ροή ειδήσεων

Τα «λαμπρά μυαλά» στο παγκόσμιο επιχειρείν


Λέγεται ότι όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν...


Τίποτα, όμως, δεν παραμένει στάσιμο για τους πιο καινοτόμους επιχειρηματίες του πλανήτη που έχουν βαλθεί με τις έξυπνες ιδέες τους να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος σε συνεργασία με τον γνωστό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ ετοιμάζεται να ξεκινήσει το πιο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα στην ιστορία, στέλνοντας σκάφη-νάνους πολύ έξω από το ηλιακό μας σύστημα, έως τον Άλφα του Κενταύρου, με στόχο να φωτογραφήσουν πλανήτες και να βρουν αν υπάρχει ζωή σε αυτούς...
Παρά την υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τις εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την εισοδηματική ανισότητα, την ιδιωτική ζωή, την ασφάλεια, τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και των τιμών της ενέργειας, υπάρχει μια ομάδα επιχειρηματιών, «λαμπρών» -κατά πολλούς- μυαλών, που διοικούν κερδοφόρες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες.

Την καταγραφή των ατόμων αυτών, που σε μια εποχή αμείλικτων εξελίξεων σε όλους σχεδόν τους τομείς, βρίσκονται στο προσκήνιο χάρη στις ρηξικέλευθες προτάσεις και τις προοδευτικές τους ιδέες επιχειρεί για πρώτη φορά το οικονομικό περιοδικό Forbes με την κατάρτιση της λίστας «Global Changers».
Η λίστα
Στη λίστα αυτή εκτός από τον 31χρονο Ζάκερμπεργκ που έγινε δισεκατομμυριούχος πριν καν κλείσει τα 24 χρόνια ζωής χάρη στο πιο πετυχημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προσελκύει σε καθημερινή βάση περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, περιλαμβάνονται και άλλα γνωστά ονόματα του«επιχειρείν», όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Τζακ Μα της Alibaba και ο Χάουαρντ Σουλτς των Starbucks.



Ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Salesforce.com, Μαρκ Μπένιοφ, κατά τον οποίο «είναι καιρός για κάθε ηγέτη επιχείρησης να σκεφτεί σοβαρά πως η εξέλιξη στην ψηφιακή τεχνολογία θα επηρεάσει όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά τις κοινότητες, τον πλανήτη και την κοινωνία συνολικά. Η καινοτομία όχι μόνο φέρνει τρομερές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις».
Κατά την 35χρονη επαγγελματική του πορεία έχει, επίσης, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία, μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά - ένα νέο κόσμο στον οποίο οι κυβερνήσεις, τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες θα πρέπει να συνεργαστούν για να προσδιορίσουν το μονοπάτι που θα κατευθύνει αυτές τις τεχνολογίες στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Ακολουθεί ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της Amazon και της Blue Origin, η οποία «εκτόξευσε» εκ νέου τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλό της New Shepard και κατάφερε να τον προσεδαφίσει επιτυχώς. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα από τις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρείας στο δυτικό Τέξας.
Στο επόμενο σκαλοπάτι βρίσκεται ο 55χρονος Ραχούλ Μπατία, ιδιοκτήτης της IndiGo, της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας αεροπορικής εταιρείας της Ινδίας με κεφαλαιοποίηση ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.
Η επιτυχία του επιχειρηματία έγκειται στο γεγονός ότι εισήγαγε το μοντέλο των εταιρειών χαμηλού κόστους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το... κολάν
Στη λίστα του Forbes περιλαμβάνεται επίσης η Σάρα Μπλάκλε, η ιδιοκτήτρια της αμερικανικής βιομηχανίας παντελονιών, κολάν και εσώρουχων Spanx, με ειδίκευση στη δημιουργία ρούχων που δίνουν στο χρήστη μια λεπτή και καλλίγραμμη εμφάνιση...
Έπεται η Κάθριν Μπόσλεϊ, η «σιδηρά κυρία» της βιοτεχνολογίας, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Editas Medicine.
To «τοπ 10» συμπληρώνεται με έναν Σουηδό, έναν Ταϊβανέζο και τρεις Αμερικανούς. Πρόκειται τον Ντάνιελ Εκ του Spotify, τον Τέρρυ Γκου της Hon Hai precision Industry, τον Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb, τον Τζέι Φλάτλεϊ της Illumina και την Ιλέν Γκόρντον της Ingredion.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή στη λίστα του πλουσιότερου ανθρώπου στην Κίνα, του μεγιστάνα Γουάνγκ Τζιανλίν, ο οποίος επεκτείνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα την επιχειρηματική του αυτοκρατορία εντός και εκτός των συνόρων.
Κίτρινος «πυρετός»
Στα 61 του χρόνια, ο Τζιανλίν διαθέτει περιουσία 30 δισ. δολαρίων χάρη στη δημιουργία της εταιρείας real estate, Dalian Wanda. Πλέον ασχολείται με το χώρο της ψυχαγωγίας και τον αθλητισμό με επενδύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και η χολιγουντιανή εταιρεία παραγωγής Legendary Entertainment. Και σαν να μην του φτάνουν όλα αυτά αναζητά διαρκώς ευκαιρίες...
Τον ακολουθεί ο Τζακ Μα, το αφεντικό της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, της οποίας ο συνολικός όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 463 δισ. δολάρια για την ετήσια χρήση έως τα τέλη Μαρτίου.
Η Alibaba έχει επιδιώξει να φέρει περισσότερους ξένους πωλητές στις πλατφόρμες του διαδικτυακού της εμπορίου και να διεισδύσει στην τεράστια και σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη καταναλωτική αγορά των μη αστικών περιοχών της Κίνας.
Χρήμα με... φτερά
Τα αυξανόμενα μεγέθη της εταιρίας αποτυπώνουν τη μεταστροφή της Κίνας από την ανάπτυξη που επικεντρώνεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, με την Alibaba να βρίσκεται στην «καρδιά» αυτής της νέας οικονομίας.
Εντυπωσιακή είναι η παρουσία στη λίστα του Φρανκ Γουάνγκ του πρώτου ανθρώπου που έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στα drones. Ο 35χρονος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SZ Dajiang Innovation Technology, που επίσης αποκαλείται DJI, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη ρομποτική με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Η δεκαπεντάδα κλείνει με τον Χάουαρντ Σουλτς, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής αλυσίδας καφέ Starbucks που πρόσφατα έκανε... απόβαση στο Μιλάνο καθώς αναμένεται να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα, εκπληρώνοντας αυτό που ο 62χρονος Σουλτς χαρακτηρίζει «όνειρο 30 ετών...»..

Πηγή:imerisia.gr /Κατερίνα Κοσμά

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *