ροή ειδήσεων

Αυτή είναι η «μουσουλμάνα» Barbie που διχάζει


Η πασίγνωστη κούκλα «ντύθηκε» με μαντίλα - Στόχος της 24χρονης Νιγηριανής
που την δημιούργησε η προβολή του διαφορετικού πολιτισμού και των παραδόσεων...



Μέχρι πρότινος η Μπάρμπι ήταν γνωστή για τα μακριά ξανθιά μαλλιά της και το ψιλόλιγνο σώμα της, ενώ πρόσφατα η εταιρία Mattel κυκλοφόρησε μία νέα εκδοχή της αγαπημένης φίλης κοριτσιών σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζοντάς την πιο χυμώδη με αναλογίες που παραπέμπουν στις πραγματικές γυναίκες.

Οι ψηλές, κοντές, μελαχρινές, κοκκινομάλλες κούκλες στόχο έχουν να δημιουργηθεί στα μικρά κορίτσια μια ευρύτερη εικόνα για το τι σημαίνει ομορφιά.

Τώρα, μία νεαρή γυναίκα από την Νιγηρία προβάλει πέρα από τα διαφορετικά πρότυπα της ομορφιάς και αυτό ενός διαφορετικού πολιτισμού και μίας διαφορετικής θρησκείας.

Η νεαρή φοιτήτρια Χανεφάχ Άνταμ, η οποία σπουδάζει στη Μεγάλη Βρετανία, παρουσίασε στον κόσμο την… Hijarbie όταν έντυσε τις κούκλες της με μαντίλα μαντίλα και με ρούχα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα της και τις φωτογράφισε για το προφίλ της στο Instagram.



«Η ιδέα μου ήρθε όταν σκεφτόμουν ότι πραγματικά θα ήθελα να δω μια κούκλα ντυμένη έτσι», δήλωσε η νεαρή προσθέτοντας ότι ελπίζει με την πρωτοβουλία της να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για τη διαφορετική κουλτούρα.

Η 24χρονη, μάλιστα, κατασκευάζει τα ρούχα της μικρής φίλης της και τονίζει πως επιθυμεί η Hijarbie να εμπνεύσει τα κορίτσια του μουσουλμανικού κόσμου.

«Είναι σαν ένα μικρό κορίτσι να έχει μία κούκλα όπως εκείνο που να αντιπροσωπεύει την κουλτούρα και τη θρησκεία του. Η χιτζάμπ σημαίνει σεμνότητα για εμένα και είναι η μοναδική ταυτότητά μου. Είναι η κορώνα μου και αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο θέλω να με βλέπουν», εξηγεί η Χανεφάχ Άνταμ.



Βέβαια, η πρωτοβουλία της έχει διχάσει τον κόσμο, με πολλούς να υποστηρίζουν το εγχείρημά της και άλλοι να το καταδικάζουν κάνοντας λόγο για ένδειξη καταπίεσης μια και η κούκλα φοράει μαντίλα.

«Γελοίο. Η χιτζάμπ είναι ένδειξη καταπίεσης. Τι θα γίνει μετά; Ο Κεν θα αποκτήσει τέσσερις συζύγους;», «Η Μπάρμπι δε θα φορούσε ποτέ σακούλα σκουπιδιών, αλλά εφόσον έχει διαφθαρεί, ο Κεν θα φορέσει γιλέκο αυτοκτονίας;», γράφουν σχολιαστές στο δημοφιλή τόπο κοινωνικής δικτύωσης που τάσσονται κατά της «μουσουλμάνας» κούκλας.




Από την άλλη, όμως, δεκάδες είναι όσοι υποστηρίζουν την προσπάθεια της νεαρής Νιγηριανής αναφέροντας: «Η Hijarbie πρέπει να είναι η καλύτερη κούκλα που η Μπάρμπι ξέχασε να δημιουργήσει», «Ειλικρινά η Hijarbie είναι το πιο μοδάτο και προωθημένο πράγμα που έχω δει ποτέ».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *