ροή ειδήσεων

Γνωρίστε τα ιστορικά κεραμικά I.C.A.R.O. της Ρόδου


Με μια ομιλία, με δωρεάν είσοδο, για την ιστορία της ροδίτικης μικρής βιομηχανίας... παραγωγής καλλιτεχνικών κεραμικών I.C.A.R.O. που ιδρύθηκε το 1928 επί ιταλοκρατίας συνεχίζει τις δράσεις του το νεοσύστατο Δίκτυο Νεότερης Κεραμικής, τη Δευτέρα 11/ στις 7 μ.μ. στο Κεντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής.



Ο Γιάννος Ιωαννίδης (Ερευνητής του Δικτύου Νεότερης Κεραμικής ) θα μιλήσει για την ιστορία της εταιρίας I.C.A.R.O., μιας μικρής βιομηχανίας παραγωγής καλλιτεχνικών κεραμικών η οποία ιδρύθηκε στην Ρόδο τον Δεκέμβριο του 1928 (περίοδο που το νησί ήταν Ιταλική κτήση ), με σκοπό την παραγωγή κεραμικών τύπου Ιζνίκ, που βρίσκονταν σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή της Λίνδου.

Η παρουσίαση ακολουθεί τις πρώτες συζητήσεις και δοκιμές στην Ιταλία, το στήσιμο των εγκαταστάσεων στην Ρόδο, την έναρξη της παραγωγής καθώς και τα νέα σχέδια που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1930-40, τα ώριμα χρόνια έως την πώληση της εταιρίας στον Ροδίτη επιχειρηματία Κώστα Χατζηκωνσταντή. Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από την προβολή στιγμιότυπων και πλούσιου φωτογραφικού υλικού.





Το Δίκτυο Νεότερης Κεραμικής είναι μια πλατφόρμα έρευνας που με επίκεντρο τον ελληνικό χώρο έχει ως στόχο να μελετήσει την κεραμική στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων από τον 15ο αι. έως σήμερα. Να εντάξει την κεραμική σε ένα διεπιστημονικό πεδίο μελέτης. Να αναδείξει τον ιστορικό και κοινωνικό της ρόλο. Να ανανεώσει τον τρόπο προσέγγισης της νεώτερης κεραμικής και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε γι’ αυτή. Να επανεξετάσει και να επαναξιολογήσει την παλαιότερη σχετική έρευνα.


Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι Βαγγέλης Βλάχος, Γιάννος Ιωαννίδης, Ντίνος Κόγιας, Νίκος Λιάρος και Κώστας Σκιαδάς.


Θα ακολουθήσουν μια σειρά ομιλιών, πάντα στο Κεντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Θησείο, www.potterymuseum.gr ) και με ελεύθερη είσοδο.


Αναλυτικά οι επόμενες ομιλίες:
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 -19.00
Αναστασία Γ. Γιαγκάκη (Διδ. Αρχαιολογίας )
Η εφυαλωμένη κεραμική της Ιταλίας κατά τη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή περίοδο και η διάδοσή της στον ελλαδικό χώρο (α΄ μέρος )


Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 -19.00
Αναστασία Γ. Γιαγκάκη (Διδ. Αρχαιολογίας ) Η εφυαλωμένη κεραμική της Ιταλίας κατά τη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή περίοδο και η διάδοσή της στον ελλαδικό χώρο (β΄ μέρος )


Πληροφορίες και επικοινωνία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής:www.potterymuseum.gr
Πληροφορίες και επικοινωνία με το Δίκτυο Νεότερης Κεραμικής:www.ceramopolis.com

athinorama

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *