ροή ειδήσεων

Πανελλήνιες 2016: Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β' Τετραμήνου σε εξεταστικά κέντρα που είναι Γενικά Λύκεια. Διαβάστε αναλυτικά όσ απρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλήνιες 2016...



Κατά 1.655 αυξάνονται για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες στις Πανελλήνιες εξετάσεις για το 2016, δηλαδή καταγράφεται συνολικά μια αύξηση των θέσεων κατά 2,42% σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέληξε σε κατανομή των εισακτέων ανά ίδρυμα και τμήμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, αφού έλαβε υπόψη του α) τον αριθμό των εισακτέων κατά το σχολικό έτος 2015-2016 β) τα αιτήματα των Τμημάτων κάθε ιδρύματος για τον βέλτιστο αριθμό θέσεων ανά Τμήμα γ) τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου προβλήματα ανά Τμήμα και δ) στοιχεία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων.

Πανελλήνιες 2016: Όλο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016

Ο αριθμός εισακτέων:

Κατηγορία Ιδρύματος 2015 2016 Μεταβολή
Εισακτέοι ΑΕΙ 44.200 43.855 -345
Εισακτέοι ΤΕΙ 24.130 26.130 + 2.000
Σύνολο 68.330 69.985 + 1.655
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β' Τετραμήνου σε εξεταστικά κέντρα που είναι Γενικά Λύκεια. Αν κρίνεται αναγκαίο για την αντικειμενική διεξαγωγή τους, μπορεί να ορίζονται ως Εξεταστικά Κέντρα, σχολικά συγκροτήματα στα οποία στεγάζονται Γενικά Λύκεια. Τα εξεταστικά κέντρα ορίζονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα για την οποία λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συγκοινωνιακές συνθήκες κάθε περιοχής. Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.). Οι πανελλήνιες εξετάσεις διενεργούνται στις αίθουσες των Εξεταστικών Κέντρων ενώπιον δύο (2) επιτηρητών.

Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες διεξάγονται ταυτόχρονα σε όλα τα Εξεταστικά Κέντρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, επιλέγονται από την Κ.Ε.Ε., κατά τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσης και είναι κοινά για όλα τα Εξεταστικά Κέντρα της χώρας.

Πανελλήνιες 2016: Όλο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016

Οδηγίες για τις Πανελλήνιες 2016

Εκδόθηκε η απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας που ορίζει το πως θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις για το 2016 ενώ δίνονται όλες οι λεπτομέρειες για την διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα για τις πανελλήνιες 2016. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β' Τετραμήνου σε εξεταστικά κέντρα που είναι Γενικά Λύκεια. Αν κρίνεται αναγκαίο για την αντικειμενική διεξαγωγή τους, μπορεί να ορίζονται ως Εξεταστικά Κέντρα, σχολικά συγκροτήματα στα οποία στεγάζονται Γενικά Λύκεια. Τα εξεταστικά κέντρα ορίζονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα για την οποία λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συγκοινωνιακές συνθήκες κάθε περιοχής. Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.). Οι πανελλήνιες εξετάσεις διενεργούνται στις αίθουσες των Εξεταστικών Κέντρων ενώπιον δύο (2) επιτηρητών. Θέματα και πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης), οι οποίες είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, από την εξεταστέα ύλη της τελευταίας τάξης του Λυκείου και προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες διεξάγονται ταυτόχρονα σε όλα τα Εξεταστικά Κέντρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, επιλέγονται από την Κ.Ε.Ε., κατά τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσης και είναι κοινά για όλα τα Εξεταστικά Κέντρα της χώρας.

Πανελλαδικές 2016: Τρόπος εξέτασης

Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απα-ντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.

Μετεγγραφές μαθητών για τις Πανελλήνιες 2016

Εγκύκλιο για τις μετεγγραφές μαθητών Γ’ τάξης Ελληνικών Γενικών Λυκείων εξωτερικού σε Γενικά Λύκεια της ημεδαπής για συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις σχολικού έτους 2015-2016, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πρέπει έως και τις 22-04-2016 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής των μαθητών της Γ’ (τρίτης) τάξης των Ελληνικών Γενικών Λυκείων εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ (τρίτης) τάξης των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής. Για τις παραπάνω μετεγγραφές και μόνο δεν απαιτείται έγκριση για εκπρόθεσμη μετεγγραφή αλλά βεβαίωση του Συντονιστή εκπαίδευσης ότι οι μετεγγραφές αυτές γίνονται λόγω της συμμετοχής των προαναφερόμενων μαθητών στις πανελλαδικές απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ (τρίτης) τάξης των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής. Τα ατομικά δελτία, στα οποία θα αναγράφεται η προφορική βαθμολογία των δυο τετραμήνων, θα θεωρούνται από τον Συντονιστή εκπαίδευσης και θα παραδίδονται σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο στους ενδιαφερόμενους μαθητές, ώστε να τα προσκομίσουν έγκαιρα στο σχολείο όπου πρόκειται να μετεγγραφούν. Από το Υπουργείο καλούνται τα Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης να ενημερώσουν άμεσα τα σχολεία της περιοχής ευθύνης τους και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δ.Ε. να ενημερώσουν τα σχολεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους μέσω των αρμόδιων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *