ροή ειδήσεων

Ρόδος: η Greenpeace εγκαθιστά τα δωρεάν οικιακά φωτοβολταϊκά


Η Greenpeace, σε συνέχεια της διεθνούς εκστρατείας crowdfunding που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ξεκινάει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επτά οικογένειες στη Ρόδο.

Τα εγκαίνια για το πρώτο από τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα (3kW) που θα τοποθετηθούν, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 11:00 στο χωριό Ψίνθος. Θα έχει προηγηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά σε μαθητές λυκείων της Ρόδου.


«Την ώρα που η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει παγκόσμια περιοδεία υπέρ των ορυκτών καυσίμων, αποδεικνύουμε εδώ στη Ρόδο με τη βοήθεια εκατοντάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο το αυτονόητο: η ηλιακή οικονομία και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δίνουν κάτι παραπάνω από μία αποφασιστική λύση για έξοδο από την κρίση. Φωτίζουν ένα μέλλον όπου τα παιδιά μας ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», τόνισε η Άννα Μαρία Ρέννερ, συνεργάτης για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της εκστρατείας της Greenpeace «Solarize Greece» και υλοποιεί αυτό που θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει η ΔΕΗ: να αξιοποιήσει τοσημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας – τον ήλιο – για την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο και θα εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering).

Σχετική έκθεση της Greenpeace αναλύει ότι η ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει έως και 3 δις € (2021 – 2045) από την δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε φτωχά νοικοκυριά.

«300.000 οικογένειες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα από την ήλιο στην Ελλάδα και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αυτό η ιδέα να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε η Άννα Μαρία Ρέννερ.

—Γιατί στη Ρόδο;

Στη Ρόδο, ΔΕΗ και κυβέρνηση κατασκευάζουν έναν νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το μαζούτ, και κόστους 180 εκατ. €. Η τεχνολογία μαζί με το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστούν αυτήν την «επένδυση» ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα και την αποθήκευση της ενέργειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των οικογενειών στη Ρόδο θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα και η ζήτηση ενέργειας στο νησί θα μειωνόταν περισσότερο από 25MW κατά τις ώρες αιχμής.

Δυστυχώς, η ΔΕΗ και η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξαν να δώσουν παράταση ζωής στο πετρελαϊκό καθεστώς της χώρας παρά να επενδύσουν στην καινοτομία και τον μεγαλύτερο – και αναξιοποίητο – πόρο της χώρας.

—Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:

– Να ξεκινήσει θέτοντας φιλόδοξο και ρεαλιστικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα εκατομμύριο κτήρια ως το 2025, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε 300.000 οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

—Η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ:

– Να υιοθετήσει νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα την επιθετική ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ενεργειακών υπηρεσιών και την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *