ροή ειδήσεων

Ο Ερντογάν απαντά με νέες προκλήσεις: Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο


Με νέες προκλήσεις απαντά η Τουρκία στις εκκλήσεις της Αθήνας να επιδείξει εποικοδομητική στάση στο προσφυγικό, εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη δράση των δουλεμπόρων και εφαρμόζοντας τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει τόσο με την Αθήνα όσο και με την Ε.Ε.

Οι προκλήσεις με την έκδοση NOTAM και NAVTEX που αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο καθιστούν προβληματική την προσπάθεια της Αθήνας για προσέγγιση με την Τουρκία, εν όψει μάλιστα της επίσκεψης -την επόμενη εβδομάδα- στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της μετάβασης -τον Μάρτιο- του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη για την «πανηγυρική» συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.


Ενώ στην Αθήνα βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο επιτροπών από την Ελλάδα και την Τουρκία που συζητούν το προσφυγικό (καθ’ υπόδειξη των Γερμανών και των Βρυξελλών), οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωναν με την NAVTEX 095/16 ότι θα πραγματοποιήσουν αύριο άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου, περιοχή, η οποία, καθώς εκτείνεται εντός του FIR Αθηνών, περιλαμβάνεται στην Ελληνική Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.

Η Τουρκία αμφισβητεί συστηματικά αυτήν τη ζώνη διεκδικώντας την επέκταση των τουρκικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο μέχρι το μέσο του Αιγαίου αλλά και σχεδόν σε όλη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου, με τρόπο που να αποκόπτεται φυσικά και η Ρόδος και το Καστελόριζο, και να διασπάται η ενότητα του χώρου ευθύνης SAR της Ελλάδας με εκείνου της Κύπρου.

Η τουρκική αυτή προσπάθεια εμπεριέχει σαφές μήνυμα και για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου άλλα και νοτίως του Καστελόριζου η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ανήκει στην Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια περιοχή η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α455/16 δέσμευσε περιοχή για ασκήσεις από τις 3-5 Φεβρουαρίου, με την Αθήνα να απορρίπτει την ΝΟΤΑΜ αυτή επισημαίνοντας ότι, καθώς η περιοχή βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, μόνη αρμόδια αρχή για τη δέσμευση της περιοχής είναι η ελληνική ΥΠΑ.

Είχε προηγηθεί στις 27 Ιανουαρίου ακόμη μία προκλητική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Με αφορμή το SOS που είχε εκπέμψει στις 27 Ιανουαρίου βάρκα με πρόσφυγες, το Συντονιστικό Κέντρο του Πειραιά ανέλαβε την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης με τη ΝΟΤΑΜ Α173/16 στις βόρειες ακτές της Κω σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή.

Αμέσως μετά, η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ A0384/16 αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο ήταν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή της Κω, αρμόδιες για την Έρευνα και Διάσωση είναι οι τουρκικές Αρχές.

Ακολούθησε, βεβαίως, η έκδοση νέων αναγγελιών από την Αθήνα που απέρριπταν με όλη τη γνωστή επιχειρηματολογία την τουρκική προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης για το καθεστώς του Αιγαίου.

Όλες αυτές οι κινήσεις όμως είναι αποκαλυπτικές των τουρκικών προθέσεων και των σημαντικών εμποδίων που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εάν πραγματικά πιστεύει ότι οι κ.κ. Νταβούτογλου και Ερντογάν είναι διατεθειμένοι να επιδιώξουν ειλικρινή και εποικοδομητική στάση τόσο στο προσφυγικό όσο και στα ελληνοτουρκικά.

Πηγή: mignatiou.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *