ροή ειδήσεων

Ποιοτικά τα σφάγια στη Ρόδο, λένε οι κτηνοτρόφοι


Απάντηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της βρουκέλλωσης μέσω αδέσποτων ζώων,
με αφορμή δημοσίευμα για την Αρνίθα, δίνει μέσω δηλώσεών του στην «Ροδιακή», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρόδου κ. Βασίλης Αντριάς.


Σε ό,τι αφορά καταγγελίες και δημοσιεύματα που κινδυνολογούν για την μετάδοση ασθενειών, λόγω της βρουκέλλωσης, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων επεσήμανε τα εξής:

Η βρουκέλλωση μεταδίδεται αποκλειστικά και μόνο μέσω του μη παστεριωμένου γάλακτος και όχι μέσω του νερού, του αέρα κλπ, όπως αναφέρθηκε, ή την κατανάλωση κρέατος.

Δεν μπορούν ορισμένοι να κινδυνολογούν εναντίον των παραγωγών ολόκληρου του νησιού, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Άθελά τους η φημολογία αυτή μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές.

Τα κρούσματα αυτά ήταν παλαιότερα και σε απειροελάχιστο ποσοστό, έγιναν όλες οι απαραίτητες δειγματοληψίες αίματος και τα ζώα αυτά αφού μπήκαν άμεσα σε καραντίνα, στην συνέχεια σφαγιάστηκαν με την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πολύ πιθανόν να μην υπάρχει καν κρούσμα βρουκέλλωσης αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, αφού πρόκειται για παλαιότερη ασθένεια ή παλαιότερα δείγματα αιματολογικών εξετάσεων, που όμως αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά».

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ρόδου αναφέρθηκε όμως και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα: «Όσο για το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, ζητάμε να χαρακτηριστούν επιτέλους κτηνοτροφικές ζώνες, καθώς τρεις τέτοιες μόνο υπάρχουν στο νησί εδώ και δεκαετίες και με βάση αυτό το γεγονός οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται να παρανομούν».

Ο κ. Αντριάς εξήγησε παράλληλα ότι μια από τις ενέργειες που έκαναν προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να ζητήσουν την τοποθέτηση φυσικών εμποδίων σε κτηνοτροφικές περιοχές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα: «Ζητήσαμε να τοποθετήσουμε με την δικιά μας επίβλεψη, ακόμη και με δικά μας έξοδα ή από κοινού έξοδα με τον δήμο, συρματοπλέγματα ώστε να προφυλαχθούν δρόμοι και γεωργικές εκτάσεις από αιγοπρόβατα, ελάφια κλπ. ωστόσο η απάντηση που λάβαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν και πάλι αρνητική».

Τέλος διαβεβαιώνει ότι ενόψει και των εορτών η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντος από τους παραγωγούς της Ρόδου παραμένουν σε υψηλό επίπεδο: «Εν όψει των εορτών ου Πάσχα, διαβεβαιώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι η ποιότητα των ντόπιων αμνοεριφίων παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και τους καλούμε για μια ακόμη χρονιά να στηρίξουν τους παραγωγούς της Ρόδου και τα ντόπια κρεοπωλεία.

Τους διαβεβαιώνουμε επίσης ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε τον καταναλωτή, για να γνωρίζει την προέλευση όλων των αμνοεριφίων στα τοπικά κρεοπωλεία».

Πηγή: Ροδιακή

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *