ροή ειδήσεων

Σαν σήμερα το 1947 τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα


Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.


Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, τα Δωδεκάνησα επαναστάτησαν, αλλά το 1830 επιστράφηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.


Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό. Πράγματι, με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) τα Δωδεκάνησα παραχωρούνταν στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο, που θα παρέμενε για ένα διάστημα υπό ιταλική διοίκηση. Όμως, η ατυχής έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν και με την άνοδο του Μουσολίνι προσπάθησαν να τα εξιταλίσουν. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών (1943), κύριοι των Δωδεκανήσων έγιναν οι Γερμανοί και μετά την παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας (Μάιος 1945), η Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν η χρυσή ευκαιρία για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ελληνικό κράτος, την οποία η ελληνική διπλωματία δεν έπρεπε να αφήσει να πάει χαμένη. Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού και είχε χυθεί άφθονο ελληνικό αίμα για την εκδίωξη των Γερμανών από τα Δωδεκάνησα. Το θέμα θα λυνόταν οριστικά από τη Διάσκεψη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που θα συνερχόταν στο Παρίσι.

Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη διαμήνυσε ότι θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εθνικές διεκδικήσεις την πρόσκτηση της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων, τη διευθέτηση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ενώ σκόπευε να θέσει και το ζήτημα της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις τέσσερις αυτές εθνικές διεκδικήσεις, μόνο το θέμα των Δωδεκανήσων ευοδώθηκε, χωρίς δυσκολίες και περιπλοκές.

Είναι γνωστό ότι ο Στάλιν και ο Τσόρτσιλ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προσπάθησαν να δελεάσουν την Τουρκία, προσφέροντάς της ορισμένα παράκτια νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να την πείσουν να βγει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων ή τουλάχιστον να παραμείνει αυστηρά ουδέτερη. Επιπροσθέτως, ο Στάλιν είχε συνδέσει το θέμα των Δωδεκανήσων με την Τριπολίτιδα (σημερινή Λιβύη), για την οποία η Σοβιετική Ένωση είχε διατυπώσει το αίτημα να της ανατεθεί η εντολή.

Όμως, σε μια απρόσμενη στροφή της πολιτικής της, η Σοβιετική Ένωση συγκατατέθηκε να αποδοθούν τα Δωδεκάνησα στη Ελλάδα, στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών που προετοίμαζε τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων. Η δήλωση έγινε στις 27 Ιουνίου 1946 από τον Υπουργό Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Σκριάμπιν, γνωστότερο ως Μολότοφ, με μοναδικό όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έτσι, προτού καν συνέλθει η Διάσκεψη Ειρήνης, το θέμα των Δωδεκανήσων είχε λάβει ευνοϊκή τροπή για την Ελλάδα.

Η είδηση για την απόδοση των Δωδεκανήσων στη Ελλάδα χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Η Διάσκεψη της Ειρήνης συνήλθε στο Παρίσι από τις 29 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου 1946, όπου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς και τα θέματα της Βορείου Ηπείρου και της διευθέτησης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, χωρίς επιτυχία, αφού οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να δυσαρεστήσουν τη σύμμαχό τους Σοβιετική Ένωση και τους δορυφόρους της Αλβανία και Βουλγαρία. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει το Καστελόριζο και τη Σύμη έπεσαν στο κενό.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Με επιμονή της σοβιετικής πλευράς, οριζόταν στο κείμενο ότι τα νησιά θα παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα, πρόβλεψη που θα επικαλεστεί η Τουρκία κατά τρόπο καταχρηστικό μετά το 1974. Από την τουρκική ερμηνεία του κειμένου της ελληνοϊταλικής συνθήκης του 1947, σε συνδυασμό με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, θα προκύψει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», που έθεσε η Άγκυρα μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996.

Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Πηγή: sansimera.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/2/16 11:38

    Μαύρη Μέρα των Δωδεκανησων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/16 15:37

    OXI ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΡΗΞΗ
    ήταν το μήνυμα της μαζικής αποχής στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
    Την ώρα που το 44,8% των 9.840.525 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είπε ΝΑΙ στην ξενόδουλη κατοχή, ένα 55,20% βροντοφώναξε ΟΧΙ στην νομιμοποίηση των μνημονίων και των κοτσαμπάσηδων.
    Η λαϊκή πλειοψηφία αποφάσισε να βγεί από το 41χρονο λήθαργο της, να ‘ρθει σε ρήξη με το σύστημα και να αναθέσει τώρα σε Έλληνες την διακυβέρνηση της χώρας.

    Στις τελευταίες εκλογές της μεταπολίτευσης πρυτάνευσε πνεύμα πολιτικής αναισθησίας, ανθελληνισμού και ψεύδους, διεξήχθηκαν δε σε ατμόσφαιρα έντονης δυσοσμίας, σήψης και αποσύνθεσης.
    Οι υποψήφιοι με τα «αριστερά» και τα «δεξιά» προσωπεία, όλα καλόπαιδα της τρόϊκας, ελλείψει χαρακτήρα και προσωπικότητας, επιστράτευσαν ακόμη και πεθαμένους προκειμένου να εντυπωσιάσουν, με αποτέλεσμα, στα «πολιτικά καλλιστεία», τα debate, να νικήσει πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, ως ο καλύτερος μίμος και κλώνος του Ανδρέα Παπανδρέου.
    Στην Ελλάδα της κατοχής, της πείνας, της ανεργίας, της κοινωνικής αμορφωσιάς, των δημεύσεων, των αυτοκτονιών, των χιλιάδων παράπλευρων απωλειών και της εξαθλίωσης όλα επιτρέπονται πλην της οποιασδήποτε συζήτησης που αναφέρεται στα προβλήματά της και στις προτάσεις που προτείνονται για την λύση τους.

    Στην πάλαι ποτέ γενέτειρα της Δημοκρατίας, η αλήθεια ανήκει στα αρνητικά, ενώ ο φαρισαϊσμός και η κοινωνική βαρβαρότητα στα θετικά κεκτημένα του κοινοβουλευτικού «πολιτισμού».
    Ο άνθρωπος του ΕΒΡΑΙΟΥ ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ
    και τα φασιστοειδή, γύρω του, κατόρθωσαν μέσα σε λίγους μήνες, όχι μόνο να ξεφτιλίσουν πολλάκις την νοημοσύνη των κακομοίριδων οπαδών τους αλλά και να αναλάβουν, μετά από «σκληρές διαπραγματεύσεις», την αποκλειστική διαχείρηση της μπίζνας του χρέους και της πείνας στην αποικία, ακριβώς επειδή τώρα χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης και των Γερμανών.
    Η αποδοχή του 3ου μνημονίου και η συμφωνία επιμήκυνσης, για 30 έτη, του δικαιώματος αποπληρωμής του χρέους, που έπεται, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οι Γερμανοί δρομολογούν τον διαμελισμό του Ελληνικού κράτους.
    Οι δυνάμεις κατοχής ήταν και οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι στην επιβολή των capital controlls, οι δε Τσίπρας και Καμμένος, τα πιόνια, που εκτελούν εντολές.
    Η δέσμευση των καταθέσεων και οι περιορισμοί στις συναλλαγές οδήγησαν στην άνευ όρων παράδοση της κοινωνίας στους τραπεζίτες και στο πλαστικό χρήμα, στην κατάργηση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, στην αναστολή θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και στην de facto δήμευση κάθε ιδιωτικού περιουσιακού τίτλου «χάριν» αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
    Η ΑΕ,ΕΛΛΑΣ με μετόχους τους Τσίπρα, Μεϊμαράκη, Γεννηματά, Καμμένο, Λεβέντη, Θεοδωράκη και Σια, παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους Γερμανούς.
    ==ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ==

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/2/16 16:02

    Τίποτε δεν συμβαίνει τυχαία σ’ αυτή την χώρα.
    Τα πάντα, αφού πρώτα στρεβλώνονται, χλευάζονται και απαξιώνονται,(600 ΔΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΕΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ -Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΚΑΜΟΡΑ) ξεπουλιώνται και καταστρέφονται στο τέλος βάση σχεδίου που επεξεργάστηκαν ανθέλληνες, ντόπιοι και ξένοι, διεθνιστές και ναζί.
    Σε «χαρτάκι» της πρεσβείας, που «κυκλοφόρησε» την 13.09.15, γράφτηκαν τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών, τα ίδια ακριβώς (μέχρι δύο ψηφία μετά το κόμμα) με αυτά που ανακοινώθηκαν το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο των Εσωτερικών (βρέθηκε «τυχαία» στην κατοχή της συζύγου υπούργού πριν πέσει στα χέρια γνωστού δημοσιογράφου) που αποδεικνύει ότι η Γερμανία δεν οργανώνει (Ουκρανία και Μολδαβία το ’14 ή Ελλάδα και Καταλονία το ’15) μόνο «δημοκρατικές» εκλογές αλλά εγγυάται και «έντιμα» αποτελέσματα.

    Τώρα, 71 χρόνια μετά την κατοχή της χιτλερικής και 5 χρόνια αφότου γίναμε αποικία της μερκελικής Γερμανίας, ανακάλυψε ο Έλληνας ότι κόμμα της εμπιστοσύνης του είναι μόνο τα παιδιά και οι άνθρωποι του και στο εξής, τις αποφάσεις του για το σπίτι, τη γειτονιά, την πόλη και την πατρίδα του θα τις παίρνει έχοντας το μέλλον τους ως μοναδικό κριτήριο.
    Το ΟΧΙ του στις εκλογές τρομοκράτησε την χούντα και τ’ αφεντικά της τόσο που τον κατέστησε στόχο της φασιστικής επίθεσης του παρακράτους από την επομένη των εκλογών.
    Ήταν το ΟΧΙ των νοικοκυραίων στις δημεύσεις των όσων απέκτησαν με κόπους και θυσίες και της φτωχολογειάς στον κυνισμό, στην αδιαφορία και στην αδικία με την οποία την αντιμετωπίζει το καθεστώς.
    Είναι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που αποφάσισε να πάρει το τιμόνι της χώρας στα χέρια της για να κτίσει επιτέλους την Ελλάδα των ονείρων της. (ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ -Ε ΕΘΝΟΣΥΝΕΥΛΕΥΣΗ)

    Είναι η Ελλάδα με τα κότσια και την θέληση να σπάσει τα δεσμά της, να αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα, να καταγγείλει το παράνομο χρέος, να αποδώσει δικαιοσύνη, να αναγκάσει τη Γερμανία να πληρώσει για τα εγκλήματά της και να αντιδράσει στα αδιέξοδα με επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής ποιότητας, τόσο σε υπηρεσίες και προϊόντα όσο και σε θέσεις εργασίας με μισθούς που θα επιτρέπουν στις οικογένειές να ζούν αξιοπρεπώς.(ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ) Είναι η ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΑΣΠΙΔΑ όλων των παιδιών της, που δεν θα τ’ αφήνει στην ανάγκη τους αβοήθητα, να πεινάσουν,(2.000.000) ν’ αυτοκτονήσουν (16.000)ή να μεταναστεύσουν αλλά θα τ’ αγκαλιάζει με ένα κράτος δικαίου, πάντα ισχυρό και ανθρώπινο και με 12 ΝΟΜΟΥΣ ΑΞΙΕΣ ταγμένους να σέβονται και να υπηρετούν τον πολίτη.
    Είναι ΤΟ ΕΘΝΟΣπου θα σταθεί στα πόδια του, θα βασίζεται μόνο στις δυνάμεις της και θα ζει λεύτερη και περήφανη, δίχως δανεικά, μνημόνια και «προστάτες».

    Κακά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις
    . Η πατρίδα είναι υπό κατοχή, ο δε λαός έρμαιο της πείνας, της εξαθλίωσης και του θανάτου που του παρήγγειλαν οι τύραννοι ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ +300+1.

    Στον αιώνα τον άπαντα δεν θα ‘ρθει ανάπτυξη στην χώρα, όσο αυτή δεν παράγει δικό της δίκαιο και ζει σύμφωνα με τα μνημόνια των Γερμανών, δηλώνοντας υποταγή στους νόμους των δυνάμεων κατοχής.

    Εμείς είμαστε οι σκλάβοι και για μας θα γράψει η ιστορία ότι λευτερωθήκαμε επειδή, μαζί με τις συνειδήσεις, ξαναβρήκαμε τις αξίες και τις ρίζες μας πάνω στις οποίες ξαναχτίσαμε την Ελλάδα.
    Είμαστε πια πολλοί και αποφασισμένοι ΚΑΙ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ να μην επιτρέψουμε να μας διαιρέσουν πάλι σε φατρίες και να μας διαλύσουν.
    Τώρα, που μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν, ωρίμασε η ιδέα για έναν αγώνα με σχέδιο και με τις δυνάμεις ενωμένες γύρω από τη Σημαία, για τα αυτονόητα, «λευτεριά, δικαιοσύνη, δημοκρατία, πρόνοια, παιδεία και εργασία».
    ΕΛΑΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
    ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ..
    ==ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ==

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/2/16 19:03

      Αν ηθελα να διαβασω εκθεση θα διαβαζα εγκυκλοπαιδια. Ποιος καθετε κ διαβαζει ολο αυτο το ανουσιο κατεβατο;;;;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *