ροή ειδήσεων

Εκθεση με έργα του Βάλια Σεμερτζίδη στη Ρόδο


Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου παρουσιάζει την ιδιόκτητη συλλογή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του σπουδαίου ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη, με τίτλο «Βάλιας Σεμερτζίδης: Τα νησιά και τα επαγγέλματα της Δωδεκανήσου μέσα από τη συλλογή του Επιμελητηρίου».



Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη, στις 18.30, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, πλατεία Γ. Χαρίτου (εκατό χουρμαδιές). Θα παραβρεθεί και η σύζυγός του, Ρούλη Σεμερτζίδου. Σκοπός της έκθεσης είναι να καταστήσει γνωστό το έργο του καλλιτέχνη στις νέες γενιές, να τιμήσει έναν καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε μια μεγάλη περίοδο της ζωής του στη Ρόδο, από το 1964 έως το θάνατό του το 1983.

Ποιος ήταν ο Βάλιας Σεμερτζίδης: Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε το 1911 στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου από Ρωσίδα μητέρα και Πόντιο πατέρα. Το 1924 η οικογένεια έρχεται στην Αθήνα. Κατοικεί στη Δραπετσώνα μέχρι το 1941. Ο Βάλιας βοηθά την οικογένεια πουλώντας με ένα κασελάκι καραμέλες. Αγαπώντας από παιδί τη ζωγραφική, «πρωτομυήθηκε» σ' αυτήν από τον συμπατριώτη του ζωγράφο Πετρίδη, πορτρέτα του οποίου φιλοτέχνησε αργότερα. Κάτοχος της ρωσικής γλώσσας, αλλά αυτοδίδακτος στα ελληνικά, το 1926 εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών. Λόγω βιοποριστικής ανάγκης την εγκαταλείπει, αλλά επιστρέφει το 1928 «οριστικά». Μετά το τρίχρονο προκαταρκτικό τμήμα μαθητεύει στο εργαστήρι του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Καθοριστική περίοδος για τη ζωή του και την τέχνη του ήταν η περίοδος της Αντίστασης, όταν ο Σεμερτζίδης ζήτησε να ανέβει στο Βουνό κι εντάχθηκε στο Καλλιτεχνικό Συνεργείο του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ. Ανεβαίνοντας αρχικά για να ζωγραφίσει τους αντάρτες, συγκλονίζεται από τη μεταμόρφωση ενός ολόκληρου λαού που στα βουνά έθετε τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας και οι πίνακές του της περιόδου εκείνης είναι η εικαστική απεικόνιση αυτής της λαϊκής εποποιίας. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, οι συνελεύσεις των λαϊκών δικαστηρίων, η μάχη της σοδειάς, οι 200 της Καισαριανής, ο χορός του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και πολλά άλλα αποτυπώνονται στο χαρτί.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *