ροή ειδήσεων

Η αεροσυνοδός και ο σερβιτόρος τελικώς «κόπηκαν» για ηγετικό ρόλο σε νοσοκομείο


Με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών, διάστημα κατά το οποίο τα νοσοκομεία είναι ουσιαστικά «ακέφαλα»,
τοποθετούνται οι πρώτοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές στο ΕΣΥ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των συνεντεύξεων, όπου έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα ευτράπελα, ενώ μεταξύ όσων δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, ήταν ένας σερβιτόρος και μια αεροσυνοδός. Μη βιαστείτε: «κόπηκαν». Ηδη, η ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας παρέδωσε την εισήγησή της για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία της διοίκησης σε νοσοκομεία οκτώ νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λήμνο, Μυτιλήνη, Ικαρία, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο, καθώς και για τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας (για λόγους που σχετίζονται με τη μαζική περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών).

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Πέτρος Γιαννουλάτος, σε εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο οι προσωπικές συνεντεύξεις υποψηφίων για τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά και εκτιμάται ότι αρχές Μαΐου θα είναι έτοιμη η εισήγηση για τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές 15-17 μεγάλων νοσοκομείων. Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, τα νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς διοίκηση, αφού το υπουργείο έσπευσε να απομακρύνει μαζικά τους διοικητές προτού βρει αντικαταστάτες τους. Από τους 127 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που υπηρετούσαν τότε στα νοσοκομεία, μόνο 16 παρέμειναν στις θέσεις τους. Χρέη διοικητή έχουν αναλάβει οι διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών, ορισμένοι εκ των οποίων πιέζουν το υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες, καθώς θέλουν να επιστρέψουν αποκλειστικά στην «κανονική» τους απασχόληση. Πολλοί από αυτούς αποφεύγουν τα σημαντικά ζητήματα, περιοριζόμενοι στη διεκπεραίωση των απολύτως απαραίτητων.


Προφορικές συνεντεύξεις

Παράλληλα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τη 1 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. περνούν το κατώφλι της Αριστοτέλους 17 (υπ. Υγείας) υποψήφιοι για προφορική συνέντευξη στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Η διάρκεια της συνέντευξης εξαρτάται κυρίως από τους υποψηφίους, την εμπειρία τους στο να απαντούν με σαφήνεια και την προσωπικότητά τους, ένα από τα στοιχεία που θα συνυπολογιστεί στην τελική επιλογή της επιτροπής. Οι ερωτήσεις κινούνται γύρω από τα οικονομικά της Υγείας, τη διαχείριση κρίσεων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο αριθμός των ενδιαφερομένων που κατέθεσαν αίτηση για μία από τις 75 θέσεις διοικητή και τις 71 θέσεις αναπληρωτή διοικητή, ανέρχονται σε 1.632. Οι υποψήφιοι που θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη θα είναι λιγότεροι. Ηδη 300 έχουν «κοπεί» λόγω λαθών στις αιτήσεις και τα βιογραφικά, αριθμός που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στους 400-450. Στην όλη διαδικασία δεν έλειψαν τα ευτράπελα: υποψήφιος αντί για τρεις επιλογές νοσοκομείων που προέβλεπε η πρόσκληση ενδιαφέροντος έβαλε επτά επιλογές, ενώ άλλος έγραψε στην αίτηση «βάλτε με όπου χρειάζεται»! Αλλος υποψήφιος ξέχασε να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης τελεσίδικης ποινικής καταδίκης και περί μη ύπαρξης κωλύματος διορισμού, ενώ δημόσιος υπάλληλος είχε βάλει υποψηφιότητα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, κάτι που απαγορεύεται.

Από απόψεως «ποιότητας» τα βιογραφικά είναι ή του ύψους ή του βάθους, αφού με βάση την αρχική αξιολόγηση φαίνεται ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός εξαιρετικά καλών βιογραφικών και ένας μεγάλος αριθμός σχετικά αδύναμων. Οι «αξιολογητές» μάλιστα βρέθηκαν μπροστά και σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή υποψήφιου με παρούσα απασχόληση σερβιτόρος, ή υποψήφιας αεροσυνοδού. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλάτο, από τους 30 υποψηφίους που περνούν από αξιολόγηση, οι 7-8 έχουν βιογραφικά που με άριστα το 10 βαθμολογούνται με 9 ή 10, οι 18 υποψήφιοι βαθμολογούνται από 4 έως 6, και οι υπόλοιποι –πολύ απλά– δεν θα έπρεπε να βάλουν υποψηφιότητα. Πολύ σπάνια τα μέλη της Επιτροπής βλέπουν βιογραφικά που βαθμολογούνται από 6 έως 8. Οπως επίσης σπάνιο είναι να βρεθούν και υποψήφιοι σε ηλικίες 40-50 ετών, οι οποίοι είτε έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, είτε εργάζονται ήδη στον ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι στο ηλικιακό φάσμα των 55-60 ετών και των 35-37.

Το στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να «πείσει» ότι οι επιλογές έγιναν αξιοκρατικά, με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν των κυβερνήσεων της χώρας μας που τοποθετούσαν πάντα στις θέσεις αυτές τους «αρεστούς». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργος Στάθης, «είναι ανάγκη να δημοσιοποιηθούν τα βιογραφικά των ατόμων που θα επιλέξει το υπουργείο Υγείας. Αυτό θα δώσει ένα τεκμήριο αξιοκρατίας στη διαδικασία».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *