ροή ειδήσεων

Συζητείται αύξηση του ΦΠΑ σε 24%


Η αύξηση του υψηλύ συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% είναι η λύση στην οποία φαίνεται
ότι καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές, για την άντληση πρόσθετων δημόσιων εσόδων που θα βοηθήσουν να κλείσει το δημοσιονομικο κενό της επόμενης διετίας. Η αναπροσαρμογή αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσια έσοδα της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ, αλλά θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, επιβαρύνοντας πολλαπλασιαστικά τους καταναλωτές.

Το θέμα παραμένει υπό συζήτηση, καθώς και από τις δύο πλευρές υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά την πραγματική αποδοτικότητα και τις επιπτώσεις του μέτρου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι καμία από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις ΦΠΑ των τελευταίων ετών δεν απέφερε τα προβλεφθέντα έσοδα, καθώς αφ' ενός επηρέασε την κατανάλωση και αφ' ετέρου λειτούργησε ως κίνητρο φοροδιαφυγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 14,4 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και εντέλει εισπράχθηκαν 13,6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι συντελεστές ενώ πολλά προϊόντα μεταφέρθηκαν από τον συντελεστή 13% στο 23%.

Αν τελικά δεν εξευρεθούν άλλες σύνθετες λύσεις για άντληση πρόσθετων δημόσιων εσόδων, από τον Ιούλιο θα αυξηθεί σε 24% ο ΦΠΑ σε μιά σειρά προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται τώρα με 23% (τυποποιημένα είδη διατροφής, αναψυκτικά-χυμοί, κόμιστρα ταξί, εργασίες ανακαίνισης σπιτιών κλπ). Ενδέχεται απίσης να αυξηθεί ο συντελεστή για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα είναι 6%.

Παράλληλα τον Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων ΦΠΑ στα νησιά, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι πρότινος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%). Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στα νησιά και σταδιακά σε όλα θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρηθούν κατ' εξαίρεση χαμηλότεροι συντελεστές στα τέσσερα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *