ροή ειδήσεων

Εληξε η αεροπειρατεία:Παραδόθηκε ο αεροπειρατής, βγήκαν όλοι οι όμηροι


Τελείωσε η αεροπειρατεία στην Λάρνακα. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε. Βγήκαν όλοι οι όμηροι. Τα εκρηκτικά ήταν καλύμματα από κινητά τηλέφωνα.

Τελείωσε μετά από σχεδόν επτά ώρες η αεροπειρατεία στη Λάρνακα που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 8:30 το πρωί της Τρίτης. Η ειδική ομάδα της Κυπριακής Αστυνομίας έπεισε τελικά τον δράστη της αεροπειρατείας να παραδοθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των ομήρων.

Ο 59χρονος αεροπειρατής Σείφ Ελ Ντιν Μουστάφα παραδόθηκε και βγήκε από το αεροσκάφος με τα χέρια ψηλά.Αυτή την ώρα ανακρίνεται από τις Κυπριακές Αρχές.
Τα εκρηκτικά ήταν καλύμματα κινητών τηλεφώνων

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.



Σώοι και ασφαλείς βγήκαν σταδιακά και οι τελευταίοι όμηροι: ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης, τρία μέλη του πληρώματος και τρεις επιβάτες.

Από τους τελευταίους ομήρους ο ένας πήδηξε από το παράθυρο του πιλοτηρίου.
Πρώην αξιωματικός του Αιγυπτιακού στρατού ο 59χρονος αεροπειρατής

Ο αεροπειρατής ο 59χρονος Σείφ Ελ Ντιν Μουστάφα, πρώην αξιωματικός του Αιγυπτιακού στρατού υποχρέωσε ένα αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το πρωΐ της Τρίτης, με στόχο να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 56 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος.









Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για τρομοκράτη αλλά και πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.

Τα πραγματικά κίνητρα του παραμένουν άγνωστα και αναμένεται να αποσαφηνιστούν μόλις δημοσιοποιηθεί και η επιστολή που παρέδωσεμε αποδέκτη την πρώην σύζυγό του.

Από τα πρώτα στοιχεία που διέρρευσαν προέκυψε ότι ο αεροπειρατής ήθελε να συναντήσει την πρώην σύζυγό του, κυπριακής καταγωγής, με την οποία μάλιστα είχε 5 παιδιά εκ των οποίων το ένα έχει σκοτωθεί σε τροχαίο.

Στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκε η Κύπρια Μαρίνα Παράσχου από την Ορόκλινη προκειμένου να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή.
Αναστασιάδης: 'Ολα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα





Τα ερωτικά κίνητρα της αεροπειρατείας επιβεβαίωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, όταν ερωτηθείς από δημοσιογράφους απάντησε: «τελικά όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα, πάντα».

Αιγύπτιος υπουργός δε είπε: «Αυτός δεν είναι τρομοκράτης, αλλά ηλίθιος...»
Το χρονικό της αεροπειρατείας

Το αεροσκάφος Α 320 της Egypt Air προσγειώθηκε στη Λάρνακα στις 8.36. Πρόκειται για την πτήση MS 181 Αλεξάνδρεια-Κάιρο με 81 επιβαίνοντες. Η πτήση αναχώρησε 7.28 ώρα Ελλάδας από την Αλεξάνδρεια. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 82 επιβαίνοντας, ενώ ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για 55 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα, ωστόσο η ίδια η αιγυπτιακή εταιρεία μιλά για 81 επιβάτες. Το Reuters αναφέρει ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται 8 Βρετανοί και 10 Αμερικάνοι.

Μεταξύ των επιβατών που απελευθερώθηκαν είναι και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών.

Ο αεροπειρατής απαίτησε να κατέβουν άμεσα οι σκάλες για να αρχίσει η απελευθέρωση ομήρων.

Απελευθέρωση των ομήρων

Λίγο πριν τις 10 το πρωί συνδέθηκαν οι σκάλες στο αεροπλάνο ενώ το λεωφορείο του αεροδρομίου είναι καθ' οδόν για το σημείο. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Οι πρώτοι επιβάτες κρατούσαν χειραποσκευές. To Sky news μεταδίδει ότι απελευθερώθηκαν περίπου 20 άτομα, άλλα ΜΜΕ μιλούσαν για 30-40 άτομα. Εως τις 12.30 το μεσημέρι είχαν αφεθεί ελεύθερα και τα περισσότερα μέλη του πληρώματος.

Ο αεροπειρατής επέτρεψε σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να αποβιβασθούν και κράτησε στο αεροσκάφος όλους τους άνδρες και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα, αλλά ζήτησε να μη πλησιάσουν το αεροσκάφος αστυνομικοί ή στρατιώτες.

Η αιγυπτιακή εταιρεία ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10 ότι όλοι οι επιβάτες έχουν απελευθερωθεί εκτός από το πλήρωμα και τέσσερις αλλοδαπούς επιβάτες.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Ζήνων, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 57 επιβάτες από τους 72.

Το Reuters που επικαλείται την πολιτική αεροπορία της Κύπρου υποστηρίζει ότι o αεροπειρατής μπήκε στο πιλοτήριο ζωσμένος με εκρηκτικά και απείλησε τον πιλότο.
Η σύγχυση για την ταυτότητα του: Δεν είμαι εγώ ο αεροπειρατής

Αρχικά το αραβικό Ontv μετέδωσε ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα, είναι 27-28 χρονών και καθόταν στη θέση 38 Κ.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη συνέχεια μετέδωσαν πως πρόκειται για 58χρονο καθηγητή κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας ο οποίος δίδασκε επίσης στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα.

Ο ίδιος ο καθηγητής λίγη ώρα αργότερα το διέψευσε με δήλωσή του στο αραβόφωνο BBC.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *