ροή ειδήσεων

NATO: Οι 11 παγκόσμιες απειλές για το 2016, ο ρόλος των ΗΠΑ και η ανάγκη αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης


Tο 2015 έκλεισε ως μια χρονιά που σηματοδοτήθηκε από βαρύνουσας γεωπολιτικής σημασίας... εξελίξεις – από τον «Γόρδιο Δεσμό» του ISIS και της Συρίας, με τη ρωσική επέμβαση, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, τη δημιουργία «ψυχροπολεμικού» κλίματος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας (στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και της κατάρριψης του Su-24 στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας), μέχρι τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον Ειρηνικό.

Ως εκ τούτου, για άλλη μια φορά, τίθεται το ζήτημα του ρόλου και της στάσης του ΝΑΤΟ εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων. Η επιδιωκόμενη επέκταση της Συμμαχίας, με την ένταξη του Μαυροβουνίου, προκαλεί τις αντιδράσεις της Ρωσίας, η οποία αντιτίθεται «παραδοσιακά» κατά οποιασδήποτε επέκτασης του ΝΑΤΟ σε αυτό που θεωρούσε/ θεωρεί σφαίρα επιρροής της.

Η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 8-9 Ιουλίου του 2016 στη Βαρσοβία, όπου, όπως έχει δηλώσει ο γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα διαμορφωθεί η πορεία προσαρμογής της Συμμαχίας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας. Στο επίκεντρο των διεργασιών θεωρείται πως θα βρεθεί η στάση απέναντι στη Ρωσία, καθώς η Συμμαχία δείχνει να επιζητεί μια πιο σαφή και συγκεκριμένη πολιτική/ στρατηγική απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως «επιθετικότητα» από πλευράς του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν – μία κατάσταση για την οποία «καταλύτης» ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, και συνεχίστηκε τόσο με τη ρωσική επέμβαση που είναι σε εξέλιξη στη Συρία, όσο και με το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και τη δημιουργία κλίματος έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για το πρώτο γνωστό περιστατικό τέτοιου είδους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, και ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς εντάσεων με τουρκικές κατηγορίες για παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από ρωσικά αεροσκάφη στην περιοχή. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, το ΝΑΤΟ έχει διαβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί τις χώρες- συμμάχους – ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η Συμμαχία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άσκησή της εδώ και μια δεκαετία (Trident Juncture), με τη συμμετοχή 36.000 στρατιωτικών από πάνω από 30 χώρες, που θεωρείται ότι αποτελούσε «μήνυμα» με «αποδέκτη» τη Ρωσία.

Η κυριότερη ανησυχία και ενασχόληση του ΝΑΤΟ το 2016 θα συνεχίσει να είναι η αποτροπή της ρωσικής στρατιωτικής απειλής, όπως την αντιλαμβάνονται αρκετές χώρες-μέλη της Συμμαχίας στην πρώην Ανατολική Ευρώπη και η διαχείριση των συνεπειών της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εκτιμά ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Οσον αφορά στη διεύρυνση, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η ένταξη του Μαυροβουνίου, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο (ταυτόχρονης) ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Ωστόσο, υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις στις χώρες αυτές ενώ και η Ρωσία θα αντιδρούσε έντονα. Αρα η άμεση ένταξη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη. Λόγω ελληνικών αντιρρήσεων αλλά και της εσωτερικής κατάστασης, ούτε η ένταξη της πΓΔΜ θεωρείται πιθανή για το 2016 (εκτός φυσικά σημαντικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία)» σημειώνει ο κ. Ντόκος- προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα «ετοιμαστεί» επίσης για την υποδοχή του νέου Αμερικανού προέδρου, ενώ θα συζητήσει θέματα συνεργασίας και κατανομής αρμοδιοτήτων με την ΕΕ στο πλαίσιο της νέας Παγκόσμιας Στρατηγικής Ασφαλείας που αναμένεται να υιοθετήσει η Ένωση το 2016.

Συρία και Ειρηνικός

Όσον αφορά πάντως στο «φλέγον» ζήτημα της Συρίας, ο κ. Ντόκος εκτιμά ότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό το ΝΑΤΟ να έχει κάποιον κεντρικό ρόλο- αν και δεν αποκλείεται να ζητηθεί κάποια επικουρική στήριξη από τη Συμμαχία σε περίπτωση διευρυμένων επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η σύγκρουση στη Συρία θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο» θεωρεί ο κ. Ντόκος, συμπληρώνοντας ότι η κρίση στη Συρία θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο.

«Ούτε και θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον Ειρηνικό. Παρότι το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι έχει παγκόσμια συμφέροντα και ανησυχίες ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία, ενεργός εμπλοκή στον Ειρηνικό φαντάζει ως εξαιρετικά απίθανη (τουλάχιστον στο ορατό μέλλον)» καταλήγει ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *