ροή ειδήσεων

Τα πρώτα ευρήματα της νέας λίστας φοροδιαφυγής


Μαζί με τη ρύθμιση για την αυτοαποκάλυψη μαύρων καταθέσεων θα ξεκινήσουν... ουσιαστικά και οι φορολογικοί έλεγχοι για τη νέα λίστα καταθετών της ελβετικής τράπεζας UBS που περιήλθαν στην κατοχή του υπουργείου Οικονομικών από τις φορολογικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Η πρώτη αξιολόγηση και ταυτοποίηση των στοιχείων της λίστας που περιλαμβάνει περίπου 10.500 καταθέτες με ελληνικά ονόματα, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ότι κατά κύριο λόγο οι μεγαλύτεροι καταθέτες έχουν ως διεύθυνση κατοικίας τις παραδοσιακά ακριβές περιοχές της χώρας που συνηθίζεται να διαμένουν οι εύποροι. Έτσι, πολλοί κατοικούν σε Κολωνάκι και Πανόραμα Θεσσαλονίκης ενώ αρκετοί εμφανίζουν ως κατοικία στo μητρώο του taxisnet την περιοχή της Πάτρας.

Οι αρμόδιες αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της νέας λίστας έχουν ήδη ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία των εμβασμάτων που έχουν πραγματοποιήσει προς την Ελβετία φορολογούμενοι που ταυτοποιήθηκαν και εμφανίζονται στη νέα λίστα σαν μια πρώτη κίνηση για την έναρξη των φορολογικών ελέγχων.

Για τους ελέγχους πρόκειται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της λίστας Lagarde καθώς μετά την ταυτοποίηση των καταθετών θα γίνει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και σύγκριση των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις των ελεγχόμενων. Ποσά που εμφανίζονται στη λίστα των καταθετών μαζί με καταθέσεις πρόκειται να συγκριθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα τους. Οι αποκλίσεις, δηλαδή τα ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν θεωρούνται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και φορολογούνται με συντελεστή 33% καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις που αθροιστικά ανεβάζουν το συνολικό ποσό της βεβαίωσης περίπου στο 100% του ποσού που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Η ρύθμιση οικιοθελούς συμμόρφωσης
Οι καταθέτες της νέας λίστας φοροδιαφυγής καθώς και όλοι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ποσά τα οποία δεν έχουν δηλώσει και δεν έχουν φορολογηθεί για αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να τα νομιμοποιήσουν μέσω της επικείμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης "μαύρων" καταθέσεων. Η ρύθμιση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, λάβει ήδη τη μορφή διατάξεων οι οποίες βρίσκονται στα γραφεία των συναρμόδιων υπουργών Τρ. Αλεξιάδη (Οικονομικών) και Ν Παρασκευόπουλου (Δικαιοσύνης). Επίσης, έχουν προωθηθεί και στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να αξιολογηθούν με τα κριτήρια που προβλέπει το μνημόνιο, δηλαδή να μην είναι χαριστική η σχετική ρύθμιση αλλά να δίνει και πραγματικά κίνητρα αποκάλυψης "μαύρων" ποσών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θεωρεί χαριστικό το να γίνει η νομιμοποίηση των αδήλωτων ποσών με έναν ενιαίο συντελεστή, αλλά δείχνει θετική στο να φορολογηθούν με την κλίμακα του έτους που αποκτήθηκαν με την παροχή μεγάλων εκπτώσεων εφόσον τα χρήματα επενδυθούν στην Ελλάδα. Η έκπτωση από το φόρο μπορεί να φθάνει ακόμη και το 70% εφόσον τα ποσά που θα νομιμοποιηθούν χρησιμοποιηθούν για νέες παραγωγικές επενδύσεις, αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων ή τοποθετηθούν σε προθεσμιακή κατάθεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων δυο εβδομάδων και οι σχετικές διατάξεις σχεδιάζεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τη νέα φορολογική κλίμακα και τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

capital

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/1/16 22:38

    Καλά, αφήσατε τις παλιές λίστες που δεν κάνατε τίποτα κατά γενική ομολογία μόνο το 5% ελέγθηκε και πιάσατε την νέα???? Μα καλά μας δουλεύετε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *