ροή ειδήσεων

«Αερομαχίες» αεροπορικών εταιρειών για μια θέση στην Ελλάδα


ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ




Της Μαρίας Μόσχου

Χωρίς... κενά αέρος φαίνεται να μένει η αεροπορική αγορά της χώρας μας με τις εξελίξεις σε Ρωσία, Τουρκία και Αίγυπτο να «κατευθύνουν» σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα και τις αεροπορικές εταιρείες να διεκδικούν μία θέση στα ελληνικά αεροδρόμια. Η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας προκαλεί ήδη ανατροπές στην τουριστική σκακιέρα της Μεσογείου. Η Ελλάδα εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η βασική εναλλακτική λύση που έχουν στη διάθεσή τους οι Ρώσοι tour operator, μετά το κλείσιμο των δύο δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων: της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Και παρά το γεγονός ότι πέρσι το καλοκαίρι πολλές εταιρείες αύξησαν ακόμα και κατά 50% τη δράση τους στη χώρα μας, το 2016 εξελίσσεται σε ακόμα πιο «δυνατή» χρονιά.

Έτσι το φετινό καλοκαίρι υποδέχεται σημαντικό αριθμό νέων πτήσεων στην αγορά εσωτερικού δικτύου και στη Δυτική Ευρώπη, ενώ δυναμική επιστροφή κάνουν και οι συνδέσεις με τις ΗΠΑ.


Η Αθήνα, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη και η Σαντορίνη, είναι οι προορισμοί που ελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, το Μιλάνο και η Νέα Υόρκη στέφονται «πρωταθλητές» στο διεθνές δίκτυο.

Nέοι προορισμοί από την Αθήνα
Το αεροδρόμιο της Αθήνας μετατρέπεται σε «ισχυρό» πόλο έλξης αεροπορικών εταιρειών, καθώς πολλές εταιρείες ξεκινούν πτήσεις από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Οι νέοι προορισμοί που προστίθενται στις συνδέσεις της Αθήνας είναι το Τορίνο (Blue Air), η Τζέντα (Aegean), η Λισαβόνα (Aegean), η Κοστάντζα (Blue Air), η Κρακοβία (Aegean), η Λιουμπλιάνα (Aegean), το Λουξεμβούργο (Aegean) η Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Aegean) και η Λίλλη (Aegean). Μεταξύ των εννέα νέων προορισμών που προστίθενται στον ΔΑΑ, οι επτά είναι της Aegean. Παράλληλα, σε υφιστάμενους προορισμούς (από εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται σε άλλες πτήσεις και μπαίνουν σε νέους προορισμούς που εκτελούνται από άλλες εταιρείες) προστίθενται 19 επιπλέον πτήσεις από την Aegean, τη Ryanair, τη Volotea και τη LOT.

Οι αερομεταφορείς ενισχύουν πτήσεις προς επτά προορισμούς, στους οποίους ήδη δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα, η Ryanair αυξάνει τις υφιστάμενες συχνότητές της προς Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, η KLM ενισχύει τη σύνδεση με Αμστερνταμ, η Blue Air με τη Λάρνακα και η Delta Airlines με τη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, η Delta προσθέτει τρεις νέες πτήσεις στο εν λόγω δρομολόγιο, για να εκτελεί πλέον 14 πτήσεις εβδομαδιαίως (δύο πτήσεις ημερησίως).

Ηδη από πέρυσι παρατηρήθηκε ότι οι αμερικανικοί αερομεταφορείς παρέτειναν τη θερινή περίοδο, ενώ το 2016 κάνουν ακόμα δυναμικότερη εμφάνιση. Φέτος το καλοκαίρι επιστρέφει η United, που συνδέει εκ νέου την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χρονιά που εκτελούσε την απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης η United ήταν το 2012. Παράλληλα, η US Airways πετά για Φιλαδέλφεια.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά στον ΔΑΑ κάνουν λόγο για ήπια ανάπτυξη, μονοψήφια, με δεδομένο μάλιστα ότι το 2015 κινήθηκε με 19% περισσότερους επιβάτες (18,1 εκατ.) από το 2014. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα, με νέες εταιρείες να αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους μέσω πρόσθετων συνδέσεων, ενδέχεται τα στοιχεία να «κλείσουν» ακόμη θετικότερα στο τέλος του 2016.

Aegean
Σημαντική είναι η συμβολή της Aegean Airlines, η οποία προσθέτει το φετινό καλοκαίρι νέους προορισμούς στο πτητικό της πρόγραμμα, ενισχύοντας παράλληλα και υφιστάμενες πτήσεις με επιπλέον συχνότητες. Συγκεκριμένα η ελληνική αεροπορική εταιρεία προανήγγειλε αύξηση των προσφερόμενων θέσεων κατά 1,1 εκατ. από το 2015 και 14 νέους προορισμούς από Αθήνα, Από την Αθήνα προστίθενται 6 νέες χώρες (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σλοβενία, Λιθουανία) και 14 διεθνείς προορισμοί (Δουβλίνο, Νίκαια, Λιλ, Νάπολη, Μπάρι, Λουξεμβούργο, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Λουμπλιάνα, Τζέντα, Κρακοβία, Βίλνιους, Σπλιτ).

Eurowings
Η Eurowings συνεχίζει να επεκτείνει τη θέση της στην αγορά ξεκινώντας αυτή την άνοιξη νέο δρομολόγιο από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προς την πόλη της Καβάλας. Ένα Airbus A320 θα αναχωρεί από τις 30 Απριλίου και κάθε Σάββατο στις 16:00 από το Ντίσελντορφ με προορισμό την Καβάλα, από όπου θα απογειώνεται και πάλι στις 22:30. Η Καβάλα με το λιμάνι της αποτελεί εμπορικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το ιστορικό ενδιαφέρον της περιοχής ξεκινά πολλούς αιώνες πίσω καθώς η πόλη χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της αρχαίας Νεάπολης. Παράλληλα, οι πεντακάθαρες παραλίες, το κοντινό νησί της Θάσου αλλά και το όρος Σύμβολο με τις περιπατητικές και ποδηλατικές του διαδρομές, καθιστούν την περιοχή ιδανικό προορισμό διακοπών. Το Ντίσελντορφ είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Είναι ένα αρκετά σημαντικό πολιτιστικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα.

Air Serbia
Πτήσεις από Αθήνα προς την Ν. Υόρκη, μέσω Βελιγραδίου, ξεκινάει από τον Ιούνιο η Air Serbia, ο εθνικός αερομεταφορέας της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Οι πτήσεις μεταξύ της Αθήνας και Ν. Υόρκης ξεκινούν στις 23 Ιουνίου 2016. Υπενθυμίζεται ότι, μετοχικός εταίρος του εθνικού αερομεταφορέα της Σερβίας είναι η Etihad Airways η οποία κατέχει μερίδιο 49%. Η αεροπορική εταιρεία λειτουργεί αυτή τη στιγμή με ένα στόλο 14 narrow-bodied και 6 turboprop αεροσκαφών.

Ryanair
Την ίδια στιγμή, η Ryanair, η οποία θα πετά πλέον σε 19 προορισμούς από 13 που εξυπηρετούσε, ενώ προσθέτει παράλληλα ακόμη ένα αεροσκάφος στις ελληνικές της βάσεις, αποδεικνύει την έντονα ανοδική τάση που εμφανίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας και την εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε, παρά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. H εταιρεία προσθέτει ένα ακόμη αεροσκάφος κι έξι νέους προορισμούς από το «Ελ. Βενιζέλος», φτάνοντας συνολικά τα 19 δρομολόγια, ενώ πυκνώνει τις πτήσεις και σε υφιστάμενα δρομολόγια, με στόχο τα 3,4 εκατ. επιβάτες στην Αθήνα και τα 30 δρομολόγια και τους 6,5 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά.

Σγκεκριμένα, η Ryanair προσθέτει:

Ένα ακόμη αεροσκάφος στη βάση της Αθήνας για να φτάσει τα έξι. Έξι νέα δρομολόγια προς Βουκουρέστι (καθημερινά), Σόφια (καθημερινά), Μύκονο (καθημερινά), Μπολόνια (4 ανά εβδομάδα), Μάλτα (3 ανά εβδομάδα) και Δουβλίνο (2 ανά εβδομάδα).

Περισσότερες πτήσεις προς Ρόδο (3 καθημερινά) και Ρώμη (3 καθημερινά).

Παράλληλα ξεκινά 4η βάση στην Κέρκυρα.

Lufthansa
Με την προσθήκη δύο νέων νησιωτικών προορισμών, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα, ενισχύει το καλοκαιρινό πρόγραμμά της για την Ελλάδα η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa. Η Σαντορίνη και η Κέρκυρα θα συνδέονται μια φορά την εβδομάδα με το Μόναχο, προκειμένου να εξυπηρετείται η αυξημένη ζήτηση. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δύο αυτές εποχικές πτήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου 2016. Και τα δύο δρομολόγια θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιρινού προγράμματος.

ΕasyJet
Τρεις ακόμη νέες γραμμές στο δίκτυό της προς τα ελληνικά νησιά, κατά τη θερινή περίοδο 2016, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία easyJet. Τα νέα δρομολόγια θα λειτουργήσουν από Ρόδο προς το αεροδρόμιο Άμστερνταμ, Σίπχολ και από Μύκονο προς Γαλλία, σε Λυών και Νίκαια. Οι πτήσεις της easyJet προς το Άμστερνταμ θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουνίου 2016, με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις, οι πτήσεις από Μύκονο για Λυών θα ξεκινήσουν από 2 Ιουλίου 2016 με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις, ενώ προς Νίκαια θα είναι ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο.

British Airways
«Ισχυρή» παρουσία στην ελληνική αεροπορική αγορά ανακοίνωσε η British Airways για το καλοκαίρι του 2016. Η αεροπορική εταιρεία προσθέτει δύο νέες απευθείας πτήσεις από Λονδίνο σε Χανιά και Καλαμάτα, ενισχύοντας έτσι το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων της προς την Ελλάδα για το 2016. Τα νέα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 30 Απριλίου 2016. Επιπλέον, η British Airways ενισχύει τις πτήσεις της σε Σαντορίνη και Κέρκυρα, αυξάνοντας τις εβδομαδιαίες πτήσεις σε τέσσερις και έξι, αντίστοιχα.

Volotea
Επεκτείνει την επένδυσή της στην αγορά της Αθήνας με δύο επιπλέον προορισμούς, τη Μύκονο και τη Μυτιλήνη, για το καλοκαίρι του 2016 η αεροπορική εταιρεία Volotea. Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2016 η Volotea θα εξυπηρετεί έξι δρομολόγια από την Αθήνα, τρία για τη Μύκονο και τρία για τη Μυτιλήνη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή με έναρξη πτήσεων στις 27 Μαΐου.

Finnair
Τη θερινή περίοδο του 2016 εγκαινιάζονται προγραμματισμένες πτήσεις της Finnair, οι οποίες αντικαθιστούν πτήσεις τσάρτερ, προς τα νησιά Ζάκυνθο, Σκιάθο, Σαντορίνη, Μυτιλήνη και την Πρέβεζα. Η Finnair ξεκινά πτήσεις προς το Εδιμβούργο, από τις 18 Απριλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2016. Επίσης, οι πτήσεις προς Billund στην περιοχή Jutland της Δανίας θα εκτελούνται πλέον όλο το χρόνο, αρχής γενομένης από τις 4 Απριλίου 2016.

Elinair

Την επανέναρξη των πτήσεων της Ellinair από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, καθώς και νέες απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο προς πόλεις τις Γερμανίας ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία του Ομίλου Μουζενίδη.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 22 Μαρτίου επανεντάσσεται επίσημα το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμα τακτικών πτήσεων της εταιρείας. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται με συχνότητα 4 φορές την εβδομάδα έως τις 16 Απριλίου και καθημερινά από τις 17 Απριλίου.

Από τις 8 Μαΐου, στο πρόγραμμα τακτικών πτήσεων της Ellinair, επανεντάσσεται και το δρομολόγιο Αθήνα - Ηράκλειο, με συχνότητα δύο φορές ανά εβδομάδα για τον Μάιο και τρεις φορές ανά εβδομάδα από τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, η Ellinair προσθέτει στις τακτικές της πτήσεις νέα απευθείας δρομολόγια από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με διεθνή αεροδρόμια σε έξι πόλεις της Γερμανίας, ειδικά για τη θερινή περίοδο. Οι νέοι προορισμοί είναι το Βερολίνο, το Μόναχο, η Λειψία, το Ανόβερο, η Στουτγάρδη και η Κολωνία. Για το διάστημα από 10 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου, κάθε Τετάρτη, η Στουτγάρδη θα συνδέεται με απευθείας πτήση και από το Ηράκλειο.

Flyniki
Συνολικά 17 ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ, έχει στο νέο θερινό πρόγραμμά της για το 2016 η αυστριακή αεροπορική εταιρεία Flyniki. Από τις 21 Μαρτίου, πέραν της Βιέννης, ξεκινούν από μια σειρά άλλες αυστριακές πόλεις -από το Σάλτσμπουργκ, το Λιντς και το Γκρατς- οι πτήσεις της εταιρείας προς το Ηράκλειο, ενώ από τις αρχές Μαΐου αρχίζουν οι αεροπορικές συνδέσεις της εταιρείας από τη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και το Λιντς, απευθείας για τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κω. Οι 17 ελληνικοί προορισμοί που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της εταιρείας είναι: Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Κάρπαθος, Ρόδος, Κως, Σάμος, Λέσβος, Καβάλα, Βόλος, Σκιάθος, Καλαμάτα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Πρέβεζα και Κέρκυρα.

LOT
Επιστρέφει στο «Ελ. Βενιζέλος» η LOT Polish Airlines, η οποία ξεκινά την απευθείας σύνδεση μεταξύ της Αθήνας και της Βαρσοβίας, εκτελώντας τέσσερις πτήσεις ανά εβδομάδα και προσφέροντας διηπειρωτικές πτήσεις μέσω της πολωνικής πρωτεύουσας. Ειδικότερα, η εταιρεία, η οποία είναι μία από τις παλιότερες αερογραμμές της Ευρώπης, ξεκίνησε από τις 2 Μαρτίου με τέσσερα δρομολόγια ανά εβδομάδα, τα οποία θα αναχωρούν για Βαρσοβία στις 04:25 και θα επιστρέφουν στην Αθήνα στις 22:00. Τη θερινή σεζόν τα δρομολόγια θα εκτελούνται σε καθημερινή βάση. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με Embraer jets, χωρίς μεσαίο κάθισμα, παρέχοντας τρεις κατηγορίες ναύλου: business class, premium economy class και economy class. Παράλληλα, οι πτήσεις μακρινών αποστάσεων από Βαρσοβία θα εκτελούνται με το υπερσύγχρονο Boeing 787 Dreamliner. Η LOT επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από έναν χρόνο απουσίας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, η οποία ήταν προαπαιτούμενο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να εγκριθούν ως σύννομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στην εταιρεία από την κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία ελέγχει το 68% του μετοχικού κεφαλαίου των αερογραμμών.

Delta Air Lines
Ενισχύει για το καλοκαίρι του 2016 τις απευθείας πτήσεις της προς Αθήνα η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines. Οι πτήσεις της εταιρείας θα πραγματοποιούνται δύο φορές την ημέρα μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης-JFK το καλοκαίρι του 2016. Οι πτήσεις που θα ξεκινήσουν στις 27 Μαρτίου 2016, πέντε φορές την εβδομάδα, θα γίνουν καθημερινές από τις 24 Μαΐου 2016. Από τις 27 Μαΐου 2014 θα προστεθεί μια επιπλέον πτήση, η οποία θα πραγματοποιείται επίσης σε καθημερινή βάση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων σε δεκατέσσερις. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η Delta θα προσφέρει πάνω από 7.500 εβδομαδιαίες θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

United
Φέτος το καλοκαίρι επιστρέφει η United, που συνδέει εκ νέου την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε διακόψει την εν λόγω σύνδεση από το 2012. Η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει πτήσεις από και προς την Αθήνα από το αεροδρόμιο που έχει ως βάση, το Newark Liberty International. Η καθημερινή υπηρεσία θα αρχίσει στις 25 Μαΐου 2016 και θα λειτουργήσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2016. Η πτήση UA124 θα αναχωρεί από το Newark στις 17:40 καθημερινά και θα φθάνει στην Αθήνα στις 10.40 το πρωί της επόμενης ημέρας. Προς την άλλη κατεύθυνση, η πτήση UA125 θα αναχωρεί από την Αθήνα στις 12:30 π.μ. καθημερινά από τις 26 Μαΐου έως τις 6 Οκτωβρίου και θα φτάνει στο EWR στις 16:30 τοπική ώρα.

Blue Air
Η αεροπορική εταιρεία Blue Air ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για τη θερινή περίοδο 2016, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της σεζόν. Τα δρομολόγια Αθήνα - Τορίνο (αεροδρόμιο Caselle) και Αθήνα - Κωνστάντζα είναι οι δύο νέοι προορισμοί που μπορούν να απολαύσουν οι Ελληνες και ξένοι ταξιδιώτες το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ και το δρομολόγιο Αθήνα - Λάρνακα θα ενισχυθεί με περισσότερες πτήσεις. Το δρομολόγιο Αθήνα - Κωνστάντζα θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2016 με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις. Το δρομολόγιο Αθήνα - Τορίνο θα ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου 2016, με 4 εβδομαδιαίες πτήσεις.

Transavia
Περισσότερες πτήσεις και αυξημένο αριθμό θέσεων προς την Ελλάδα ανακοίνωσε η εταιρεία χαμηλού κόστους Transavia, μέλος του Ομίλου Air France- KLM, για το θερινό πρόγραμμα πτήσεων του 2016. Ένδεκα προορισμοί, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, θα ενισχυθούν με 126.000 επιπλέον θέσεις, με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων να αυξάνεται από 231.000 που ήταν το 2015 σε 357.000 το 2016. Για τις πτήσεις προς την Ελλάδα, θα υπάρχει πλέον βελτιωμένη πρόσβαση για τα ιδιαίτερα δημοφιλή νησιά της Κω, Σαντορίνης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κρήτης (Χανιά και Ηράκλειο), Λευκάδας, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σάμου και της Ρόδου από το Άμστερνταμ. Επίσης, περισσότερες θέσεις για την Κω, τη Ρόδο και το Ηράκλειο από το Αϊντχόβεν.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *