ροή ειδήσεων

Χαστούκι της Τρόικας στον Κατρούγκαλο


Του πέταξαν τα χαρτιά στα μούτρα, στο σχέδιο για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Του γύρισα πίσω όλο το Ασφαλιστικό. Όλη η κοινωνία φτύνει τον Κατρούγκαλο κι αυτός νομίζει ότι ψιχαλίζει...

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο στον 8ο όροφο του κεντρικού ξενοδοχείου Hilton για το Ασφαλιστικό. Παρόντες στις διαπραγματεύσεις ήταν και οι κ.κ Τσακαλώτος και Σταθάκης.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και δημιουργικό πλαίσιο και η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.

Οι Θεσμοί έθεσαν τα γνωστά θέματα που «τίθενται πάντα», σημείωσε στέλεχος του υπουργείου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν εκφράζει ικανοποίηση αρκέστηκε στο να πει: «Ήταν όπως τα περιμέναμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

Εξερχόμενος του «Χίλτον», όπου έγινε η συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει: «Είναι μία σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί και αύριο το απόγευμα.

Τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα τα οποία τίθενται πάντα απ’ τους Θεσμούς. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα δημιουργικό και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν και τι αντιμετώπισε στη συνάντηση με το Κουαρτέτο, λέγοντας μόνο πως «ήταν όπως τα περιμέναμε».

Ο ίδιος επίσης απέφυγε να αναφερθεί στις κόκκινες γραμμές περί μη περικοπής των κύριων συντάξεων, αν και φρόντισε να το επαναλάβει σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στο briefing των κυβερνητικών συντακτών.

Χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι τώρα οι περικοπές στις κύριες συντάξεις ήταν «κόκκινη γραμμή», σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη, αλλά δεν μπορεί να δεσμευθεί για την έκβασή της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις και να μη γίνει καμία μείωση», ωστόσο άφησε ανοιχτό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Άλλη πηγή που μετέχει στις διαπραγμάτευσεις εξηγούσε ότι οι δανειστές επιμένουν να δουν αν βγαίνει ο στόχος για εξοικονόμηση 1,8 δισ ευρώ φέτος και περίπου 2,6 δισ ευρώ έως το 2018 από συντάξεις, τονίζοντας πως την πρώτη μέρα της συζήτησης «τουλάχιστον έθεσαν μεν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά δεν επέμειναν ιδιαίτερα».

Γιώργος Κατρούγκαλος και Κουαρτέτο ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις, την ώρα μάλιστα που τα κοινωνικά μέτωπα -αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, διαδηλωτές με γραβάτα- κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει της γενικής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 4 Φεβρουαρίου.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *