ροή ειδήσεων

Ο τρόπος που περπατάτε αποκαλύπτει αν έχετε άγχος

Το άγχος επηρεάζει ανεπαίσθητα και σταδιακά κάθε πτυχή της ζωής, από
την καριέρα και την οικογένεια έως βασικές βιολογικές διεργασίες. Έχει αντίκτυπο στον ύπνο, τις διατροφικές συνήθειες, τη διάθεση και τις προσωπικές σχέσεις.


Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cognitionκαταδεικνύει για πρώτη φορά ότι το άγχος επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο που περπατάμε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι το άγχος και η αυτοσυγκράτηση –η τάση του ατόμου να αποτραβιέται και να αποφεύγει καταστάσεις, συναισθήματα και ανθρώπους– συνδέεται με μεταβολές στη βάδιση και συγκεκριμένα με την αλλαγή πορείας προς τα δεξιά. Η «μεροληψία» αυτή οφείλεται πιθανώς στην υπερδιέγερση που παρατηρείται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου λόγω του έντονου άγχους.

Οι ερευνητές στηρίζουν τα ευρήματά τους στη θεωρία των συστημάτων συμπεριφορικής συστολής και προσέγγισης (BIS/BAS), τα οποία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά καθοδηγείται είτε από το σύστημα συμπεριφορικής συστολής (BIS) –το οποίο αφορά στην αποφυγή δυσάρεστων ερεθισματων– είτε από το σύστημα συμπεριφορικής προσέγγισης (BΑS) –το οποίο αφορά στην προσπάθεια κατεύθυνσης προς έναν επιθυμητό στόχο.

Ψυχολόγοι έχουν ισχυριστεί στο παρελθόν ότι το σύστημα συμπεριφορικής συστολής αποτελεί τη βάση του άγχους, καθώς πηγάζει από δυσάρεστα βιώματα και ωθεί το άτομο να αποφεύγει την τιμωρία, την απογοήτευση και κάθε είδους δυσάρεστη εμπειρία. Κατά συνέπεια, τα άτομα που χαρακτηρίζονται από συμπεριφορές συστολής εκδηλώνουν παραδοσιακά εντονότερο άγχος σε σύγκριση με τα άτομα που χαρακτηρίζονται από συμπεριφορές προσέγγισης.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ειδικές φόρμες που αξιολογούσαν τις συμπεριφορές συστολής και τις συμπεριφορές προσέγγισης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους ζήτησαν να περπατήσουν σε μια ευθεία, έχοντας τα μάτια τους δεμένα.

Τα άτομα που χαρακτηρίζονταν κυρίως από συμπεριφορές συστολής ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια πορεία προς τα δεξιά σε σύγκριση με τα άτομα που χαρακτηρίζονταν κυρίως από συμπεριφορές προσέγγισης, τα οποία ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια πορεία προς τα αριστερά.

Τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν τη βαθιά επίδραση του άγχους σε απλές καθημερινές λειτουργίες και μπορούν να δώσουν νέες κατευθύνσεις στη δραστική αντιμετώπισή του.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *