ροή ειδήσεων

Νέα προσκόμματα στην εκχώρηση της περιοχής Αφάντου - Τώρα ανακάλυψαν αρχαιολογικό χώρο


Και νέα εμπλοκή στην αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου και συγκεκριμένα του τμήματος που προτίθεται να εγκατασταθεί η εταιρεία Angeliades Inc ανέκυψε στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) κατά τη διάρκεια εξέτασης του νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) της περιοχής, το οποίο είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Όπως αποκαλύπτει σήμερα ηεφημερίδα της Ρόδου «δημοκρατική», παρότι συγκεκριμένα ο νέος ΕΣΧΑΔΑ ήταν έτοιμος προς υποβολή στο ΣτΕ, για να προχωρήσει η διαδικασία, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρενέβησαν στη διαδικασία και ζήτησαν να εξαιρεθεί από το σχέδιο αξιοποίησης, μια αρχαιολογική έκταση εμβαδού 200 περίπου στρεμμάτων, που παραχωρείτο κατά χρήση στον επενδυτή.



Πρόκειται για ακίνητο αρχαιολογικής σημασίας πάνω από την περιοχή σπηλιές Τραουνού, το οποίο ο επενδυτής, ούτως ή άλλως, δεν σκόπευε να δομήσει. Επιπλέον τα σχέδια της οποιασδήποτε παρέμβασης, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι προέβλεπαν δόμηση στο συγκεκριμένο ακίνητο, προβλέπεται ότι θα περάσουν από τον έλεγχο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας στο συγκεκριμένο ακίνητο, ο επενδυτής σκόπευε να δημιουργήσει πάρκο ορειβατικού τουρισμού, με διαδρομές για πεζοπορία και περίπτερα, που δεν αλλοιώνουν όμως το περιβάλλον της περιοχής.


Παρότι οι προθέσεις του επενδυτή ήταν σαφείς, τα δύο Υπουργεία, έθεσαν βέτο και τελικώς αποφασίστηκε να αφαιρεθούν από την έκταση προς αξιοποίηση τα 200 στρέμματα, με ανάλογη τροποποίηση και του ΕΣΧΑΔΑ.

Μένει να διαπιστωθεί εξάλλου αν θα υπάρξει και ανάλογη μείωση του τιμήματος ή αν το συγκεκριμένο γεγονός θα προκαλέσει και νέα εμπλοκή στην διαδικασία, που ακολουθήθηκε.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) είναι ο φορέας που συστάθηκε το 2014 για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων αξιοποίησης κρατικών ακινήτων. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο ήταν ανενεργό, δεν είχε συνεδριάσει ούτε μία φορά με αποτέλεσμα ακόμη και η πρώτη ιδιωτικοποίηση που πραγματοποίησε το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ, αυτή της έκτασης στην Κασσιώπη της Κέρκυρας να παραμένει αδρανής.

Τελικά, το ΚΣΔΑΔΠ συνεδρίασε για πρώτη φορά περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αν και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες φρενάρουν τα ώριμα έργα αξιοποίησης κρατικών ακινήτων.

Σημειώνεται ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, υποτίθεται ότι θα τελείωνε το σήριαλ για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο.

Στη σχετική διαδικασία (πώλησης δύο ξεχωριστών τμημάτων) επικράτησαν οι οι Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments και εξακολουθεί να εκκρεμεί η διόρθωση του ΕΣΧΑΔΑ. Αν δεν εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ και δεν εγκριθεί η δυνατότητα κάθε επενδυτή να αξιοποιήσει την παραλία μπροστά από κάθε ακίνητο, οι αγοραστές μπορεί να αποχωρήσουν.


Πάντως η όλη διαδικασία είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία η απελθούσα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάστηκε το σχέδιο για την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, γεγονός, που αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο της υπ’ αρίθμ. 26/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού βρέθηκαν 31,6 στρέμματα παραλίας με διαφορετικό χαρακτήρα.

Το ΣτΕ αποφάσισε συγκεκριμένα να απόσχει από την επεξεργασία του σχεδίου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε τον Δεκέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ, διαπιστώθηκε ένα λάθος και συνεπώς πρέπει να τροποποιηθεί και να επανυποβληθεί.


Το ΕΣΧΑΔΑ καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρ., και «Νότιο Αφάντου», 255,7 στρεμμάτων.


Τα δύο τμήματα παραχωρήθηκαν τον Ιούλιο του 2014: το πρώτο στην εταιρεία M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.


Πηγή: www.dimokratiki.gr
kerdos.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *