ροή ειδήσεων

Ξεκίνησαν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η επίσημη έναρξη των περιπολιών του ΝΑΤΟ κατά μήκος των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων πραγματοποιήθηκε χθες, παρότι το σχέδιο δράσης της συμμαχικής δύναμης δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως και σύμφωνα με πηγές στο ΓΕΕΘΑ αυτό θα εξελίσσεται τμηματικά ώς την ολοκλήρωσή του.

Συγκεκριμένα, η ναυαρχίδα της δύναμης, η γερμανική φρεγάτα «Fgs-Βonn», όπου επιβαίνει ο τακτικός διοικητής της, υποναύαρχος Γεργκ Κλάιν, που βρισκόταν μεταξύ της Λέσβου και της Χίου, πήρε προχθές το βράδυ την αναμενόμενη διπλωματική άδεια από την Αγκυρα και από χθες το πρωί εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας –αν και στις Βρυξέλλες συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία– και περιπολούσε βορειοανατολικά της Λέσβου.

Μάλιστα το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ και το Λιμενικό σώμα είχαν ήδη παραδώσει στον υποναύαρχο Γ. Κλάιν και στον Ιταλό υποναύαρχο Τζόρτζιο Λάτσιο και διευθυντή του επιτελείου του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στο Νόρθγουν της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και υπάγεται η δύναμη, τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει σχετικά με τις κινήσεις των διακινητών.

Παράλληλα χθες συνεχίζονταν οι συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού και του Ελληνα υπουργού Αμυνας υπό τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ.

Εκτός από το γερμανικό πλοίο υποστήριξης, η τουρκική φρεγάτα «TCG-Barbaros» κινούταν μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» βρισκόταν κάτω από τον Αγιο Ευστράτιο, ενώ το βρετανικό δεξαμενόπλοιο «Mount Bay» ήταν στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Ανδρου και Χίου και κατευθυνόταν προς το ανατολικό Αιγαίο για να ενταχθεί στη δύναμη.

Στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ πρόκειται να ενταχθούν ορισμένα ακόμη βρετανικά πλοία, μια γαλλική φρεγάτα, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν το καναδικό και το ιταλικό πλοίο που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ιταλία.

Και στο Καστελόριζο

Στο μεταξύ, χθες με δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα περιπολεί όχι μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά και στο Καστελόριζο. Αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε η αναφορά της τομεάρχου Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη στον ρ/σ Παραπολιτικά ότι το ΝΑΤΟ εξαίρεσε το Καστελόριζο, έπειτα από σιωπηλή αποδοχή των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Στην ίδια δήλωση εξάλλου κατέκρινε τον υπεύθυνο Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ. Δαβάκη που «υιοθέτησε τουρκικό έγγραφο στο ΝΑΤΟ, στο οποίο δεν έκανε καν αναφορά ο στρατιωτικός διοικητής» της αποστολής, υπογράμμισε ότι η κ. Μπακογιάννη παραπληροφορήθηκε και τόνισε ότι βρίσκεται στη διάθεση των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *