ροή ειδήσεων

Κως: Στο γαμήλιο γλέντι την παράσταση έκλεψαν τα δίδυμα αδέρφια που βλέπετε - Δείτε το βίντεο!


Γαμπρός και νύφη ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας και κατέληξαν στο νυχτερινό κέντρο που θα δείτε...


Κατά τη διάρκεια γάμου την περασμένη εβδομάδα, δυο 8χρονα δίδυμα αδέλφια, ο Παναγιώτης και ο Μιχάλης Τριτσάρης, χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό της Καλύμνου, τον "μηχανικό" και έκλεψαν την παράσταση. Οι πιτσιρικάδες έδωσαν "ρέστα" όχι μόνο σε αυτόν το δύσκολο χορό αλλά και στους υπόλοιπους, καθώς όπως φαίνεται η μουσική και ο χορός είναι παράδοση στην οικογένεια Τριτσάρη και συνεχίζεται, με τη νέα γενιά της! Απολαύστε τους στο βίντεο που ακολουθεί...



Ο Καλυμνιώτικος ή Χορός του Μηχανικού είναι ο δημοφιλέστερος χορός της Καλύμνου. Ο χορός χορεύεται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως γάμοι, γλέντια και πανηγύρια και είναι πολύ αγαπητός. Είναι καθαρά αντρικός χορός. Αποτελεί αναπαράσταση του «πιασμένου» μηχανικού, δηλαδή του δύτη που βουτούσε με σκάφανδρο κι έχει πιαστεί, έχοντας πάθει τη νόσο των δυτών που ήταν η ημιπαράλυση.

Αυτός ο χορός ξεκίνησε σχεδόν πριν από 50 χρόνια, αλλά οι ρίζες του πραγματικού χορού με έναν ήρωα αληθινά πιασμένο μηχανικό, ανάγονται στα τέλη του περασμένου αιώνα. Τότε είχαμε τους πρώτους μηχανικούς και τους πρώτους «πιασμένους».

Η παντελής άγνοια των κανόνων κατάδυσης, ήταν η αιτία που υπήρχαν πολλά άτυχα θύματα αυτού του τύπου, δηλαδή «σκασμένοι» και «πιασμένοι». Σύμφωνα με την ιστορία, ο μηχανικός τρεμουλιάζει, πέφτει κάτω και ξανά σηκώνεται για να χορέψει με συνοδεία την ειδική μελωδία του μηχανικού, εμπνευσμένη από τη σφουγγαράδικη αντρειοσύνη και γενναιότητα.



Πηγή: kostoday.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *