενοι.

Η επόμενη μέρα βρήκε το νησί αντιμέτωπο με την πιο μακάβρια πτυχή της τραγωδίας, αφού δεν υπάρχει ούτε ιατροδικαστής για τις νεκροψίες ούτε ο απαραίτητος χώρος σε ψυκτικούς θαλάμους για τη διατήρηση 26 σορών, κάποιων για 40 μέρες όπως προβλέπεται από τον νόμο. Εκτάκτως κλήθηκε από τη Μυτιλήνη και αναμενόταν να φτάσει το βράδυ στο νησί ο ιατροδικαστής Λέσβου, Θόδωρος Νούσιας, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Εισαγγελία του νησιού, προκειμένου να δοθούν λύσεις στη διαχείριση της πρωτόγνωρης κατάστασης.

«Δεν πρόκειται για ανεπάρκεια του συστήματος, αλλά για αντικειμενική αδυναμία του να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών. Μόνο σε περιόδους πολέμου γίνεται αυτό. Η υποδομή μας έχει δυναμικότητα 2-3 ατόμων», είπε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο εκτελών χρέη διοικητή, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαος Κακλαμάνης. Ως προσωρινή λύση, οι σοροί βρίσκονται σε ψυκτικό χώρο του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, ο οποίος ωστόσο δεν είναι κατάλληλος για τη φιλοξενία τους επί 40 ημέρες, όσο προβλέπει ο νόμος για τη διαδικασία της ταυτοποίησης και την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων αναγνώρισής τους, πριν οδηγηθούν σε ταφή.

Καταγγελίες
Με σωσίβια «μαϊμού», που δεν προσφέρουν την παραμικρή προστασία, τροφοδοτούν οι Τούρκοι δουλέμποροι τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Τους φορτώνουν κατά δεκάδες μέσα σε σαπιοκάραβα και τους ρίχνουν στη θάλασσα με κάθε καιρό, στέλνοντάς τους ουσιαστικά στον θάνατο. Αυτό συνέβη και στο προχθεσινό πολύνεκρο ναυάγιο στη Σάμο.

Στην παραλία του χωριού Κοκκάρι μισοβυθισμένη βάρκα που προκάλεσε τον θάνατο 26 προφύγων

Οπως κατήγγειλε χθες ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, τα σωσίβια αυτά όχι μόνο δεν κρατούν τους ναυαγούς στην επιφάνεια μέχρι να φτάσει η βοήθεια των διασωστών, αλλά λόγω της κατασκευής τους αποτελούν και εμπόδιο για όσους ξέρουν κολύμπι και προσπαθούν να σωθούν.

«Ο,τι και να κάνει η πλευρά της υποδοχής, θα έχουμε τέτοιες τραγωδίες και μεγαλύτερες. Οταν τους εκβιάζουν από την απέναντι πλευρά και τους επιβιβάζουν με κάθε καιρό, λέγοντας πως η Ελλάδα θα κλείσει όπου να 'ναι τα σύνορα ή ότι θα χάσουν τα χρήματα που πλήρωσαν στους δουλέμπορους, δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να το αντιμετωπίσεις», επεσήμανε στο «Εθνος» ο κ. Αγγελόπουλος.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η τουρκική αστυνομία είχε εντοπίσει και κατασχέσει σε κατάστημα στη Σμύρνη πάνω από 1.200 ελαττωματικά σωσίβια, τα οποία προορίζονταν για τα δρομολόγια των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

Το πολύνεκρο ναυάγιο έγινε σε απόσταση μόλις 400-500 μέτρων από την ακτή του χωριού Κοκκάρι, στις βόρειες ακτές του νησιού και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη της Σάμου.

Κάτοικοι του χωριού άκουσαν τις φωνές των ναυαγών που καλούσαν σε βοήθεια και ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο. Ενας ναυαγός που βγήκε στην ακτή ενημέρωσε σε κατάσταση σοκ πως βρίσκονταν σε κίνδυνο 40-50 άτομα που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος.

Περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και της FRONTEX που έσπευσαν στην περιοχή βρήκαν το σάπιο σκάφος ημιβυθισμένο και διέσωσαν 6 άτομα που ήταν πάνω σ' αυτό, ενώ άρχισαν να περισυλλέγουν ναυαγούς που έδιναν μάχη να κρατηθούν στην επιφάνεια μέσα στη σκοτεινή και παγωμένη θάλασσα.

Η επιχείρηση διάσωσης
Από την πολύωρη επιχείρηση, που έγινε με ανέμους 5 μποφόρ, διασώθηκαν 9 άτομα ?5 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 παιδιά-, αλλά δυστυχώς ήταν αργά για 26 ναυαγούς ?10 άνδρες, 6 γυναίκες, 5 αγόρια και 5 κορίτσια- που βρήκαν φρικτό θάνατο. Μεταξύ των διασωθέντων, όπως ανακοίνωσε χθες το Λιμενικό Σώμα, είναι και ο Τούρκος διακινητής.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η Ιταλική Ακτοφυλακή συγκλονίζει η σκηνή ενός απαρηγόρητου Σύρου πατέρα, που διασώθηκε από τους Ιταλούς άνδρες της FRONTEX, έχοντας χάσει όλη του την οικογένεια. Φαίνεται να κρατά στα χέρια το νεκρό παιδί του και να εκλιπαρεί τους διασώστες να το επαναφέρουν στη ζωή.

Τέσσερις από τους διασωθέντες -3 ενήλικοι και 1 παιδί- νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σάμου, ο ένας εκ των οποίων στην εντατική.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοούμενων (5 έως 10 άτομα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διασωθέντων) συνεχίστηκαν χθες τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *