ροή ειδήσεων

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Συνέδριο των Καστελοριζίων


H πρόεδρος του Συμβουλίου Καστελοριζίων Αυστραλίας, Υβόννη Παναγάκου

"Μας ένωσε, μας ενθουσίασε, μας ενέπνευσε"

"Λατρεύουμε τον τόπο μας, είμαστε άρρηκτα δεμένοι μαζί του και αυτό δεν αλλάζει, δεν αλλοιώνεται, ούτε και ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου και τις γενιές που φεύγουν κι έρχονται με το πέρασμα του χρόνου" λέει η πρόεδρος του Συμβουλίου Καστελοριζίων Αυστραλίας, Υβόννη Παναγάκου, μετά την ολοκλήρωση του ιστορικού 1ου Συνεδρίου του Oργανισμού στη Βρισβάνη, στις 22 με 26 Ιανουαρίου.

Ήταν ένα συνέδριο άρτια οργανωμένο, με ομιλητές προσωπικότητες από την Αυστραλία και το εξωτερικό, με συμμετοχή άνω των 100 συνέδρων και την παρουσία άνω των 200 μελών, στις διάφορες εκδηλώσεις, που αποτελούσαν μέρος του προγράμματος της μεγάλης αυτής σύναξης των Καστελοριζίων από όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας και τους κατά τόπους οργανισμούς.

Ένας από τους κύριους ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Ανδρέας Λιβέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρίας Dow Chemical Company, ο οποίος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί προσωπικά στο Συνέδριο και η ομιλία του, διάρκειας δύο ωρών, μεταδόθηκε δορυφορικά στο Δείπνο του Συνεδρίου στην Ελληνική Λέσχη.

Ήταν μια ολοζώντανη διαδρομή, δύσκολη με εμπόδια που έπρεπε από πολύ νωρίς να υπερπηδήσει στο Ντάργουιν, όταν είχε 500 μόνο κατοίκους. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατάγεται από πολύ φτωχή οικογένεια και σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, τους στόχους που έβαλε από πολύ νωρίς στη ζωή του, τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Queensland, τη ζωή του στη Μελβούρνη ως μηχανικός, όπου ξεκινά η καριέρα του, πριν 38 χρόνια, την επαγγελματική του άνοδο και το πάθος του για το Καστελόριζο, τον τόπο της καταγωγής του.

"Ήταν μια ομιλία που ενέπνευσε. Ζωντανή, ενδιαφέρουσα, έδινε έμφαση στο γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να επιτύχει και τους πιο τολμηρούς στόχους του, φτάνει να επιμένει και να μην πτοείται από τα εμπόδια. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και για το γεγονός ότι διοργάνωσε ο ίδιος τη δορυφορική μετάδοση και επιβαρύνθηκε όλα τα έξοδα" είπε η Υβόννη Παναγάκου.



ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ

"Συγκεντρωθήκαμε εκεί, κυρίως για να δώσουμε την ευκαιρία να ακουστεί το καστελορίζιο μήνυμα. Να φωτιστεί το παρελθόν, η ιστορία του νησιού μας με το οποίο είμαστε άρρηκτα δεμένοι, αλλά και η εντυπωσιακή πορεία των Καστελοριζίων στην Αυστραλία" είπε η Υβόννη, δίνοντας το στίγμα του επιτυχημένου αυτού Συνεδρίου.

"Αφότου έφτασαν οι πρώτοι Καστελορίζιοι στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα και όλες οι επόμενες γενιές, έχουν συμβάλει ενεργά στην ύφανση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της αυστραλιανής κοινωνίας. Σε συνάξεις, όπως αυτή εδώ, έχουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους και να γιορτάσουμε τις επιτυχίες τους. Ακόμη, μας δίνεται η ευκαιρία να ατενίσουμε το μέλλον και να βεβαιωθούμε ότι η εντυπωσιακή πορεία των Καστελοριζίων σ' αυτήν τη χώρα, δεν σταματά εδώ" είπε ο Μιχάλης Ανάστας, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Βρισβάνης.

Για τη συμμετοχή των νέων γενεών στο Συνέδριο, η Υβόννη Παναγάκου, δηλώνει ότι ήταν εντυπωσιακή. "Φανερά περήφανοι για την καταγωγή τους, δήλωσαν ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν τα δικά τους τμήματα νεολαίας και να θέσουν στόχους για τη διατήρηση και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής τους παράδοσης. Μιας παράδοσης που εμπνέει και που νιώθουν την ανάγκη να κρατήσουν ζωντανή. Δικό μας καθήκον είναι να φωτίσουμε το παρελθόν, να τους δώσουμε τα εργαλεία να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας που αποκαλύπτει ένα λαό, περήφανο, ανθεκτικό στις φοβερές δυσκολίες και καταστροφές που αντιμετώπισε, δημιουργικό με επιτυχίες χειροπιαστές και γεγονότα που μπορούν οι ίδιοι να πιστοποιήσουν. Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι η επιτυχία των συνάξεων όπως αυτή εδώ που μόλις είχαμε. Να δώσουμε το έναυσμα στις νέες γενιές να συνεχίσουν μια ιστορία που εμπνέει και για την οποία μπορούν και έχουν κάθε δικαίωμα να είναι περήφανοι".

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *