ροή ειδήσεων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: +4% ο παγκόσμιος τουρισμός το 2016 από τον UNWTO


50 εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες ταξίδεψαν το 2015





Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2015 και έφτασαν συνολικά τα 1.184 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση World Tourism Barometer, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. 

Περίπου 50 εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες ταξίδεψαν σε διεθνείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο το περασμένο έτος, σε σύγκριση με το 2014.
Το 2015 φαίνεται πως θα είναι η 6η συνεχής χρονιά που διακρίνεται αύξηση, με τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται κατά 4% ή περισσότερο κάθε χρόνο μετά το έτος της κρίσης, 2010.
«Ο Διεθνής τουρισμός έφθασε σε νέα επίπεδα το 2015. Η ισχυρή επίδοση του τομέα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τις χώρες η προώθηση πολιτικών που ενθαρρύνουν τη συνέχιση της ανάπτυξης του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των μετακινήσεων, της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της βιωσιμότητας », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.
Η ζήτηση ήταν ισχυρή σε γενικές γραμμές, αν και με μικτά αποτελέσματα σε κάποιους προορισμούς, λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων τα οποία αυξήθηκαν σε χώρες που τα εξήγαγαν, αλλά εξασθένησε η ζήτηση, καθώς και των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια.
«Το 2015 τα αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις τιμές του πετρελαίου και των κρίσεων σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεδομένου ότι σήμερα σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογική μας ικανότητα να προωθήσουμε τα ασφαλή ταξίδια. Στο πλαίσιο αυτό, ο UNWTO προτρέπει τις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν τους φορείς του τουρισμού στον εθνικό σχεδιασμό τους για την ασφάλεια, τις δομές και τις διαδικασίες, όχι μόνο για να διασφαλιστεί ότι η έκθεση του κλάδου στην απειλή ελαχιστοποιείται, αλλά και να μεγιστοποιήσει την ικανότητα του κλάδου να στηρίξει την ασφάλεια των ταξιδιωτών», πρόσθεσε ο κ Rifai.
Η αύξηση στους προορισμούς προηγμένης οικονομίας έφτασε το 5% και υπερέβη εκείνη των αναδυόμενων οικονομιών που έφτασε έως και στο 4%, η οποία ενισχύθηκε από τα καλά αποτελέσματα της Ευρώπης, που είχε αύξηση 5%.
Η Ευρώπη, η Αμερική η Ασία ο Ειρηνικός, σημείωσαν αύξηση περίπου 5% το 2015. Οι αφίξεις στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ στην Αφρική, εκτιμάται μια μείωση 3%, κυρίως λόγω της «αδύναμης» Βόρειας Αφρικής, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των αφίξεων στην περιοχή.

Θετικές προοπτικές για το 2016
Τα αποτελέσματα από την UNWTO Confidence Index παραμένουν σε μεγάλο βαθμό θετικά για το 2016, αν και σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη.
Με βάση την τρέχουσα τάση, προβλέπεται πως οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα αυξηθούν κατά 4% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016.
Κατά περιφέρεια, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρότερη στην Ασία και τον Ειρηνικό, με αύξηση 4% έως 5% και την Αμερική με 4% έως 5% επίσης, ακολουθούμενη από την Ευρώπη (+ 3,5% έως + 4,5%). Οι προβλέψεις για την Αφρική φτάνουν το + 2% έως 5% και τη Μέση Ανατολή + 2% έως + 5%, αν και με μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας και μεταβλητότητας.

Η Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του UNWTO σημείωσαν άνοδο +8% (μέχρι τον Οκτώβριο).
Οι προβλέψεις για το 2016 είναι θετικές πρωτευόντως επειδή ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αντί της Τουρκίας και της Αιγύπτου, και δευτερυόντως επειδή εγκαινιάστηκαν νέες απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας-Βορείου Αμερικής και Ελλάδας-Σκανδιναβίας.

2015 Περιφερειακά Αποτελέσματα
Η Ευρώπη κατέγραψε αύξηση 5% σε απόλυτους και σχετικούς όρους με το αδύναμο ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων. Οι αφίξεις έφθασαν τα 609 εκατομμύρια, ή 29 εκατομμύρια περισσότερα από το 2014. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ανέκαμψε από τη μείωση του περασμένου έτους στις αφίξεις, με 6 % αύξηση. Η Βόρεια Ευρώπη ανέβηκε κατά 6%, η Νότια Μεσόγειος 5% και η Δυτική Ευρώπη 4%.
Η Ασία και ο Ειρηνικός με + 5% κατέγραψαν 13 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών το περασμένο έτος, δηλαδή 277 εκατ. Η Ωκεανία + 7% και η Νοτιοανατολική Ασία με + 5, ενώ η Νότια Ασία και η Βορειοανατολική Ασία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 4%.
Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Αμερική αυξήθηκαν 9 εκατομμύρια (+ 5%) για να φτάσουν τα 191 εκατομμύρια,. Η ανατίμηση του δολαρίου τόνωσε τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς όφελος της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής, που κατέγραψαν 7 % αύξηση. Τα αποτελέσματα στη Νότια Αμερική και τη Βόρεια Αμερική ήταν κοντά στο μέσο όρο, με αύξηση 4%.
Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 3% και άγγιξαν τα 54 εκατ, εδραιώνοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2014.
Στη Βόρεια Αφρική, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 8% και στην Υποσαχάρια Αφρική κατά 1%, αν και είχε μια θετική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν αυξήσεις στα ταξίδια το 2015
Λίγες πρωτοπόρες αγορές έχουν οδηγήσει τις τουριστικές δαπάνες το 2015 σε αύξηση, διαθέτοντας ισχυρό νόμισμα και σταθερή οικονομία.
Μεταξύ των κορυφαίων αγορών, η Κίνα, με διψήφια αύξηση των δαπανών κάθε χρόνο από το 2004, συνεχίζει να πρωτοστατεί στα ταξίδια, ώστε να επωφελούνται προορισμοί στην Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφοροι ευρωπαϊκοί προορισμοί.
Αντίθετα, οι δαπάνες από τις ήδη πολύ δυναμικές αγορές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Βραζιλίας μειώθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας τους οικονομικούς περιορισμούς και στις δύο χώρες και την υποτίμηση του ρουβλίου.
Όσον αφορά τις παραδοσιακές προηγμένες αγορές οικονομίας, οι δαπάνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 9%, και από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 6%, καθώς ευνοήθηκαν από το ισχυρό νόμισμα. Οι δαπάνες από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστραλία αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, κατά + 2%, ενώ η ζήτηση από τον Καναδά και τη Γαλλία ήταν μάλλον αδύναμη.

Δείτε εδώ και εδώ τις μελέτες, με όλα τα αναλυτικά στοχεία

ΠΗΓΗWWW.MONEY-TOURISM.GR




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *