ροή ειδήσεων

Δράσεις για τα μνημεία UNESCO και τον σύγχρονο πολιτισμό


Το υπουργείο Πολιτισμού θα εγκαινιάσει με το νέο ΕΣΠΑ θέματα που αφορούν τον σύγχρονο πολιτισμό και τις σύγχρονες πολιτιστικές δημιουργίες, όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ανοίγοντας χθες την ημερίδα με θέμα «Η μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020: Απολογισμός δράσεων, επιτεύγματα, προβλήματα και σχεδιασμός νέου προγράμματος», που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Η ημερίδα έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. «Υπάρχει ένα ερώτημα, θεσμικό, οικονομικό και ουσιαστικό, πώς δηλαδή μπορούν να βοηθηθούν οι νέοι δημιουργοί στο έργο που παράγουν και δεν βρίσκουν, έως τώρα τουλάχιστον, ουσιαστική ανταπόκριση από ένα υπουργείο Πολιτισμού» είπε ο κ. Μπαλτάς. Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα μπορούν να «ενεργοποιηθούν» μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, οι τίτλοι των οποίων δεν παραπέμπουν ευθέως σε θέματα πολιτισμού, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νέους δημιουργούς, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα του Acropole Palace.

Εκεί θα εγκατασταθεί το πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στους δύο πρώτους ορόφους και στους επόμενους δύο ομάδες νέων καλλιτεχνών «που θα έχουν δυνατότητες να παράγουν το έργο τους, να κάνουν πρόβα, να δοκιμάσουν νέες ιδέες χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν νοίκια, φως και νερό».

Γύρω στα 15 έργα δεν ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη περίοδο και θα μεταφερθούν αυτούσια στη νέα περίοδο (π.χ. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και Ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων Εθνική Πινακοθήκη, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Τα ποσά που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωσή τους, ωστόσο, θα αντληθούν από το νέο ΕΣΠΑ.


Οι πολιτιστικές παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως μνημεία UNESCO, (Ακρόπολη, Δελφοί, Ρόδος, Δήλος κ.ά.), αναβάθμιση προσφερόμενων υπηρεσιών, συνεχιζόμενα έργα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (Μνημεία, Μουσεία, Ψηφιακές δράσεις), ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, καθώς και επιδεικτικές εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας. Θα περιληφθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, η δημιουργία επισκέψιμων για το κοινό αρχαιολογικών αποθηκών και ανασκαφών, δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα κ.ά.

Η απορρόφηση του προηγούμενου προγράμματος ανήλθε στο 93%. Η προετοιμασία για το τωρινό, το οποίο θα περνά και πάλι από τις Περιφέρειες, συνεχίζεται.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *