ροή ειδήσεων

Panama Papers: Πώς οι πλούσιοι του πλανήτη έκρυβαν περιουσίες από τις πρώην τους


«Παιχνίδι κάλυψης και συγκάλυψης» έπαιζε η νομική εταιρεία Mossack Fonseca από τον Παναμά με τις πρώην συζύγους των πελατών της για να κρύψει μετρητά, έργα τέχνης, γιοτ και πολυτελή σπίτια από τις επικείμενες δικαστικές μάχες διαζυγίου...



Τα emails που διέρρευσαν στο οικονομικό σκάνδαλο Panama Papers, που συγκλονίζει τον πλανήτη, δεν αφορούν μόνο την προσπάθεια των ισχυρών του κόσμου να αποφύγουν την «τσιμπίδα» της εφορίας και να αναζητήσουν φορολογικούς παραδείσους μέσω offshore εταιρειών, αλλά επίσης, πολλοί εξ αυτών κατέφυγαν στην νομική εταιρεία Mossack Fonseca για να γλιτώσουν από τις διεκδικήσεις των πρώην συζύγων τους!

Όπως αποκαλύφθηκε από τα emails που διέρρευσαν στην νομική εταιρεία του Παναμά Mossack Fonseca είχαν καταφύγει μεγιστάνες του πλούτου, όπως ο Ρώσος «βασιλιάς των λιπασμάτων» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο Βρετανός μεγιστάνας του Real Estate Scot Young, που απεβίωσε το 2014 και πλούσιοι ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, για να τους βοηθήσει να φυγαδεύσουν σε offshores περιουσιακά τους στοιχεία, επειδή «υπήρχε διαζύγιο στον ορίζοντα», για το οποίο δεν γνώριζαν ακόμα τίποτα οι σύζυγοί τους, που πολύ σύντομα θα γινόντουσαν «πρώην».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γνωστού σε εμάς τους Έλληνες Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, από όταν έγινε οικοδεσπότης στο νησί του Σκορπιού, ο οποίος σύμφωνα με τα emails που διέρρευσαν, το 2009 όταν ο γάμος με την τότε σύζυγό του Ελένα όδευε σε διάλυση, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος απευθύνθηκε στην Mossack Fonseca και ζήτησε να «φυγαδεύσουν» τους πολύτιμους πίνακες από το σπίτι του ζευγαριού στην Ελβετία για να μη μπορέσει η Ελένα να τους διεκδικήσει. Το ζευγάρι είχε μια οκταετή μάχη στα δικαστήρια, προτού η Ελένα καταφέρει να πάρει 2.9 δισ. βρετανικές λίρες.

Μια άλλη περίπτωση, που αποκαλύφθηκε χάρη στο σκάνδαλο Panama Papers, είναι του δισεκατομμυριούχου Βρετανού Scot Young, που απεβίωσε το 2014, όταν έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματός του στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2014. Παρόλο που τα αίτια του θανάτου του, αν δηλαδή ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή όχι, δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι ο 52χρονος μεγιστάνας είχε στρεσαριστεί από την σκληρή μάχη που έδινε στο δικαστήριο με την πρώην σύζυγό του Michelle Young, επειδή εκείνη ζητούσε μερίδιο από την τεράστια περιουσία του.

Παρόλο, που μετά από εξαετή δικαστική μάχη, επιδικάστηκε στην πρώην σύζυγο το ποσόν των 500 εκατ. λιρών, εκείνη δεν πήρε στα χέρια της ούτε μια λίρα. Ενώ η Michelle Young, μετά το πάθημά της, ίδρυσε την λέσχη «First Wives Club» για να υποστηρίξει τις γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια με εκείνη θέση, μετά το σκάνδαλο των Panama Papers, αποκαλύφθηκε ότι αν και ο Young κατά την διάρκεια των δικαστικών μαχών με την πρώην σύζυγό του είχε αναφέρει ότι έχασε όλα του τα χρήματα σε κακές επενδύσεις, στην πραγματικότητα είχε καταφύγει στην νομική εταιρεία του Παναμά Mossack Fonseca και είχε ζητήσει να κρύψουν τα περιουσιακά του στοιχεία στο Μονακό και στις Παρθένες Νήσους.

Αν και ο Young δήλωνε απένταρος, είχε προκαλέσει αίσθηση στην Βρετανία η άνετη ζωή που περνούσε με την καινούρια σύντροφό του Noelle Reno, Αμερικανίδα reality star και τηλεπαρουσιάστρια, για την οποία είχε νοικιάσει στο Λονδίνο διαμέρισμα με ενοίκιο 8.000 λίρες τον μήνα και της είχε χαρίσει διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *