ροή ειδήσεων

Το γκρίζο σχέδιο της Άγκυρας για το Αιγαίο


Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη παρακολουθούν τη διακλαδική άσκηση της Πέμπτης

Στην Αμυνα και την Ασφάλεια της χώρας δεν κάνουμε σπατάλες, αλλά όμως δεν κάνουμε και εκπτώσεις - υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!

Επομένως διατηρούμε ισχυρές και αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις για τη διασφάλιση των συνόρων μας, καθώς και Σώματα Ασφαλείας ικανά να προστατεύουν τον πολίτη και την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.

Πάνω σε αυτή την κεντρική πολιτική γραμμή κινήθηκε η χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται από:

• Την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας που επί τέσσερις συνεχόμενες μέρες εκδηλώνεται πάνω από τις Οινούσσες.

• Τον εκνευρισμό της Αγκυρας λόγω της άρνησης του Βερολίνου και των Βρυξελλών να ικανοποιήσουν την αξίωσή της για παραδειγματική τιμωρία των Γερμανών δημοσιογράφων που σατιρίζουν τον Ερντογάν.

• Την ανησυχία των όμορων χωρών της Βαλκανικής, αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία - Ισπανία - Πορτογαλία) για νέα προσφυγικά ρεύματα που επίκειται να κατακλύσουν τις χώρες τους.

• Την αχαλίνωτη δράση ακτιβιστών και ΜΚΟ που στρέφονται ευθέως κατά του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την προσφυγική κρίση και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.


Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ξεδιπλώθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αποδεικνύουν καρέ καρέ πώς η Τουρκία αξιοποιεί την προσφυγική κρίση για να προωθήσει το στρατηγικό της σχέδιο αλλαγής του status quo στο Αιγαίο:





1 Κατευθύνει τις προσφυγικές ροές στα σημεία που θέλει να αποσταθεροποιήσει: Καστελόριζο, κεντρικό Αιγαίο (Λέσβο και Χίο), καθώς και στο Φαρμακονήσι (δίπλα από τα Ιμια). Απεναντίας έχουν σχεδόν διακοπεί οι ροές στα Δωδεκάνησα που η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα και δεν επιθυμεί ούτε την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

• Στο Καστελόριζο διοχετεύονται από την Τουρκία μεγάλες ποσότητες προσφύγων ώστε να είναι πολλαπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους. Στόχος η εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού!

• Τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στο Φαρμακονήσι η Τουρκία επισήμως τους καταγράφει ως «ναυαγούς στη Λέρο».

• Στη Χίο προωθούνται «σκληροί» νεαροί ισλαμιστές από το Πακιστάν και από το Αφγανιστάν με απώτερο στόχο τη δημιουργία επεισοδίων στα κέντρα υποδοχής και αναστάτωση του τοπικού πληθυσμού. Η Χίος όπως και η Λέσβος είναι ανέκαθεν στο στόχαστρο των Τούρκων στρατηγών όταν κάνουν επιχειρησιακούς σχεδιασμούς για κατάληψη μεγάλου νησιού ή νησιών του Αιγαίου.

2 Η Τουρκία ενώ κάνει νυχτερινό θαλάσσιο «παιχνίδι» με τους πρόσφυγες, στέλνοντας στον υγρό τάφο περισσότερες από 900 ψυχές, ταυτόχρονα οι Τούρκοι στρατιωτικοί μπλοκάρουν επί σαράντα μέρες τις διαδικασίες εντός του ΝΑΤΟ για την έναρξη της θαλάσσιας επιτήρησης του Αιγαίου από τη συμμαχική αρμάδα. Και όταν ξεκινάει η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση αναλαμβάνει ανορθόδοξη δράση η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με πύκνωση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ΝΑΤΟϊκά πλοία, αλλά και ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και οι Οινούσσες.

Στοιχεία
Τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που παρουσιάστηκαν χτες στο ΚΥΣΕΑ είναι άκρως ανησυχητικά. Από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί:

• 310 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

• 46 τουρκικά μαχητικά που μπήκαν απροειδοποίητα και αντικανονικά στο FIR Αθηνών ήταν οπλισμένα!

• 19 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (Ζουράφα, Καλόλιμνος, Λέσβος, Χίος, Οινούσσες και Παναγιά).

• 15 εμπλοκές. Αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών που ανεβάζουν κατακόρυφα όχι μόνο την αδρεναλίνη των πιλότων (Ελλήνων και Τούρκων), αλλά κυρίως αυξάνεται ο κίνδυνος αεροπορικού ατυχήματος.

Μπροστά στην παραπάνω επιθετικότητα της Τουρκίας η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει λάβει συγκεκριμένα «αντίμετρα», γεγονός το οποίο μπορεί ένα έμπειρο «μάτι» να διακρίνει από τους παραπάνω αριθμούς και κυρίως από τον αριθμό των εμπλοκών οι οποίες είχαν μηδενιστεί τα τελευταία έτη και κυρίως την περίοδο του Μνημονίου όπου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε λάβει οδηγίες για «ήπια αντίδραση» στις τουρκικές προκλήσεις.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ «ΕΚΠΛΗΞΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ
Η μυστική επιχείρηση στις Οινούσσες

Η πιο εντυπωσιακή κίνηση απόκρουσης των τουρκικών προκλήσεων έγινε από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις την περασμένη Πέμπτη. Ενα «απόρρητο» σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στα μέλη του ΚΥΣΕΑ.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και ενώ ο πρωθυπουργός ταξίδευε για το Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ολάντ, εδώ στην Αθήνα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον υπουργό Αμυνας αποφάσιζαν έκτακτα αεροναυτικά γυμνάσια κατά μήκος ολόκληρης της μεθορίου με την εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων και αερομεταφερόμενων τμημάτων.

Το σχέδιο Καμμένου - Αποστολάκη περιελάμβανε δύο μυστικές κινήσεις στις Οινούσσες, που επί ένα τριήμερο είναι «εγκλωβισμένη» από τουρκικά μαχητικά. Η 1η κίνηση ήταν μέσα στη νύχτα να μεταφερθούν με ικαριώτικα καΐκια στις Οινούσσες ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα από γειτονικό μεγάλο νησί. Η 2η κίνηση ήταν να βρίσκονται σε επιφυλακή αυτή τη φορά γαλλικά Μιράζ 2000-5 και όχι αμερικανικά F-16, ώστε εάν για τέταρτη μέρα οι Τούρκοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν πάνω από τις Οινούσσες, να βρεθούν προ εκπλήξεων. Με το πρώτο φως της ημέρας (Πέμπτη 5.30 π.μ.), ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρει στον υπουργό Αμυνας ότι το «κρυφό» σχέδιο στις Οινούσσες είναι έτοιμο προς εκτέλεση.

• Ωρα 11.32 π.μ. Ενα τουρκικό ζεύγος F16, όπως και τις τρεις προηγούμενες μέρες, μπαίνει απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μόνο που αυτή τη φορά τα τουρκικά F-16 τα περιμένει κάτω από τη Λέσβο ένα ζευγάρι γαλλικών Mιράζ 2000-5. Η επιλογή των Μιράζ έχει γίνει για επιχειρησιακούς αλλά και διπλωματικούς λόγους . Τα Μιράζ είναι πιο ευέλικτα και πιο ακριβά από τα F-16. H Τουρκία δεν διαθέτει Μιράζ και οι Τούρκοι πιλότοι με τα F-16 δύσκολα κερδίζουν αερομαχίες όταν εμπλέκονται με Μιράζ. Ο διπλωματικός λόγος είναι ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις επιλέγουν τα γαλλικά οπλικά συστήματα για να αντικρούσουν τους Τούρκους, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία. Ο Καμμένος ενημερώνει τον Τσίπρα για την επιλογή των Μιράζ και εκείνος τους εύχεται: «Καλή επιτυχία» και «Προσοχή μην προκληθεί ατύχημα»...

• Ωρα 11.33 π.μ. Το ζεύγος των τουρκικών F-16 φτάνει πάνω από τις Οινούσσες και αρχίζει το «πάρτι» με γαλλική... σαμπάνια και ρωσικό... χαβιάρι. Στον αέρα εμπλέκονται τουρκικά F-16 με τα ελληνικά Μιράζ 2000-5. Γρήγορα οι Τούρκοι πιλότοι διαπιστώνουν ότι ο «ηλεκτρονικός εγκέφαλος» των F-16, που ενεργοποιεί και κατευθύνει τους πυραύλους, έχει εγκλωβιστεί από δύο πλευρές: τα γαλλικά Μιράζ 2000-5 και τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα...

Από εκείνη τη στιγμή και μετά οι Ελληνες πιλότοι και οι χειριστές των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων απλώς παρακολουθούν τις σπασμωδικές κινήσεις των τουρκικών F-16, που για άλλα 52' παραμένουν στο FIR Αθηνών και σαν «ζαλισμένα κοτόπουλα» απεγνωσμένα κάνουν κύκλους πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες...

«Ζαλισμένοι» οι Τούρκοι από τη γαλλική... σαμπάνια και το ρωσικό... χαβιάρι χθες δεν επανεμφανίστηκαν για 5η συνεχόμενη μέρα πάνω από τις Οινούσσες.

Χθες στο ΚΥΣΕΑ η εντολή προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν σαφής. Συνεχίζουμε να απαντάμε με αποφασιστικότητα στις τουρκικές προκλήσεις, ωστόσο αποφεύγουμε να τραβάμε το σχοινί με την Τουρκία γιατί θα είναι ολέθριο και για τις χώρες, εάν σπάσει.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *