ροή ειδήσεων

Μάϊκ Αγγελιάδης: 21 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει στα ταμεία του κράτους η αξιοποίηση της Αφάντου Ρόδου


Εμπλοκή και με την πώληση του τουριστικού ακινήτου στην περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο
από το ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει μετά το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ιδιωτικοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα ζητήσουν να εξαιρεθεί έκταση περί των 200 στρεμμάτων προβάλλοντας ως επιχείρημα τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του. Το ζήτημα θα κριθεί σε επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), που απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και να το αποστείλει αρμοδίως προς έγκριση στο ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ απορρίφθηκε πέρυσι από το ΣτΕ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση εξαιτίας των προβλημάτων αυτών.

Η υπόθεση αποκτά ευρύτερες διαστάσεις εφόσον επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις για ανάλογη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και του νέου ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο επίσης εκκρεμεί ενώπιον του ΚΣΔ πριν αποσταλεί στο ΣτΕ.

Μάλιστα, όσον αφορά στον Αστέρα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγείρει ζήτημα διασφάλισης ελεύθερης πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους εντός του συγκροτήματος. Τα ΚΣΔ για τις δύο παραχωρήσεις αναμένονται εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων.







Το ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το βόρειο (γκολφ), 1.359 στρεμμάτων και το νότιο, 255 στρεμμάτων. Το πρώτο, στο οποίο και εγείρεται οψίμως ζήτημα αρχαιολογικής προστασίας, παραχωρήθηκε μετά τον σχετικό διαγωνισμό στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. Εάν εξαιρεθούν τα 200 στρέμματα, που περιλαμβάνουν και Ζώνη Β και άρα μειώνουν δραστικά τα περιθώρια δόμησης, ο επενδυτής εκτιμάται ότι μπορεί να επικαλεστεί αλλαγή όρων και να αποχωρήσει άνευ επιπτώσεων.

Η συγκεκριμένη έκταση απέχει 20χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το Νοσοκομείο Ρόδου. Το ακίνητο είναι πολύ κοντά στην Εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.

Στην περιοχή της Αφάντου μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και ένα 4 αστέρων, ενώ η εξυπηρέτηση της πλειοψηφίας των τουριστών της περιοχής γίνεται μέσω ενοικιαζόμενων δωματίων και στούντιο. Ωστόσο, στη Ρόδο έχουν ήδη ισχυρή παρουσία μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, όπως: Sheraton, Aldemar, Acquis, Grecotel και Louis.





Ο κ.Αγγελιάδης είναι παντρεμένος με την κα Ελευθερία και πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, της Ειρήνης, της Αργυρώς, της Ιλιάνας και της Φαίδρας.

Ο 74χρονος «Μάικ» ή Μερκούριος Αγγελιάδης μοιράζεται με κάθε προκάτοχό του τα μεγάλα σχέδια για τα Αφάντου. Αντίθετα όμως από κάθε προηγούμενο, ο κ. Αγγελιάδης, ο οποίος κατάγεται από τη γειτονική Σύμη, διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας (εκτός από το Γκολφ που παραχωρείται για 50 χρόνια).

Ο κ. Αγγελιάδης γεννήθηκε το 1941 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εργολαβική εταιρία, Magnetic Construction Corp, η οποία έχει κατασκευάσει 186 εστιατόρια –τα περισσότερα ομογενών ιδιοκτητών- μόνο στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και το 1991 προχώρησε στην δημιουργία της «M.A.Angeliades Inc», μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα είναι ανάμεσα στις πρώτες 400 και η 5η μεγαλύτερη της Νέας Υόρκης.

Η εταιρία δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε κυβερνητικά, δημόσια έργα. Μεταξύ των έργων που αναλαμβάνει είναι σχολεία, βιβλιοθήκες, σταθμοί του μετρό και δημόσια κτίρια.

Φεύγοντας νέος από το νησί του, είχε για κατευόδιο και εφόδιά του τις ευχές του Πανορμίτη (τουΤαξιάρχη) της Σύμης και συνοδίτη του τις ευχές των γονιών του, όταν με μάτια κλαμένα τον αποχαιρετούσαν στο μουράγιο της Σύμης, λέγοντάς του ότι “ο Πανορμίτης να σε σκεπάζει γιε μας με τα φτερά του και η ευχή της Παναγιάς να είναι μπροστά στο διάβα της ζωής σου”. Κι ο Πανορμίτης, ο πολιούχος της Σύμης, τον σκέπασε και τον σκεπάζει σ’ όλες τις εύκολες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της ζωής του, κι η ευχή των γονιών του αντηχεί μέσα στα αυτιά του σε κάθε του βήμα, σε κάθε του απόφαση, τόνιζε στην παρουσίαση της ζωής του η ομογενειακή εφημερίδα.

Ανέβηκε και έφτασε ψηλά επαγγελματικά, κοινωνικά, οικονομικά, χωρίς να ξεχάσει ούτε προς στιγμή τις ρίζες και τις καταβολές του.



Από την συγκεκριμένη επένδυση στην περιοχή της Αφάντου οι ξένοι δανειστές καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι η περιοχή Αφάντου θα συνεισφέρει στο ταμείο του κράτους 21 εκατ. ευρώ το 2016. Μολονότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, εφόσον εκκρεμούν διαδικαστικά ζητήματα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της γης, σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων, μοιραία, προέρχονται από την περιουσία του κ. Αγγελιάδη. Βέβαια, τα 42 εκατ. ευρώ τα οποία, υπό το βάρος του γενικότερου κλίματος απόγνωσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει πως περιμένει από τα Αφάντου είναι ελάχιστα μπροστά στο περίπου μισό δισ. ευρώ το οποίο προβλέπεται να επενδυθεί από τον κ. Αγγελιάδη και τους εταίρους που ο ίδιος φιλοδοξεί να προσελκύσει. Πάντως, με 400-500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών εγκαταστάσεων, μονάδων αποκατάστασης ασθενών με χρόνιες παθήσεις, πλήρη αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση του γκολφ κ.λπ., όσα δηλαδή προβλέπει το master plan για το οποίο ο κ. Αγγελιάδης έχει ήδη πληρώσει 1 εκατ. ευρώ σε διεθνώς διακεκριμένους αρχιτέκτονες και μελετητές, ακόμη και η μοίρα των Αφάντου μπορεί να αλλάξει ρότα.

mononews

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/3/16 17:33

    Να μας πει ο κυριος αν τα 21 εκατ θα ειναι από δάνεια ή απο την τσέπη του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *