ροή ειδήσεων

Bloomberg: Ο Ελληνικός τουρισμός κερδίζει τους "χαμένους" τουρίστες της Τουρκίας


Ωφελημένη από την αρνητική συγκυρία για την Τουρκία αναμένεται να είναι φέτος η Ελλάδα, η οποία φαίνεται να κερδίζει από το χαμένο μερίδιο του τουρκικού τουρισμού. Το ζήτημα της ασφάλειας και οι δύσκολες διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία έχουν πλήξει σημαντικά τον τουρκικό τουρισμό, ενώ, αντίθετα, η σταδιακή μείωση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά και το πλεονέκτημα της ασφάλειας δρουν ευεργετικά για τον ελληνικό τουρισμό, τονίζεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη, που κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ τουριστών στη χώρα μας το 2016, (25 εκατ. που αντιπροσωπεύουν 800 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα) τη στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωνε μείωση 10% στις αφίξεις Φεβρουαρίου σε σχέση με πέρυσι, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για το ζήτημα της ασφάλειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ανδρεάδη, 900.000 Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις μεγάλες ταξιδιωτικές δαπάνες, θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα το 2016 αντιπροσωπεύοντας το μισό της αύξησης στα έσοδα από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC), η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015 (με 23,6 εκατ. τουρίστες στη χώρα), ήταν της τάξης του 18,5%, σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε ότι η αύξηση φέτος θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά μία επιπλέον μονάδα, με τα έσοδα να αυξάνονται σε 15 δισ. ευρώ, έναντι 14,2 δισ. ευρώ το 2015.

Οι εκτιμήσεις αυτές, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προϋποθέτουν την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδα και δανειστών σχετικά με τους όρους του τελευταίου προγράμματος διάσωσης καθώς και τη συνέχιση των προσπαθειών ελέγχου των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, όπως είπε, η αποτυχία της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες ενοικίασης σπιτιών, όπως της πλατφόρμας Airbnb, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως δημόσια έσοδα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Η ερώτηση για το Grexti συνεχίζει να υπάρχει και σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, δεν σχηματίζει εικόνα της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

Νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που έχουν πληγεί από το προσφυγικό, όπως η Κως, θα καταγράψουν ανάκαμψη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αν ο αριθμός των προσφύγων στις ελληνικές ακτές συνεχίσει να μειώνεται, είπε. Σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, ο μέσος αριθμός αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα το Μάρτιο έπεσε σε 901 άτομα έναντι 2.000 ατόμων το Φεβρουάριο. 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *