επικαιρότητα

Οι Ελληνες φεύγουν ξανά μετανάστες στις ΗΠΑ λόγω της κρίσης


Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά με «γεμάτες βαλίτσες»... με ρούχα και άλλα είδη για τους συγγενείς στην Ελλάδα.


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. 

Τους βλέπει κανείς στις εκδηλώσεις της ελληνικής πρεσβείας και της ομογένειας, αλλά κυρίως σε φιλικές συνάξεις, στα happy hours των διεθνών οργανισμών και, ολοένα συχνότερα, σε εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν οι ίδιοι. Πρόκειται για κατόχους πτυχίων και διδακτορικών, νεαρούς (και όχι μόνον) ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν μία νέα γενιά οικονομικών μεταναστών, τη λεγόμενη Generation G.

«H τάση αναζήτησης και παραμονής στην Αμερική δείχνει να εντείνεται, εφόσον οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν αδιέξοδο για τον δημιουργικό αυτόν πυρήνα της χώρας», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος με έδρα την Ουάσιγκτον Παναγιώτης Καλέλλης. Σύμφωνα με τον κ. Καλλέλη, οι αιτήσεις για προσωρινή άδεια εργασίας έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση, κατά 75%, σε σχέση με τη δεκαετία 2000-2010.


Ραγδαία, της τάξης του 60% από το 2005, είναι η άνοδος και των αιτήσεων για πράσινη κάρτα, η οποία επιτρέπει τη μόνιμη κατοικία μέσω ενός εγγυητή-εργοδότη σε όσους έχουν την απαραίτητη τριτοβάθμια εκπαίδευση και προϋπηρεσία.

Οπως λέει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της αρχιεπισκοπής Σταύρος Παπαγερμανός, «προσωπικά, αλλά και από συζητήσεις και επαφές με ενορίες, ιερείς ή συναδέλφους μου είναι σαφές ότι υπάρχει αύξηση μεταναστών… Σε πολλές περιπτώσεις, μας ζητείται η βοήθεια είτε για εργασία είτε για κάτι άλλο. Δεδομένου του μεταναστευτικού νόμου, η συνδρομή μας σε όσους ζητούν εργασία και δεν έχουν τις προϋποθέσεις δεν είναι πάντοτε αυτή που θα θέλαμε». Αρκετοί έρχονται με τουριστικές βίζες, λέει, αλλά, αν παραμείνουν μετά τη λήξη της, ρισκάρουν το μέλλον τους στην Αμερική. Οι ομογενείς, από την πλευρά τους, προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν, είτε εντός των ΗΠΑ είτε στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες των κεφαλαιακών ελέγχων, η ανάγκη για μετρητά από το εξωτερικό έγινε μεγαλύτερη, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά με «γεμάτες βαλίτσες» με ρούχα και άλλα είδη για τους συγγενείς στην Ελλάδα, παρατηρεί ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Εντι Ζεμενίδης. «Γνωρίζω πολλούς ομογενείς που βοηθούν οικονομικά τους συγγενείς τους απευθείας, γονείς, αδέλφια, ξαδέλφια – κάτι που απ’ ό,τι ξέρω δεν γινόταν τις δεκαετίες του 1990 ή του 2000», επιβεβαιώνει ο κ. Παπαγερμανός.

Την ίδια στιγμή, οι πιο δημιουργικοί και ενεργοί από τους νεοφερμένους Ελληνες μετανάστες ήδη ανανεώνουν το δυναμικό συλλόγων της ομογένειας, φέρνοντας νέες ιδέες αλλά και μία πιο άμεση εικόνα των αναγκών της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελισάβετ Σέρτη, η οποία εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NHI) των ΗΠΑ και πρόσφατα ανέλαβε γραμματέας στην HBA. Η ιδέα για τη διοργάνωση της ημερίδας για θέματα καριέρας ήταν δική της, καθώς έχει ζήσει από πρώτο χέρι τις περιπέτειες των Ελλήνων επιστημόνων του κλάδου της. «Για τους ανθρώπους που έχουν τα προσόντα, η βίζα δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Οταν προσλαμβάνουν ξένους υπηκόους, οι κρατικοί οργανισμοί των ΗΠΑ αναλαμβάνουν και την έκδοση της βίζας τους», σημειώνει και φέρνει ως παράδειγμα τον εαυτό της.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: όσα κουπονια σουπερ μαρκετ και να παρει κανεις, το εκτρωμα του μανδρακιου με τους λουκουμαδες δεν είναι χριστουγεννιάτικο χωριό

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά